Pirks britų karinį laivą

Uostas ir jūra

Gynybos resursų agentūra praneša, kad Krašto apsaugos sistemos vadovybė priėmė sprendimą atstatyti Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) pajėgumus ir įsigyti minų medžiojimo, paieškos ir gelbėjimo HUNT klasės laivą.

Tokį sprendimą vadovybė priėmė įvertinusi KJP keliamas taikos ir karo meto užduotis bei gavusi pasiūlymą iš Jungtinės Karalystės.

gra.lrv.lt nuotr.

Teigiama, kad būtinybė atstatyti minų medžiojimo bei paieškos ir gelbėjimo pajėgumus atsirado po to, kai 2018 m. buvo utilizuotas priešmininis LINDAU klasės laivas M51 ir sumažėjo minų medžiojimo bei paieškos ir gelbėjimo pajėgumai.

Atlikus rinkos analizę, buvo identifikuotos kelios galimybės: statyti naują laivą arba įsigyti naudotą minų medžiojimo bei paieškos ir gelbėjimo laivą iš NATO partnerių. Parengus investicinį projektą nuspręsta, kad optimalus variantas yra įsigyti laivą, analogišką jau turimiems ir KJP šiuo metu eksploatuojamiems HUNT klasės laivams PML „Skalvis“ (M53) ir PML „Kuršis“ (M54). Teigiama, kad tai leistų taupyti laivo eksploatacijos, remonto ir personalo parengimo (apmokymo) kaštus.

Pagal balandžio 9 d. Gynybos resursų agentūros pasirašytą sutartį su Jungtinės Karalystės Gynybos ministerijos Gynybos įrangos pardavimo agentūra, bus įsigytas vienas naudotas ir šiuo metu neeksploatuojamas HUNT klasės laivas. Pasirašytoje sutartyje taip pat numatyta, kad britai organizuos atvirą konkursą įsigyto laivo pilnai modernizacijai (regeneracijai) atlikti.

Planuojama, kad bendra minų medžiojimo, paieškos ir gelbėjimo laivo įsigijimo ir atnaujinimo projekto vertė sieks apie 62,4 mln. eurų (su mokesčiais). Į šio projekto kainą įskaičiuotas visiškas laivo paruošimas minų medžiojimo ir paieškos ir gelbėjimo užduotims atlikti, taip pat atsarginių dalių paketas, garantinis aptarnavimas bei personalo mokymai, skirti naujos įrangos aptarnavimui ir eksploatacijai.

Laivas, parengus modernizacijos (regeneracijos) dokumentus, bus įsigytas 2021 metais, o atlikus modernizacijos darbus 2023 m. bus perduotas Lietuvos kariuomenės KJP.

1 Comment

  1. KAINA ATSISTOS I 100 MLN. GAL SURAS KOKI 10 MINU. NA, BET JEI VASALAMS PALIEPTA REIK VYKDYT ZADANIJA

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Iš Klaipėdos konteinerių terminalo - reguliarūs reisai į Britaniją

Nyderlandų logistikos kompanija „Samskip“ įtraukė Klaipėdos uostą į reguliarų maršrutą, aptarnaujantį krovinius Baltijos jūroje. Savo partneriu ji pasirinko Klaipėdos konteinerių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Veidai

Emigracija klaipėdietei laimės neatnešė

Klaipėdietė Žaneta Gedrimienė pasakoja skaudžią savo emigracijos Didžiojoje Britanijoje patirtį ir tikisi, kad iš to jėgų, o gal ir supratimo, ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Lietuvos kariniuose laivuose - nauji radarai

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įgyvendino dvejus metus trukusį keturių patrulinių laivų pagrindinių navigacinių radarų su oro erdvės stebėjimo funkcija ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This