Prasidėjo pirmasis naujoviško pajamų deklaravimo etapas

Konsultacijos, Svarbu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) trečiadienį paskelbė šiemet dėl koronaviruso atidėto pajamų mokesčio deklaravimo pradžią.

Šiemet yra net trys esminės deklaravimo naujovės – jis startuoja dviem etapais, nebelieka deklaracijos formos (vietoje jos atsiranda vedlys), o deklaruoti pajamas bei skirti paramą ir sumokėti mokesčius bus galima iki liepos 1-osios.

Padės telefonu

Nuo balandžio 15-osios pajamas gali deklaruoti tik dirbantys savarankiškai – elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) deklaravimas.vmi.lt 205 tūkst. tokių gyventojų jau suformuotos metinės pajamų deklaracijos. Likusieji tai deklaruoti pajamas galės nuo balandžio 22 d.

Pasak VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Stasės Aliukonytės–Šnirienės, šiemet naudojantis elektroninio vedlio pagalba pajamos bus deklaruojamos klausimų – atsakymų principu.

Individualią veiklą vykdantiems gyventojams, žingsnis po žingsnio, atsakant į vedlio pateikiamus klausimus, informaciją reikės papildyti savo turimais duomenimis.

„Skirtingai nei daugumai – apie 75 procentams gyventojų, kuriems VMI pateikia pilnai suformuotas deklaracijas, savarankiškai dirbantys gyventojai disponuoja tam tikra informacija, kurią žino tik jie, todėl jiems tenka ir daugiau prisidėti pildant pajamų deklaraciją“, – teigia S. Aliukonytė- Šnirienė.

Pildant deklaraciją EDS vedlyje, gyventojų pateikiama informacija yra išsaugoma automatiškai, todėl nebaigus pildyti ir tęsiant darbą vėliau, duomenų suvesti pakartotinai nebereikės.

Klaipėdoje šiuo metu individualią veiklą pagal pažymą vykdo 7826 gyventojai, o veiklą su verslo liudijimais – 2166 gyventojai.

Atsižvelgiant į tai, jog dėl karantino VMI paslaugos gali būti teikiamos tik nuotoliniu būdu, o deklaravimo laikotarpiu konsultacijų poreikis gerokai išauga, konsultacijas telefonu šiemet teiks mokesčių specialistai visoje šalyje. Jei pildant deklaraciją e. būdu gyventojams kils klausimų, pasikonsultuoti jie galės ne tik paskambinę 1882, bet ir kitais papildomais telefonų numeriais, kurie yra skelbiami VMI interneto svetainėje.

Gyventojams, kurie vykdo individualią veiklą, tačiau neturi galimybės deklaracijos pildyti e. būdu per EDS, deklaraciją jiems telefonu užpildys konsultantai.

Skirti paramą – kaip ir anksčiau

Prašymų skirti pajamų mokesčio dalį paramai tvarka ir forma (FR0512, 4 versija) nesikeičia, ją galima pateikti prisijungus prie EDS.

Paremti organizacijas, partijas, profesines sąjungas ar meno kūrėjus šiais metais galima iki liepos 1 d.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, bus galima skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio (anksčiau buvo skiriama 2 proc.), politinėms partijoms – iki 0,6 proc. (anksčiau buvo 1 proc.), profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. (anksčiau buvo 1 proc.).

Gyventojų kasmet pajamų mokesčiu skiriamos pajamų mokesčio dalys pasikeitė sujungus darbdavio ir darbuotojo mokamas GPM bei socialinio draudimo įmokas, dirbančių asmenų darbo užmokestis „ant popieriaus” padidintas 1,289 karto.

Gyventojams, kurie anksčiau pateiktuose prašymuose iš karto nurodė norintys pajamų mokesčio dalį skirti toms pačioms organizacijoms keliems metams į priekį, pateiktų prašymų tikslinti nereikės.  Skirtos pajamų mokesčio dalys bus perskaičiuotos.

Šiemet FR0512 forma dar gali būti teikiama ir užpildžius popierinį prašymą (siunčiama paštu ar įteikiama tiesiogiai VMI).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Konsultacijos

39 proc. individualią veiklą vykdžiusių klaipėdiečių dar nedeklaravo pajamų

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (KAVMI) informuoja, kad 11,8 tūkst. (61 proc.) klaipėdiečių, pernai vykdžiusių individualią veiklą (IDV), pajamas jau ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This