COVID-19: Klaipėdos medicinos įstaigos – be didelių problemų

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijai penktadienį pristatant situaciją dviejose kovos su COVID-19 fronte esančiose ligoninėse bei prieš Velykas pradėjusioje veikti Karščiavimo klinikoje dramatiškų pareiškimų neskambėjo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojo Vinso Janušonio, šiuo metu šioje įstaigoje gydoma 60 koronaviruso liga sergančių pacientų. Septyni iš jų yra reanimacijoje, keturiems iš pastarųjų ventiliuojami plaučiai, bet dviem ši procedūra taikoma ne dėl viruso, dėl kitų priežasčių.

V. Janušonis informavo, kad jau patikrinti 1298 KUL darbuotojai, liko nepatikrinta tik dalis dirbančiųjų ūkinėje dalyje. Medikams atlikti 1754 tyrimai, nes dalis jų daroma pakartotinai. Septyni ligoninės medikai jau pasveikę.

Pasak vyr. gydytojo, ligoninėje atsirado ir keturi dializės aparatai – jų prireikė keturiems tokį virusą turintiems pacientams, kurių negalėjo priimti Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Pusę gaunamų apsaugos priemonių KUL, anot V. Janušonio, išdalina kitoms įstaigoms. Jų rezervas jau yra pakankamas, be to, dar nėra gautos tos priemonės, kurias pati ligoninė pirko Kinijoje.

V. Janušonio teigimu, iki penktadienio popietės ligoninės laboratorija jau atliko 5707 tyrimus dėl COVID-19, iš kurių 2170 mėginių buvo paimti mobiliuosiuose punktuose. 272 tyrimų rezultatai buvo teigiami (94 jų – iš mobiliųjų punktų).

Vyr. gydytojas teigė, kad šiuo metu beveik 500 KUL darbuotojų turi nedarbingumą dėl įvairių priežasčių arba yra atostogose.

„Darbas vyksta įtemptai, bet apsieiname su savo personalu. Antroje kitos savaitės pusėje bandysime atsidaryti likusius skyrius”, – teigė V. Janušonis.

Nuotoliniame komisijos posėdyje dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teiravosi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktoriaus, ar ši įstaiga ne pernelyg priekabiai vertina padėtį KUL.

„Šiandieną perskaičiau jūsų pasirašytas išvadas, kas liečia Universitetinę ligoninę. Tai mes girdime iš Universitetinės ligoninės, kad jų pasirengimas vyksta pakankamai energingai, o jūsų institutas, ar netaps tokia pikta aukle, kuri visada ras priežasčių, dėl ko to nedaryti? Nes skaitant šiandieninę jūsų išvadą, man tai ji priminė tokią kaip – viršila visada ras prie kareivio ko prisikabinti, ras trūkumų“, – klausė V. Grubliauskas.

„Jūsų palyginimas gal ne visai korektiškas. Mes dirbame pagal teisės aktus ir patikrinimas buvo prieš kelias dienas, dokumentus gavote ir kai bus vykdoma tas, kas turi būti vykdoma, bus atsakyta į tuos klausimus, kurie yra surašyti, tada ir kalbėsime. Niekas specialiai nenori trukdyti. Negali būti naujų ligonių, židinių, kad toliau tęstųsi. <…> Nesame ir nebūsim jokiu stabdžiu, dirbame pagal teisės aktus. Nemažai pastabų įgyvendinta, padaryta daug darbų, bet yra ką dar patobulinti,  situacija gerėja”, – teigė R. Grigaliūnas.

Rezervine kovos su COVID-19 ligonine esančios Respublikinės Klaipėdos ligoninės, šiuo metu dėl dalies uždarytų KUL skyrių dar turinčios užtikrinti ir skubios viso regiono pagalbos koordinavimą, vadovas Darius Steponkus teigė, jog kolektyvas išlaikė tokį egzaminą ir esą skaudu girdėti „kai kuriuos bandymus sumenkinti”.

„Svarbu dirbti taip, kaip reikia dirbti, o ne kaip atrodo. Mes visada taip darėme ir darysime”, – sakė jis.

D. Steponkus akcentavo, kad šioje ligoninėje COVID-19 nebuvo diagnozuotas nė vienam medikui. Apsaugos priemonėmis esą pasirūpinta pakankamai, nerimą kelia tik tai, kad negalime užsitikrinti pastovaus jų tiekimo.

Anot vyr. gydytojo, šiuo metu ši ligoninė yra „skilusi” į dvi dalis – „švariąją” be COVID ir turinčią atskirą reanimaciją, priėmimo skyrių, kurioje pacientai laukia tyrimų dėl koronaviruso rezultatų. Čia yra 50 vietų ir visos jos užpildytos, nes esą ilgai reikia laukti tyrimų atsakymų.

Kitoje ligoninės dalyje yra 200 lovų, ji dirba 60-70 proc. pajėgumu, nes čia taikomas griežtas pacientų filtras. Pasak D. Steponkaus, ši dalis per kitą savaitę turėtų visiškai užsipildyti.

Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė informavo, kad su prieš Velykas Galinio pylimo gatvėje pradėjusia sveikti Karščiavimo klinika nėra jokių didelių problemų – čia kol kas užtenka vienos pamainos, o jei reikėtų, klinika galėtų dirbti nuo ryto iki vakaro, nes kitos pamainos yra parengtos. Balandžio 15 d. dėl naudojimosi jos paslaugomis pasirašytos sutartys su Klaipėdos rajonu ir Palanga, o penktadienį turi būti pasirašyta ir su Neringa. Tokią sutartį planuoja pasirašyti ir Skuodas.

Klinika yra visiškai apsirūpinusi apsaugos priemonėmis. Iki šiol joje aptarnauta apie dešimt pacientų – visi iš Klaipėdos.

Visgi, pasak šios klinikos koordinatoriaus Sauliaus Dabravalskio, pacientų jau daugėja – penktadienį pirmai pamainai buvo aštuoni, antrai – trys.

„Esame pasiruošę dideliam srautui”, – sakė jis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Visoje šalyje - tik vienas naujas koronaviruso atvejis

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad šeštadienį visoje Lietuvoje buvo patvirtintas tik vienas, pirminis, naujas susirgimas koronavirusine infekcija. Klaipėdoje jau trečią ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This