Klaipėda užsidarė – įrengti 7 postai

Fotoreportažai, Transportas

Virginija Spurytė, Martynas Vainorius
2020-04-10

Komentarų: 2

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėda, kaip ir kiti šalies miestai, išskyrus draudimą savanoriškai pasiankstinusią Palangą, nuo penktadienio 20 val. įsileidžia tik savo gyventojus ar tuos žmones, kurie atvažiuoja turėdami labai rimtą priežastį.

Prie pagrindinių įvažiavimų į Klaipėdą įrengti septyni postai, kuriuose nuolat budės policijos pareigūnai ir tikrins visus automobilius.

Vertins net aprangą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) vadovas Alfonsas Motuzas jau penktadienio rytą patikino, kad pareigūnai postuose prie įvažiavimų į Klaipėdą pradės budėti penktadienį 20 val., o iš jų pasitrauks pirmadienį 20 val. Kiekviename poste, atsižvelgiant į jo apimtis, dirbs nuo 2 iki 6 pareigūnų.

„Kontroliuosime tik tas transporto priemones, kurios nori įvažiuoti į Klaipėdą, nes išvažiavimas nėra ribojamas. Klaipėdoje numatyti 7 kontrolės postai, tačiau žinome, kad įvažiavimo kelių yra ir daugiau. Prie visų jų stovės įvažiuoti draudžiantys ženklai, vairuotojus kontroliuosime epizodiškai privažiuodami ar filmuodami. Tad verta įsidėmėti, kad jei kas nors bandys pravažiuoti, taip sakant, po ženklu, turėtų nesistebėti, jei vėliau sulauks protokolo ir baudos. Tad kviečiu visus šias šventes praleisti saugiai ir neįprastai – būti namuose“, – ragino A. Motuzas.

Jis pabrėžė, jog į miestą bus leidžiama įvažiuoti tiems, kurie atitinka numatytas išimtis – asmenys, kurie Klaipėdoje turi nekilnojamojo turto, važiuoja į sveikatos priežiūros įstaigą ar artimojo laidotuves.

„Visi, kurie turi teisę pasiekti savo kelionės paskirties vietą, į mietą bus įleidžiami, o kitais atvejais policijos pareigūnai bus principingi, bet tolerantiški. Tikrai vengsime konfliktinių situacijų ir protokolų surašyta gali būti vienetai, jei bus pareigūnų reikalavimų nevykdymas arba saviizoliacijos pažeidimai. Prašome žmonių nusifotografuoti ir mobiliuosiuose telefonuose turėti nuotraukas dokumentų, kurie įrodytų, kad yra teisė įvažiuoti į miestą. Dokumentų su antspaudais neprašysime, bet įrodymus vertinsime. Kiekvieną įvažiuojančią transporto priemonę pareigūnai skanuos akimis, kitomis fizinėmis priemonėmis ir atskiri automobiliai, pasirinkti atrankos būdu, bus išsamiai patikrinami. Pareigūnai vertins visumą. Grubiai pasakysiu, bet tikrai nepravažiuos tie, kurie į laidotuves vyksta apsirengę treningais“, – vaizdžiai kalbėjo A. Motuzas.

Jis informavo, jog draudimas įvažiuoti į miestą negalioja krovininiam transportui, kitoms transporto priemonėms, kurios naudojamos darbo reikalais.

Visų, kurie neturės teisės įvažiuoti į miestą, bus paprašyta apsisukti ir važiuoti atgal. Todėl visi kontrolės postai bus įrengti tose vietose, kuriose yra geras apšvietimas ir plačios gatvės, kad užtektų erdvės automobiliams apsisukti.

Prižiūrės ir jūrą

„Visos judėjimo schemos yra parengtos ir suderintos su visomis institucijomis. Esminis dalykas yra tas, kad prie vienų įvažiavimų į miestą bus įrengti kontrolės postai, o prie kitų bus pastatyti draudžiamieji ženklai. Kreipiuosi į visus žmones ir prašau supratingumo bei sąmoningumo. Aišku, kas labai norės, atras kokį žvyrkelį ar statybinio tipo keliuką ir įvažiuos. Bet turime suprasti, kad ši liga yra labai pavojinga, ji plinta ir per tuos žmonės, kurie nejaučia jokių simptomų. Tai žinodami, visi turėtume saugoti vieni kitus ir ypač vyresnio amžiaus žmones, nes matome statistiką, kad jiems susirgus yra labai nedidelė tikimybė išgyti“, – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Ginatras Neniškis.

Jis priminė, jog Klaipėda šiuo metu yra vieninteliai vartai grįžti į Lietuvą, nes žmonės vis dar grįžta keltais iš Vokietijos ir Švedijos.

„Žmonių, kurie taip grįžta į Lietuvą, parvežimas į jų gyvenamas savivaldybes ir toliau bus organizuojamas, transportas su tokiais žmonėmis be problemų bus išleidžiamas iš miesto ir įleidžiamas pasiimti juos“, – teigė G. Neniškis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas juokavo, jog patekti į Klaipėdą galima įplaukiant valtimi jūra.

„Klaipėdoje išlieka viena galimybė – įplaukti arba išplaukti. Bet labai tikiuosi, kad valtimis niekas neirkluos, be to, stebėsena bus ir šiame segmente. Viskas bus padaryta tam, kad tiems, kam nepriklauso, nepatektų į miestą. O tie, kas išvažiuos iš miesto, turi suvokti, kad toks pat režimas bus ir kitos savivaldybės, į kurią norėsite įvažiuoti, teritorijoje“, – dėmesį atkreipė Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Kontroliuos gamtos mylėtojus

A. Motuzas tvirtino, jog nepaisant to, kad nemažai pareigūnų privalės budėti įvažiavimo į miestą kontrolės postuose, pajėgų tikrai užteks ir kontroliuoti paplūdimius, kitas viešas lankytinas vietas, kad jose ilgąjį savaitgalį nesiburiuotų žmonės.

„Nuo pat karantino pradžios kurortinėse zonose matome, kad žmonės mėgsta išeiti į gamtą. Tai ir nėra draudžiama, o žmonių noras įkvėpti gryno oro yra suprantamas. Tačiau reikia laikytis taisyklių – dėvėti kaukes ir nesiburiuoti. Policijos pareigūnai tikrai dirbs ir viešose erdvėse, pajėgų šiai dienai tikrai užtenka. Be to, mums padės ir šauliai, ir viešojo saugumo pareigūnai, ir pasieniečiai, ir Priešgaisrinė ir gelbėjimo tarnyba. Bausime tik piktybiškai besielgiančius. Aišku, kalbos net nėra, kad bausime tuos, kurie viešose vietose vartoja alkoholį. Šiuo metu kiekvieną dieną praktiškai surašome apie 30 protokolų už karantino reikalavimų pažeidimus. Savaitgalį, matyt, jų bus dar daugiau. Pareigūnams nurodyta protokolus rašyti tik ypatingais atvejais, ypač griežtai žiūrime į tuos, kurie nesilaiko saviizoliacijos“, – pabrėžė A. Motuzas.

Buvo ir apgręžtų atgal

Bene mažiausiai darbo iškart po draudimo įsigaliojimo tarp Klaipėdos postų turėjo įkurtasis Tilžės gatvėje.

Kelyje į Karklę postas buvo įkurtas ne ties miesto riba, o ties Olando kepure.

Šiokios tokios eilės susidarydavo, bet gana sparčiai tirpdavo Liepų gatvėje, kur vienam iš pareigūnų teko padėti užvesti vyresnės moters vairuotą mašiną, kuri buvo užgesusi ir nesiteikė vėl užsivesti Vilniaus plente, Tauralaukyje. Pastarajame budėję pareigūnai 22 val. teigė, kad netrūko tokių vairuotojų, kuriuos teko apgręžti atgal, tačiau žmonės esą buvo geranoriški ir supratingi.  Neturintiems apsauginių kaukių, kurios nuo penktadienio privalomos viešose vietose, pareigūnai jas padovanojo.

Vienintelis postas, kuriame policija turėjo pagalbininkų, buvo Rimkuose – čia dviem pareigūnėms padėjo du karo policininkai.

Visi pareigūnai, stoję į postus 20 val., juose turi dirbti iki šeštadienio 9 val. ryto, kai juos pakeisi kiti kolegos.

Šeštadienį policija pranešė, kad iki ryto visoje apskrityje į norimą miestą neturint rimtos priežasties nepateko apie 300 vairuotojų. 80 iš jų negalėjo įvažiuoti į uostamiestį, dar 120 nepateko į Palangą, mat nurodė tiesiog norintys prasiblaškyti ar pailsėti. Vienas klaipėdietis, vykęs į Palangą aplankyti savo draugės, dar ir buvo neblaivus – alkoholio matuokliu jam nustatytas 1,04 prom. neblaivumas.

Šeštadienio vakarą pareigūnams ties uostamiesčio Liepų gatvės postu įkliuvo dar vienas girstas vairuotojas.  20.21 val. sustabdžius „Opel Vectra” jį vairavęs 32-iejų pilietis ne tik įpūtė 1,72 promilės, bet ir iš viso neturi teisės vairuoti automobilį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”132061,132062,132063,132064,132065,132066,132067,132068,132069,132077,132078,132079,132080,132081,132082,132083,132084,132085,132086,132087,132088,132089,132090,132091,132092,132093,132095,132096,132097,132098,132099,132100,132101,132102,132103,132104,132105″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

2 Comments

  1. budulis

    o kodel is Nidos puses kontroles nera ????

    Reply
  2. Dalia

    Būrys-būriuotis; plaukti su burėmis-buriuoti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This