Klaipėdos pilies bokštui ir Melnragės bibliotekai prašys pinigų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė teiks paraiškas gauti pinigų iš Valstybės investicijų programos dviems projektams – Klaipėdos pilies bokšto atkūrimui ir Melnragės bendruomenės centro – bibliotekos kapitaliniam remontui. Patikinta, kad šie projektai bus realizuoti, net jei valstybė ir neskirs pinigų.

Kol kas nėra nuspręsta, ar atkuriamo bokšto viršutiniame aukšte bus maži langai ar stiklinė siena. Projektuotojų vizualizacija

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai, nuotoliniu būdu posėdžiavę trečiadienį, pritarė, jog Klaipėdos savivaldybė pateiktų dvi paraiškas gauti finansavimą iš Valstybės investicijų programos, bet sykiu ir įsipareigotų šiems projektams iš savivaldybės biudžeto skirti 50 proc. finansavimą.

„Anksčiau miesto Tarybos pritarimo teikti paraiškas nereikėjo. Be to, Kultūros ministerija, kuri vertina paraiškas, atsižvelgia ir į tai, koks yra savivaldybės indėlis. Siūlome numatyti, kad jis būtų ne mažesnis nei 50 proc., nes kuo didesnis prisidėjimas, tuo didesnė tikimybė gauti finansavimą iš valstybės“, – Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė paaiškino, kodėl reikia tokių miesto tarybos sprendimų.

Skaičiuojama, kad atkurti Klaipėdos pilies bokštą gali kainuoti apie 1,5 mln. eurų, todėl 750 tūkst. eurų ir bus prašoma iš valstybės. Šiuo metu jau pradėtas rengti bokšto atkūrimo techninis projektas, statybos leidimą tikimasi gauti šiemet, o kitais metais nusipirkti rangos darbus. Realu, jog atkūrimo darbai prasidėtų 2022 metais, o būtų baigti 2023 metais.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas pastebėjo, jog ankstesniuose Klaipėdos savivaldybės planuose buvo numatyta, kad bokštas būtų atkurtas 2022 metais, nes tada Klaipėda švęs savo 770 metų jubiliejų.

„Todėl planuota, kad tais metais Klaipėdos piliavietėje, miesto ištakose, jau stovės atkurtas pilies pilies bokštas. Dabar jau yra kaip yra. Bet kodėl šio projekto pabaiga nuvėlinta?“ – klausė S. Budinas.

E. Jurkevičienė aiškino, kad balansuojant miesto biudžetą pinigai buvo išskirstyti kitiems projektams, kurių techninė dokumentacija jau yra parengta. Todėl bokšto atkūrimo pabaiga ir nukelta į 2023 metus.

„Šiuo metu praktiškai du trečdaliai projektavimo darbų jau yra atlikta“, – patvirtino E. Jurkevičienė.

Numatoma, jog bus atstatytas Klaipėdos pilies bokštas, remiantis istoriniais šaltiniais, sutvarkytos prieigos. Pirmajame bokšto aukšte planuojama įrengti Klaipėdos kultūros ir informacijos centrą, viršutiniame aukšte numatomos apžvalgos ir lauko ekspozicijos funkcijos.

Politikai trečiadienį taip pat pritarė, jog Valstybės investicijų programai būtų pateikta ir paraiška gauti finansavimą Bendruomenės centro – bibliotekos pastato, esančio Molo g. 60, kapitaliniam remontui.

Skaičiuojama, kad suremontuoti šį pastatą prireiks 1 mln. eurų, o pusę sumos ir tikimasi gauti iš Valstybės investicijų programos, net ne anksčiau nei 2022 metais.

E. Jurkevičienė informavo, jog numatyta rangos darbų konkursą skelbti šių metų pabaigoje, darbus pradėti kitais metais, o baigti – 2022-aisiais.

Politikai paragino konkursą rangoms darbams nupirkti skelbti kuo anksčiau, nes tai gali tapti argumentu gauti finansavimą iš Valstybės investicijų programos.

Politikai taip pat domėjosi, ar projektas nesustos, jei nebus gauta pinigų iš valstybės.

„Tikimės gauti, bet jei ne, o projektas svarbus, pinigų teks ieškoti miesto biudžete. Be to, man skambino Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė. Ji patikino jog iš „Klaipėdos naftos“ turi žodinį patikinimą, kad bendrovė taip pat prisidės prie šio projekto“, – teigė E. Jurkevičienė.

„Gausime pinigų iš valstybės, bus gerai, jei negausime, ieškosime variantų“, – reziumavo komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Nurodoma, jog šiuo metu dėl investicijų stokos Melnragės biblioteka neišnaudoja visų savo veiklos plėtros ir papildomų lankytojų srautų pritraukimo galimybių, nes pastatas yra fiziškai ir morališkai nusidėvėjęs. Įgyvendinat projektą, planuojama atlikti 1955 m. pastato kapitalinį remontą: dėl skirtingų veiklų perplanuoti patalpas, įrengti atskirą įėjimą, apšiltinti fasadą bei stogą, įrengti išorinę lietaus nuvedimo sistemą, įrengti pandusus, sutvarkyti pastato sklypą, teritorijos apšvietimą.

8 Comments

  1. Marija K

    Klaipėdos Nafta atstovai kol kas dar nežadėjo paremti Melnragės bendruomenė namų rekonstrukcijos. Su jais tik buvo pradėtas pokalbis šia tema, bet taip ir nepabaigtas.

    Reply
  2. Vilija Malakauskienė

    Projektų skyriaus vedėjos Elonos Jurkevičienės pagrindimas, kad reikia prisidėti 50 proc. nes tada išaugs tikimybė gauti valstybės lėšas. teikiant 2 paraiškas gauti finansavimą iš Valstybės investicijų programos ..nepasivargina pasakyti, kokią dalį iš galimų surinkti balų pridės skyrimas 50 proc, o ne pvz. 35 proc. Kodėl nė vienam miesto tarybos nariui toks klausimas nekyla??? Itr ar tik už tai balai skiriami? Žinoma, ne. Daugiausia galima surinkti puikiai parengtam projektui , atitinkančiam numatytus kriterijus 100 balų / (https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/4291c5025d5a11e99684a7f33a9827ac?jfwid=fhhu5mhq7? Žiūrime specialiuosius kriterijus: Investicijų projektui įgyvendinti planuojama skirti savivaldybės biudžeto ir (arba) įmonių, įstaigų nuosavų lėšų, taip pat pritraukti privačių vidaus ir (arba) užsienio investicijų: 1) 15 balų suteikiama, jei numatoma skirti 15 proc. investicijų projektui įgyvendinti reikiamų lėšų dydžio. 2) Už kiekvieną papildomą prisidėjimo procentą skiriamas papildomas balas, tačiau ne daugiau kaip 40 balų. Taigi pakanka 15, na bet jau labai norint surinkti daugiau balų + skirtumas 25 proc. Viso: 40. (už daugiau balai neskiriami). Bet Klaipėdos miesto tarybai teikiamas siūlymas 50 proc. Ar tai tik negebėjimas susiskaičiuoti, ar kainos užkėlimas neaiškiais tikslais? 50 proc. nuo 3 mln. 1.5 mln., o 40 proc.? 1 mln. 200 tūkst. Skirtumas 300 000 eur. savivaldybės, t.y. miesto lėšų yra kam???

    Reply
  3. DM

    Nesvaik normalus namas melnarageje 400 kv 500000 ir i virsu priklausomai. 200 kv bibliotekai ??? Is kur tu kvailiu tokiu atsiranda.Nepergyvenkit del savivaldybes pinigu sutaupius jums i kisene neikris lai daro tik kazka. Man net minciu nekyla kiek jie isleis yra tam institucijos kurios turi tikrinti ir patvirtinti atliekamu projektu samatas. O ne zmones paziureja aruodas….Tu eik baik bent pagrindine mokykla pradziai….

    Reply
    • to DM

      Sprendžiant iš gramatikos klaidų, matyti, jog toliau pradinės mokyklos netempei. Turbūt nesi savivaldybės klerkas. Labiau panašu į iš šalies besišildantį šioje srityje.

  4. k

    Memelburg – tik Memelburg. o nuo kada klaipedos pilis ?????

    Reply
  5. Se'ui

    Kokia iš to pinigų dalintojams nauda? Tai va.

    Reply
  6. Se

    Įdomu, kiek galima būtų nupirkti namų už 1 000 000 Eur Melnragėje? Atsakymas : 3, kurių plotai didesni, nei 200 kv.m. (šaltinis http://www.aruodas.lt). Galbūt vieną namą būtų tikslinga nupirkti bibliotekai, kitus du išnuomoti, o pastatą monstrą parduoti ???

    Reply
    • Rita

      Puikus pasiulymas !

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This