Koronavirusas Klaipėdoje: ekstremalios situacijos suvaldymui – pirmasis milijonas

Koronavirusas, Svarbu

Pirmą kartą nuotoliniu būdu vykusiame miesto tarybos posėdyje Klaipėdos politikai perskirstė biudžeto lėšas ir kovai su koronavirusu skyrė kiek daugiau nei milijoną eurų. Neabejojama, kad netrukus lėšų poreikis bus dar didesnis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė teigė, jog apklausus visas suinteresuotas įstaigas buvo išsiaiškintas tiek lėšų, tiek priemonių poreikis. Nustatyta, kad apsaugos priemonėmis aprūpinti visas Klaipėdos savivaldybei pavaldžias medicinos ir socialinės priežiūros įstaigas reikia 300 tūkst. eurų. Be to, paskaičiuota, jog 171 tūkst. eurų reikia užtikrinti apgyvendinimą tiems asmenims, kurie privalo saviizoliuotis. Dar 72 tūkst. eurų reikia pasirūpinti maitinimu savivaldybės suteiktose patalpose saviizoliavusiems žmonėms, o 90 tūkst. eurų tokių asmenų pervežimui, pavyzdžiui, iš keltų ar oro uostų.

Suskaičiuota, jog autobusų ir autobusų stoties dezinfekavimui prireiks 300 tūkst. eurų, o beveik 69 tūkst. – gatvių dezinfekavimui.

Bendra suma, kurios reikia, jog Klaipėdos savivaldybė galėtų įgyvendinti priemones, susijusias su koronoviruso plitimo sukeltos ekstremalios situacijos suvaldymu, yra 1 mln. 29 tūkst. eurų.

Anot I. Butenienės, šią sumą pavyko surasti miesto biudžete, tik reikia tarp programų perskirstyti lėšas.

I. Butenienė aiškino, jog galima mažinti numatytas išlaidas savivaldybės biudžetinių įstaigų šildymui, nes jų gerokai mažiau reikia dėl rekordiškai šiltos žiemos. Švietimo įstaigose pavyko sutaupyti apie 300 tūkst. eurų, sporto ir socialinių paslaugų įstaigose – po 20 tūkst. eurų, o kultūros įstaigose 15 tūkst eurų. Dėl itin šiltos žiemos ir dėl to, jog beveik nebuvo sniego gatvių valymui reikės 250 tūkst. eurų mažiau nei buvo planuota.

Dar 120 tūkst. eurų miesto biudžete kovai su koronavirusu pavyko surasti, nes viena savivaldybės įstaiga negavo finansavimo planuotam ES projektui, todėl nereikės prisidėti ir biudžeto lėšomis.

„Kovai su koronavirusu siūlome panaudoti ir savivaldybės sąskaitoje esančius 182 tūkst. eurų, kurie gauti iš savivaldybės patalpų nuomos. Jie buvo tokie laisvi pinigai“, – teigė I. Butenienė.

Ji pabrėžė, jog didžiąją dalį visos sumos, kuri bus išleista kovai su koronavirusu, veikiausiai pavyks atgauti iš valstybės biudžeto.

„Tikimės lėšas atgauti iš valstybės rezervo, nes įgyvendiname valstybės sprendimus. Tik tie 300 tūkst. eurų, skirtų apsaugos priemonėms medikams ir kitam personalui, jau yra mūsų išlaidos“, – aiškino I. Butenienė.

Politikai domėjosi, ar tikrai kovai su koronavirusu užteks milijono eurų, nes vis pasigirsta pranešimų iš medikų, kad apsaugos priemonių trūksta. Be to, suprantama, jog paramos reikės ir verslui.

„Visos savivaldybei pavaldžios medicinos įstaigos buvo apklaustos, pagal jų poreikį ir suplanuotos lėšos. Manome, kad kol kas užteks. Tačiau jei poreikis didės, ieškosime lėšų. Situacija juk kinta labai greitai, o mes operatyviai ir reaguosime“, – tvirtino I. Butenienė.

Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė pateikė pasiūlymą 3 mln. eurų mažinti lėšas Dangės krantinių ir skvero rekonstrukcijos projektui ir tuos pinigus panaudoti pirkti apsaugos priemones medikams. Lėšas esą galima sutaupyti, jei projekte vietoj granito dangų būtų naudojamos trinkelės. Tačiau miesto tarybos narių dauguma tokiam pasiūlymui nepritarė.

„Dangės skvero rekonstrukcija yra ES lėšomis finansuojamas projektas. Yra patvirtintas techninis projektas, jau nupirkti ir vyksta rangos darbai. Jei granitą keistume trinkelėmis, reikėtų keisti techninį projektą, o tai sustabdytų darbus ir netektume ES finansavimo. Mūsų pozicija yra tokia, kad negalime stabdyti ES finansuojamų projektų, nes tai yra ir darbo vietos. Pasikartosiu, jog kai tik atsiras papildomas poreikis kovai su koronavirusu, pinigų iškart ieškosime“, – tvirtino I. Butenienė.

Ji teigė, kad jei prireiks, savivaldybė papildomai skolinsis pinigų, nes Finansų ministerija jau leis lengviau imti paskolas, kad tik nereikėtų stabdyti suplanuotų ir įgyvendinamų ES finansuojamų projektų.

„Visus projektus tikrai reikia palikti, kad išsaugotume darbo vietas“, – tvirtino ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

6 Comments

  1. Rastafari

    Nustokit vieną karta melave žmonijai.

    Reply
  2. Tiesutis

    Nereik tų granitų už milijonus, o dar ir medžius kerta visam mieste, geriau sutaupyt ir medikam algas pakelt už tuos pinigus!!! Nina šaunuolė

    Reply
  3. Karolis

    Kaip atrodo Klaipėdos savivaldybė su meru priešakyje, kai valstybė skolinasi milijardus, kai savivaldybė didžiąją dalį projektų galima atidėti ir finansus panaudoti sveikatos apsaugai. Ko verti žodžiai, kad išleisti kovai su virusu pinigai bus susigrąžinti iš biudžeto . Tuo labiau, kad ES atlieka atidėjimus vykdomiems projektams dėl karantino. Nusimeluojate ponai. Tuo labiau, kad Atgimimo aikštės pavertimas auto saugojimo aikštele tampa prioritetu net ES mastu. Kaip sumenkinate savo ir taip silpną autoritetą tokiais pareiškimais

    Reply
  4. Sigitas

    Tai kad toji koalicija N. Puteikienėspasiūlymui nepritarė nieko nuostabaus. Užtai jie paramušę sau kapeikinį atlyginimą išdidžiai ir sėdi posėdžių salėje. Būtent tos lėšos (kapeikinis atlyginimas) kaip tik būtų indėlis prie skyriamų sumų medicinos įstaigom saugos priemonėm užpirkti . Kas svarbiausia kai Lietuva netikėtai užtiko koronovirusas covid 19, tai ne mažai laiko praėjo, o tik dabar susigrybo dirbti ekstremaliomis sąlygomis Tuos darbus Klaipėdos miesto valdžiai tuos namų darbus reikėjo atlikti dar 2020 m. sausį -vasario mėnesiais, o ne dabar kai pradėjo sėdmenis čirškinti. Tik dabar miesto valdžia susizgribo, kad medicinos įstaigos neturi to saugos priemonių rezervo ir kitų priemonių. Čia be jokio išvedžiojimo turi būti aiškut.y. rezervas turi būti visą laiką. Todėl dabar dėl miestui pavaldžių įmonių nepriežiūros ir yra neatleistinas veiksnys. Kad net pačiai SAM komisijai reikėjo įsikyšti. Kitas įdomus dalykas ar veiksnys yra t.y. apart to kad Klaipėdos miesto biudžete be jokio radimo pinigų yra , bet anot I. Butenienės, šią sumą pavyko surasti miesto biudžete, tik reikia tarp programų perskirstyti lėšas. Tai gal tos pačios programos yra perteklinės? Taip pat keista kai pareiškiama .t.y. ” jog kai tik atsiras papildomas poreikis kovai su koronavirusu, pinigų iškart ieškosime“. Tai kaip tik tos lėšos dėl koronoviruso covid 19 patinka ar ne patinka turi būti iš anksto paruoštos ir laikyti juos rezerve.

    Reply
  5. Martynui, didziui zurnalistui!

    tai ko nieko nerašai, kad januška pučia iš posto? motulė maitintoja neniskulis neleidzia?

    Reply
    • Cicinas

      Kas tas Januška?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This