Uosto direkcijos vadovo konkursas – kova visiškai nelygioje vietoje

Mums rašo

Vaidas Šukys
2020-04-09

Komentarų: 7

Aš – vienas iš 13 kandidatų, dalyvavusių Uosto direkcijos vadovo konkurse.

Esu iš San Francisko, dirbau daugiau nei 13 metų jūrų pramonėje, valdžiau ir operavau įvairių tipų laivus tiek JAV, tiek Singapūro, Australijos ir Europos įmonių. Turiu verslo ir rinkodaros magistro laipsnį, įgytą Azijoje pagal Harvardo dėstymo modelį. Šiuo metu rašau knygą lietuvių kalba apie verslumą ir jo ypatybes. Man – 40 metų, tad laivyba yra ta sritis, kurioje esu daugiausia dirbęs.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiaip ne taip pridaviau visus dokumentus konkursui su įvairiais patikslinimais. Ypač keista pasirodė laisvos formos deklaracija – lyg skirta stabdyti visą dokumentų priėmimą vien dėl kažkokios formos, kuri šiaip galėtų vienu ar dviem sakiniais būti integruota į elektroninę anketą ir padėjus varnelę būtų patvirtinta, tačiau reikėjo ją atspausdinti ant lapo, pasirašyti ir nuskenuoti bei prisegti elektroniniuose valdžios vartuose. Pridavęs tą paskutinę formą gavau patvirtinimą ir pakvietimą pokalbiui nuotoliniu būdu.

Jis vyko 14 val. Lietuvos laiku praėjusį pirmadienį, balandžio 6-ąją. Tai buvo pokalbis su tokiais gan labai paprastais klausimais iš komisijos, kurią sudarė 4 jauno amžiaus vyrai ir viena jauna moteris.

Kai visi prisistatė, pamaniau, kad nei vienas neturi nieko bendro su uostu ir laivų pramone, na, galbūt vienas, kuris tarsi uosto valdybos narys. Tačiau ta valdyba juk pati nedirba uoste, tad pamaniau, kaip jie gali užduoti klausimus apie uostą, jei jie ne iš uosto pramonės.

Klausimai buvo apie tai, kaip tobulinčiau uosto veiklą, gerinčiau finansinius rodiklius. Po to – kaip aš apibūdinčiau save kaip vadovą, kodėl norėčiau dirbti Klaipėdoje, palikęs JAV, kaip vesčiau derybas ir pokalbius su vietos gyventojais bei savivaldybe.

Kitą dieną gavau žinutę, kad net nesurinkau 6 balų ir mano anketa atmesta.

Paskaitęs straipsnį apie laimėtojo patirtį, amžių ir politinę pakraipą iš karto supratau, kad kova buvo visiškai nelygioje vietoje.

Suprasčiau, kad būtų išrinkę energingą, užsienyje besistažavusį, nepriklausantį jokiai partijai ar įtakingai šeimai jauną kandidatą. Tada nusiimčiau kepurę ir paspausčiau ranką! O kas įvyko? Valstiečių partijos kandidatas, neabejotinai, paremtas partijos. O dėl reikšmingos patirties uosto vadyboje, darbo stažo užsienyje, puikių anglų kalbos žinių bei derybinių sugebėjimų…

Manau, kad nebūtina jau nei uosto ar tautos naudai turėti tvirtai pasikausčiusį globalinėje arenoje vadovą. O kur ta energija vadovauti vieninteliam šalies uostui, kuris turi siekti pasaulio prekybos srautų, įsitraukti į globalius projektus, ieškoti pasaulinių finansinių ištekliu, plėtros ir naudos? Tad Lietuvos vadovų, ypač šiuo atveju, uosto vadovo įvaizdis pasaulinėje arenoje susidaro labai menkas. Ar tokiu būdu mes norime būti pirmaujantis uostas Baltijos regione? Turbūt į šį klausimą atsakys mūsų anūkai.

7 Comments

  1. Petras

    Ar atvezti laivo komandos nari is oro uosto iki uosto, kur stovi laivas, yra laivo operavimas. ?! Nejuokink Cia labiau panasu i taxi paslaugas

    Reply
  2. to Vaidui

    Man 45 m. , 2007 m. metais kai teko ieskotis darbo supratau, kad zinios, derybiniai gebejimai, tarptautine patiris, kalbu zinomas cia niekam neidomus. Gali buti baiges Harvarda ir jie tai supras kaip izeidima. Todel ramiai dirbu ir savirealizuoju save kitur. Kai ankciau pasakojau, kad turiu tokiu ir tokiu ambiciju kai kurie tiesiog sypsojasi. Veliau skaitai tu zmogeliuku rasliavas, kur jie aiskina, kad niekas cia matai neturi ambiciju. Tai supranti, kad tu jau davei jiems daug teigiamo, nes jie bent nauju zodziu ismoko:)

    Reply
  3. As

    Tu galvoji be pazinciu toki posta paiimsi? Ten ranka ranka tepa nuo senu laiku! Konkursas buvo tik zmoniu akiu pudrinimui.

    Reply
  4. PETRAS PIKSRYS

    Nesistebiu! Tai yra jau senai nusistovėjusi praktika – partijos nurodymas yra „Aukščiau visko” ( girdėta, gal net įkyrėjęs šūkis). Na kaip galima aukštos kvalifikacijos ir didelės patirties profesionalą taip pažeminti ir išaukštinti …….abejotinos kompetencijos „specialistą”, kurio svarbiausias nuopelnas yra „pažintys su verslininkais” Gėda, kad net šiandien, 30 metų Lietuvoje, demokratinėje šalyje vis dar vadovauja „sena, patikima partinė nomenklatūra „

    Reply
  5. Marijus

    Išrinko labai gerą ir dorą vadovą. Gerai, kad liberalam neleido rankos uždéti ant uosto. Géda jiems ir taip. Masiulio skandalas parodé tikrąjį veidą.

    Reply
    • Maryte

      Oi koks visazinis

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Per pirmus du mėnesius - 8 proc. daugiau krovinių

Uosto direkcija praneša, jog pirmi du šių metų mėnesiai Klaipėdos uosto krovinių statistikoje žymi beveik 6 milijonų tonų perkrautų krovinių ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This