Klaipėda – be vienkartinės plastiko taros: laukiama verslo nuomonės

Miestas, Svarbu

Siūlymui Klaipėdoje per masinius renginius ir šventes bei paplūdimiuose atsisakyti vienkartinės plastiko taros turi pritarti verslininkai, o tik tada jį gali palaiminti ir politikai. Tokia mintis nuskambėjo Finansų ir ekonomikos bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetų posėdžiuose, kai šis klausimas buvo svarstomas.

Jūros šventė. Palmiros Mart nuotr.

Siūlymą uostamiestyje masinių renginių ir švenčių metu ir paplūdimiuose drausti prekiauti naudojant vienkartinius plastikinius gaminius pateikė Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius. Tokiam pasiūlymui ir tam, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 dienos, kovo pradžioje jau pritarė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas.

Šią savaitę šis siūlymas buvo svarstomas Finansų ir ekonomikos bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetuose, o jų nariai turėjo nemažai pastabų.

A. Petrošiaus teigimu, nuo 2021 metų liepos 3 dienos Europos Sąjungos valstybėse bus draudžiama pateikti rinkai vienkartinius plastikinius gaminius. Atsižvelgiant į tai, jis ir siūlo nelaukti, kol įsigalios direktyvoje numatytas terminas, o jau nuo šių metų liepos 1 dienos drausti prekiauti naudojant vienkartinius plastiko gaminius masiniuose renginiuose, šventėse bei paplūdimiuose. Taip esą bus prisidedama prie aplinkos tausojimo, mažiau plastiko atliekų pateks į aplinką, Klaipėda taps švaresnė. „Pats tokį siūlymą parengiau, kai atitinkamą tvarką pasitvirtino Vilnius ir Neringos savivaldybė“, – teigė A. Petrošius.

Jis tvirtino suprantantis, jog daugiausia iššūkių bus per Jūros šventę, tačiau jos organizatoriai – viešoji įstaiga „Klaipėdos šventės“ esą patikino, kad spės pasiruošti.

Siūlymas atsisakyti vienkartinių plastiko pakuočių ir pereiti prie daugkartinių reiškia įvesti užstato sistemą. Aiškiau kalbant, pavyzdžiui, Jūros šventėje gėrimai turėtų būti pilstomi ar virti žirniai dedami ne į vienkartines plastiko pakuotes, o į daugkartines, už kurias žmonės turės susimokėti, bet po panaudojimo galės grąžinti ir atgauti pinigus.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus teiravosi, kiek asocijuotų verslo organizacijų, kurių nariams gali turėti įtakos toks sprendimas, A. Petrošius apklausė, kokia jų nuomonė.

„Aš asmeniškai jokių apklausų neatlikinėjau, kalbėjausi tik su „Klaipėdos švenčių“ vadovu“, – neslėpė A. Petrošius.

„Siūlymas prasmingas, bet nereikia taip skubėti. Manau, jog klausimas turi būti suderintas su verslo organizacijomis. Politiko pati didžiausia klaida yra rengiant tokį sprendimo projektą nepaklausti asocijuotų verslo struktūrų nuomonės. Reikia įvertinti ir pandemijos įtaką, pavyzdžiui, ar verslas galės apsirūpinti tais daugkartiniais įrankiais, kai jų gamyba galbūt stringa“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Jam antrino ir Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas. Jo nuomone, verslo nuomonės būtina paklausti, nes būtent paslaugų teikėjams teks didžiausias krūvis įgyvendinti tokį sprendimą.

„Galbūt šis sprendimas turėtų įsigalioti ne nuo šių metų liepos 1 dienos, o nuo kitų metų pradžios, kad duotume pakankamai laiko verslui pasiruošti. Gal verslininkai šiai vasarai jau yra užsipirkę vienkartinių plastiko pakuočių“, – argumentus neskubėti priimti sprendimo dėstė S. Budinas.

Komiteto pirmininko pavaduotas Vytis Radvila taip pat siūlė pirmiausia išgirsti smulkiųjų verslininkų, prekybininkų nuomonę.

„Tai, jog pakalbėta su „Klaipėdos šventėmis“, negalima teigti, kad visas miestas pasiruošęs įgyvendinti tokį sprendimą. Juk toks sprendimas vis tiek reiškia ir papildomus kaštus pakuotėms, administravimui. Tad šis klausimas tikrai turi būti svarstomas Smulkaus ir vidutinio verslo taryboje“, – teigė V. Radvila.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai taip ir sutarė, jog klausimo svarstymą reikia atidėti, kol jis nebus išnagrinėtas Smulkaus ir vidutinio verslo taryboje. Jos posėdis numatytas balandžio 21 dieną.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai, posėdžiavę ketvirtadienį, nors iš esmės ir pritarė A. Petrošiaus siūlymui masinių renginių ir švenčių metu bei paplūdimiuose drausti prekiauti naudojant vienkartinius plastikinius gaminius, tačiau pabrėžė, jog Smulkaus ir vidutinio verslo tarybos nuomonę yra labai svarbi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This