Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl situacijos KUL

Koronavirusas, Svarbu

Penktadienį popiet Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl infekcijos išplitimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Tyrimas bus atliekamas dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimų ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Skelbiama, jog toks sprendimas priimtas, išnagrinėjus balandžio 8 d. Generalinei prokuratūrai pateiktą sveikatos apsaugos ministro pasirašytą pareiškimą, kuris grindžiamas šioje ligoninėje atliktų patikrinimų metu nustatytomis aplinkybėmis bei išvadomis.

Prokuratūros vertinimu, ikiteisminis tyrimas būtinas tam, kad būtų kruopščiai ištirti visi pateikti duomenys dėl galimų teisės aktų pažeidimų užtikrinant ligoninės personalui saugias darbo sąlygas bei užkertant kelią viruso COVID-19 plitimui tarp ligoninės personalo bei pacientų. Tyrimo metu taip pat bus siekiama nustatyti susirgimų COVID-19 atvejų priežastingumą, už teisės aktų reikalavimų vykdymą atsakingus asmenis bei padaryti kitas teisines išvadas.

„Pažymėtina, kad šis ikiteisminis tyrimas pradėtas ne dėl konkretaus asmens galimai padarytos nusikalstamos veikos, bet siekiant objektyviai įvertinti, ar yra pagrindas Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime minimas aplinkybes vertinti kaip nusikalstamą veiką. Įtariamųjų šiame ikiteisminiame tyrime šiuo metu nėra”, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Jame taip pat informuojama, kad SAM pareiškimas perduotas išnagrinėti ir Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorams. Jie turėtų įvertinti, ar dėl pareiškime nurodytų aplinkybių yra pagrindas taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

„Nuoširdžiai tuo džiaugiuosi ir tikiu, kad būtent ši institucija nešališkai ir kompetetingai atsakys į visus klausimus ir įvardins kas yra kas. Visiems ir apie visus. Galiu užtikrinti, kad Klaipėdos m. savivaldybė ir aš asmeniškai besąlygiškai bendradarbiausime su prokuratūra visame tyrimo procese, teikdama bet kokią informaciją, kurios tik bus prašoma. Tikiu ir tikiuosi, kad būtent šio tyrimo rezultatas ir bus neginčytinas bei gerbtinas verdiktas visoms bendro atsakymo taip ir nerandančioms pusėms. Visoms”, – taip šį sprendimą savo „Facebook” profilyje įvertino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tuo metu penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, jog jeigu Klaipėdos meras ar uostamiesčio Taryba nesiima jokių priemonių dėl padėties KUL, jie ir prisiima visą atsakomybę, jeigu situacija įstaigoje blogės.

„Situacija Klaipėdoje ir šioje gydymo įstaigoje, deja, bet išlieka labai neraminanti ir šiandien gavome dar vieno ten dirbančio žmogaus laišką apie tam tikras aplinkybes, kurios kelia susirūpinimą. Šią informaciją perdavėme Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kuris tas aplinkybes turėtų įvertinti“, – sakė A. Veryga.

Pasak jo, medžiaga prokuratūrai perduota nustačius, kad nebuvo užtikrinama infekcijų kontrolė, kas sudarė sąlygas infekcijai plisti tiek ten dirbančių medikų, tiek pacientų tarpe ir dėl to, kad nesiimta tinkamų priemonių apsaugoti darbuotojus ir pacientus. Taip pat perduota informacija apie besiskiriančius duomenis, kurie perduoti ministerijai ir atsakingoms institucijoms nuo tų, kuriuos turėjo pati gydymo įstaiga.

„Tai yra tam tikro aplaidumo iliustracija šioje gydymo įstaigoje“, – teigė ministras.

6 Comments

  1. Edmundas

    Perskaičius straipsnį ir komentarus ,nereikia būti dideliu specialistu, jog suvoktum kad kalba, kitaip tariant ,kad kalbėti .
    Jokių konkrečių faktų , ir p. Veryga savo elgesiu (kažkokio keršto apimtas,kas neturėtų derėti ministrui ir dar tokiu laikotarpiu) kiršina kolektyvą ,parodo politikavimą ,o ne problemų sprendimą.
    Komentatoriau p.Juozai turbūt būsite iš tų 8 vad. projsąjungos narių,beje pirmininkas įsižeidęs dėl apsaugos priemonių ,o kam jam priemonės jis gi fizikas ir su ligoniais visai nekontaktuoja. O jūs rūpinkitės savo darbo vieta ,beje ar turite ją.,ir ne kišinkite žmonių.

    Reply
  2. Juozapas

    V. Janušoniu bei jo tvarka džiaugiasi V. Janušonio klapčiukai, kurie sėdi atatinkamuose postuose- skyrių vedėjai, departamentų vadovai, kurių dauguma taip pat panašiai nuo sovietinių laikų. Jiems gerai sena tvarka, sovietinė, kuri niekur neveda, gili stagnacija, o V. Janušonio vadovavimo metodai žeminantys darbuotojus. Darbuotojai, kurie turi savo nuomonę, kitą nei V. Janušonis- jis jau priešas, nelojalus ligoninei, žemina V. Janušonio autoritetą.
    Medikai, kurie turėjo savo nuomones, neatitinkančias v. Janušoniui- paliko šią ligoninę. Šiuo metu dirba tik tie, kurie tapo V. Janušonio klapčiukais, arba susitaikė su tokia situacija ir laukia, kada išeis į pensiją, yra jaunimo, kuris nieko nežinojo apie V. Janušonio darbelius. Nors ir tie, padirbę keletą metų, pamatę kokia ten darbo atmosfera, stengiasi palikti šią ligoninę. Šioje ligoninėje gerai tik V. Janušonio klapčiukams.

    Reply
  3. Rimvydas

    Š.m stebiu tiesiogiai naujienas iš Niujorko,ten padėtis nepalyginamai prastesnė nei Lietuvoje ,gydytoju aprūpinimas apsaugos priemonėm daug prastesnis ,truksta visko ,tačiau kaip nekeista čia niekas kol kas neieško “kaltu” tiesiog dirba.

    Reply
    • pilietė

      Ir ką? Tai ir gyvenkite Amerikoje . O aš gyvenau Lietuvoje! Ir aš nenoriu , jog Lietuva taptų tokia kaip Amerika.

  4. Kažkas nepadoraus

    Ministras minta anoniminiais skundais ir etatinių rašytojų „kūriniais”. Reikia objektyvumo, o ne kaifavimo ir džiaugsmo nauju skundu. matai , kažkoks „dėjėtel” tegavo 2 kaukes, nors jis visai ne medikas. Kol ministerija kiršins kolektyvą, tol ramybės nebus, nustokit kiršinti , o objektyviai vertinkit visus, ne vien akundikus…Daug žmonių džiaugiasi Janušoniu ir tvarka ligoninėje. Apie tai ministerija negirdi, tai neobjektyvu…

    Reply
    • Rena

      Ar tik tie ,,daug žmonių” besidžiaugianių Janušoniu nesate jūs pats? Jei ne, tai esate lygiai toks pat anonimas, kodėl jus reikėtų vertinti objektyviai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šeštadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Šeštadienį Lietuvoje patvirtinti šeši nauji COVID-19 atvejai (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėda artėja prie labiausiai COVID-19 sergančių savivaldybių dešimtuko

Penktadienį Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų (trys žmonės užsikrėtė antrą kartą). Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, susirgo vienas žmogus, užsikrėtęs ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This