Kaip prižiūrėti dezinfekcinio skysčio nualintą rankų odą?

Konsultacijos

Rankų priežiūrai ir higienai pastaruoju metu dažniau naudojant dezinfekcinį skystį nei rankų kremą, reikia nepamiršti, kad dezinfekantuose esantis etilo alkoholis labai sausina ir dirgina odą. Ji gali pradėti trūkinėti, niežėti, gali išsivystyti uždegimas.

BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Ramunė Uosienė pabrėžia, kad dažnas rankų plovimas ir dezinfekavimas gali paskatinti rankų egzemos (uždegimo) paūmėjimą ir pataria, kaip prižiūrėti dažnai dezinfekuojamą odą.

Neteisinga manyti, kad karštas vanduo geriau sunaikinta virusus ar bakterijas – šį darbą puikiai atlieka muilas.

„Švarios rankos – vienas pagrindinių ginklų prieš koronaviruso plitimą. Todėl rekomenduojama jas dažniau nei įprastai ir itin kruopščiai plauti muilu. Atminkite, kad, nusiplovus rankas muilu, jų nebūtina papildomai dezinfekuoti. Dezinfekcinius skysčius naudokite tuo atveju, jeigu neturite galimybės rankų nusiplauti. Pavyzdžiui, apsipirkdami parduotuvėje, važiuodami viešuoju transportu ir pan. Reikėtų žinoti, kad tiek dažnas rankų plovimas su muilu, tiek dezinfekciniai skysčiai padeda sumažinti užsikrėtimo virusu riziką, tačiau labai dirgina ir išsausina odą“, – pranešime cituojama vaistininkė.

Jos teigimu, neteisinga manyti, kad karštas vanduo geriau sunaikinta virusus ar bakterijas – šį darbą puikiai atlieka muilas. O karštas vanduo tik dar labiau sausina ir taip jautrią ir lengvai pažeidžiamą odą. Pasak specialistės, vertėtų rinktis kuo natūralesnį muilą, neturintį dirbtinių kvapiklių, dažiklių ar kitų priedų. Odos priežiūrai ypač tiktų muilas su eteriniais aliejais, kurie rankų odą dar ir pamaitins bei neleis jai taip greitai išsausėti.

Šylant orams, normalios rankų odos priežiūrai užtenka įprasto drėkinančio rankų kremo, tačiau dabar oda yra dažniau dirginama ir greičiau praranda drėgmę, todėl Sveikos odos instituto specialistė tinkamai rankų odos priežiūrai siūlo rinktis ne tik drėkinančias ir maitinančias, bet ir gydančias bei saugančias priemones.

„Dėl dažno plovimo ir dezinfekavimo, rankų odoje gali atsirasti įtrūkimų ir žaizdelių. Tokios odos priežiūra turėtų prasidėti nuo gydymo ir nuraminimo, odos regeneracijos paskatinimo. Tam tinka vadinamieji „cica“ kremai, į kurių sudėtį įeina cinkas, varis, niacinamidas (vitaminas B3), pantenolis, alantoinas. Šie kremai padės odai sugyti ir atsinaujinti“, – pataria ekspertė.

Ryte specialistė rekomenduoja rankas tepti barjeriniais kremais. Jie ypač tinka, kai reikia dažnai plauti rankas, nes odos paviršiuje palieka apsauginę hidrolipidinę plėvelę, neleidžiančią taip greitai pažeisti apsauginio odos barjero. Barjerinį kremą rekomenduojama naudoti itin sausos, sudirgintos odos priežiūrai, taip pat į egzemą ar dermatitą linkusiai odai.

„Vakare rankas tepkite drėkinančiu ir jas maitinančiu kremu. Šiuo laikotarpiu ypač tinka priemonės, kurių sudėtyje yra tokių ingredientų kaip glicerinas, šlapalas, taukmedžio sviestas, jojobos aliejus, omega 3,6, 9 keramidai, alijošius, prebiotikai, vitaminai A ir E. Jeigu renkatės priemonę su šlapalu, kuris intensyviai drėkina odą ir ilgam užtikrina drėgmės palaikymą odos paviršiuje, reikėtų žinoti vieną dalyką. Rankų odos priežiūrai dažniausiai naudojamas 3-10 proc.šlapalas, tačiau, tepamas ant pažeistų rankų, jis gali graužti ir dirginti odą. Todėl pirmiausiai rinkitės gydančius kremus. Galite rasti ir priemonių su 50 proc. šlapalo, tačiau jos naudojamos suragėjusiai odai, nuospaudoms šalinti, sukietėjusiems nagams minkštinti“, – pažymi R. Uosienė.

Kadangi dieną rankas daug kartų plauname ir dezinfekuojame, vaistininkė siūlo daugiau dėmesio joms skirti naktį, ypač jei rankų oda suskilinėjusi ir labai sausa.

„Prieš miegą rankas gausiai įtrinkite riebiu kremu ir užsidėkite medvilnines pirštinaites. Taip eikite ir miegoti. Per naktį kremas atliks savo darbą – ryte rankos bus gerai pamaitintos ir sudrėkintos“, – pataria ekspertė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Gera vieta politinei reklamai*

Slampinėdamas po Girulių girią Spyglys atrado štai tokią reklamą. Išradinga – nieko neprikiši. Tačiau jei taip reklamuotis pradės visi, o ...
2022-04-29
Skaityti daugiau

Vasara

Prie vandens - ir džiaugsmai, ir bėdos

Vasarą miestų gatvės ištuštėja, o traukos vieta tampa paežerės, upės ar paplūdimiai prie jūros. Aktyvus laisvalaikis ir plaukiojimas vandenyje – ...
2021-08-05
Skaityti daugiau

Sveikata

Ligoninėms padovanos dezinfekcinio skysčio

Pasvalio biodegalų gamybos bendrovė „Kurana“ pranešė 15 šalies ligoninių, tarp kurių pateks ir Klaipėdos universitetinė ligoninė, padovanosianti 15 tūkst. litrų ...
2020-11-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This