Klaipėdos hospisas: gali būti užsikrėtę visi, nėra kuo pakeisti personalo

Koronavirusas, Svarbu

Sekmadienio vidurdienį sušaukta Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, sprendė, kaip suvaldyti padėtį koroanviruso židiniu tapusiuose globos namuose „Klaipėdos hospisas“.

Esminė problema – dėl dabartinio teisinio reglamentavimo su ligoniais nusprendęs pasilikti personalas negali to daryti, o kuo pakeisti juos beveik nerandama, nes prievarta nukreipti žmonių ten dirbti negalima. Buvo sutarta, kad atlikus personalo paieškas galutiniai sprendimai bus priimti pirmadienio rytą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos hospiso vadovė savo ruožtu informavo, kad šeštadienio vakarą mirė vienas iš slaugytųjų senolių, sirgęs vėžiu, tačiau kadangi jis buvo užsikrėtęs COVID-19, mirties priežastimi bus ir šis virusas.

Manoma, jog yra labai didelės tikimybė, jog virusu užsikrėtė ir likę aštuoni tokios diagnozės dar neišgirdę senoliai.

Reikia 15 žmonių

Regiono slaugos koordinatorius ir pusės pernai balandį įsteigtos UAB „Klaipėdos hospisas” akcijų savininkas Viljaras Reigas teigė, kad pačiose hospiso patalpose tinkamai izoliuoti neužsikrėtusiųjų praktiškai neįmanoma.

„Procedūrinis kabinetas yra vienas. Maitinimas tiekiamas per vieną patalpą. Ir personalui kabinetas yra vienas, jų įrengti dėl patalpų trūkumo būtų sudėtinga“, – sakė jis.

Du senolius artimieji jau yra pasiryžę pasiimti, jų pervežimu pasirūpins miestas, paskirdamas greitosios pagalbos ekipažus. Likusiuosius, ko gero, bus galimybę laikinai iškelti į Kretingoje, Geležinkelio gatvėje, turėjusius atidaryti privačius globos namus. Kad jie gautų reikiamą leidimą žadėjo pasirūpinti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Tiesa, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyr. gydytojas pabrėžė, jog yra didelė tikimybė, kad ir likusieji senoliai yra užsikrėtę COVID-19, nes tik vienas iš jų buvo vienutėje. Pakartotinius mėginius jų tyrimams pirmadienį ryte paims mobiliojo tyrimų punkto komanda.

Vadovaujantis reglamentais, Klaipėdos hospise neliko nei vieno personalo darbuotojo, galinčio prižiūrėti užsikrėtusiuosius, nes visi jie jau turėjo kontaktą su sergančiaisiais, todėl privalo izoliuotis.

Pasak V. Reigo, Kretingoje yra trys darbuotojai, kurie iš bėdos galėtų atvažiuoti dirbti ir į hospisą, tačiau darbuotojai, kuriems siūloma eiti dirbti, bijo židinio. O reikia trijų pamainų po keturis-penkis darbuotojus, tarp kurių privalo būti slaugytojas ir jo padėjėjas.

„Visi atsuka nugaras. <…> Darbuotojai patys sako, kad galime siūlyti dvigubus, trigubus atlyginimus, jie vis tiek neis dirbti”, – sakė V. Reigas.

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė teigė, jog savivaldos ir privatūs pirminės sveikatos priežiūros įstaigos negali padėti, nes situacija yra įtempta dėl mobilių tyrimų punktų ir karščiavimo kritikos.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Darius Steponkus irgi teigė, kad iš šios įstaigos uostamiesčio resursų padėti nėra galimybės, nes dėl daugumos KUL skyrių uždarymo ji šiuo metu teikia viso regiono skubios pagalbos paslaugas ir tam esą reikia dvigubai daugiau personalo. Jis pažadėjo iki rytojau ryto dar susižinoti, ar nėra rezervo Skuode, taip pat iškėlė idėją, kad hospiso globotinius galėtų slaugyti ir socialiniai darbuotojai.

Kol kas penkias slaugytojas, sutikusias eiti dirbti į hospisą surado tik Klaipėdos jūrininkų ligoninė, taip pat tokią misiją pasiryžo vykdyti pora studentų.

Kreipsis į regionines ligonines

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo ruožtu nurodė V. Janušoniui kaip koordinuojančios regiono kovos su COVID-19 įstaigos vadovui susisiekti su Kretingos, Palangos ir Gargždų ligoninių vadovais, kad šie irgi prisidėtų žmogiškaisiais resursais, nes kitu atveju gali tekti į šias įstaigas atvežti hospiso pacientus. Jų vežti į KUL esą nėra jokių galimybių, kol teikia skubios pagalbos paslaugas jų negalėtų priimti ir Respublikinė Klaipėdos ligoninė, esanti antruoju COVID-19 rezervu.

V. Janušonis sakė, kad KUL jau yra pasiruošusi teikti skubią pagalbą, jei tik tą leis daryti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Pirmadienį, antradienį jau galime priimti pacientus ir nuimti krūvį nuo Respublikinės ligoninės“, – sakė V. Janušonis.

Kaip paskutinis problemos sprendimo variantas matomi karo medikai.

Susitvarkys kol suras pamainą

Nuotoliniame posėdyje sudalyvavusi Klaipėdos hospiso vadovė bei bendrasavininkė Rasa Dagienė sakė, kad kartu su ligoniais šiuo metu izoliavęsi darbuotojai susitvarko, turi apsaugos priemonių, buvo nusiteikę dirbti bent jau savaitę, kol bus galima pamatyti, kaip viskas susitvarkė. Kartu ji pabrėžė, jog būtina užtikrinti ne tik slaugytojus, bet ir kasdienius gydytojo vizitus, nes čia slaugomi senoliai turi įvairių problemų – būna ir inkstų uždegimai, kraujo spaudimo problemos. Pasak jos, iki šiol tai darydavo gydytoja pensininkė, kur dabar išsigando susidariusios situacijos ir išėjo į karantiną.

V. Janušonis ir D. Steponkus pažadėjo, kad abi šios įstaigos pasikeisdamos užtikrins šią paslaugą.

R. Dagienė taip pat pranešė, kad šeštadienį, apie 23 val., mirė vienas senolis, sirgęs vėžiu, su ligos išplitimu į plaučius ir į dubenį, bet jau buvo užrašyta ir mirties priežastis nuo Covid-19. Šį atvejį patvirtino ir Sveikatos apsaugos ministerija. Tai 35-oji COVID-19 auka šalyje.

Pasak hospiso vadovės, du asmenis nori pasiimti jų artimieji, turintys tinkamas sąlygas juo prižiūrėti, tačiau iškilo pervežimo problema. Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Gintaras Neniškis patikino, kad ir šiais, ir kitais atvejais, jei kils toks poreikis, miestas perveš hospiso globotinius.

Pasak vienos hospise gulinčios moters (pavardė redakcijai žinoma) dukros, apie susiklosčiusią situaciją įstaigoje ji sužinojo tik iš žiniasklaidos. Klaipėdietės teigimu, už senolių priežiūrą hospisas pasiima priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinę kompensaciją, o jei tokia senoliui nėra skirta, jis čia globojamas nemokamai. Vaistais reikia rūpintis artimiesiems.

29 Comments

  1. Darius

    Visapusiškai tai STT ir FNTT darbelis. Kelti baudžiamas bylas ir bausti. Su licencijų darbui panaikinimu. Reikia kad kiti žinotu, kas laukia jei darai nusikaltimus

    Reply
  2. TTT3

    Privatus hospisas, vadovauja ir yra savininkai nesuprantantys realios situacijos. Tkra Osvencimo stovykla. Šia įstaiga turėtų domėtis STT ir FNTT.

    Reply
  3. Audronė

    Visi matom situacija. Pirma ar taip ar taip personalas visas serga su ligoniais. Izoliuoti visus vietoje. Ir neleisti išeiti iš darbo 20d-37d. Tada padarys tyrimus. Kas bus likęs gyvas išeis namo. O jei ne. Pasimels kad debilas vadovauja, padėkos debilo sudarytam audito vadovavimui ir kojomis i priekį išveš. Kam vežti ligonius ar personalui leisti išnešioti po namus? Gal taip reikia. Tai jei turi ivykti virusinė filtracija naturali atranka. Darykime kaip Švedai. Kam karantinu visų žmonių gyvenimus griauna, jei vistiek sudari salygas užsikrėsti? Kas išliksim tas gyvensim. Švedai nieki nesisaugo. Išskysus apsaugo senukus. O pas mus tipo teoriškai aiškina saugomės. Kai tuo tarpu pažiūrėkime, net samoningai tyrimų neatlieka jei esi tik viruso nešiotojas bet dar simptomu neturi… Slaugoje dirbanti gydytoja, juk dirba prie onkologinių toliau. Dabar išvalys slaugomus, po to onkologinius. Kam tada karantinuoti tauta ir tratinti pinigus? Vistiek vyksta senolių senukų genocidas.

    Reply
  4. Anonimas

    Kada Klaipedos m.buvo atidaryta privatus slaugos namai? Juk yra valstybine slaugos ligonine,,, kodel apie ja nieko nerasoma -ar yra serganciu koronavirusu?

    Reply
  5. Sima

    Taigi A.Veryga pakėlė klerkams algas už ” sunkų darbą”. Tegu dirba bent dabar, tegu atvyksta į tą hospisą ir dirba.

    Reply
    • .....

      Tai dabar tegul privatininkai pakelia algas . Direktorė – bendrasavininkė ? Vyriausybė turi dar neįgalius , pensininkus , vaikus ir …išlaikyti , ne tik medikus .

  6. Egle

    Niekaip nesuprantu kam reikalinga visu dirbanciu mediku saviizoliacija? Paimkit visam dirbanciam personalui tyrimus del COVID-19, kuriu atsakymai neigiami, gali testi darba, o su teigiamais atsakymais lai sedi namie. Ir nereiks 14 dienu saviizoliacijos.

    Reply
  7. Liuda

    juk po saviizoliacijos KUL medikai grįžo-kodėl jie nedirba kur reikia-medikai,kaip kare-privalo!Negi gali atsisakyti?O jei kt. pandemija?-negi pardavėjos eis dirbt slaugytojom?

    Reply
  8. Rim

    Ar Hospiso daktarai nedirba/o kituose padaliniuose(skyriuose) su onkologiniais ligoniais?

    Reply
    • A

      Tikrai dirbo iki tos dienos…

  9. Julius

    Pasodinti reikia vadova hospiso….besmegenis…pažiurėjau tas kvailys dirba greitojoje…..kaip jam liežuvis apsiverčia per tokį vadovavimą. Ikišai ant 10 metų už užkrato išplatinimą… gautų valdiškos duonos …padaužytu galvą, gal mikroschemos persijungtu į kitą kanalą

    Reply
  10. Anonimas

    Janušonis ”nuvarė”KUL su savo aplaidumu.Ilgai iėškojo darbuotojų kurie išdrįso jį ”apšmeižti”.Taip ieškojo,kad ir nepamatė,o gal ir matyt nenorėjo,kad jo darbuotojai neparuošti susidurti su pandemija.Nei apsaugos,.nei organizuotumo.Tai gal Janušonis kaipmors gelbėja vargšus senolius.Gal visuomenė įvertins.Dabar jis žlugęs vadovas o ligoninė tusčia.Ir tegu nekimba prie respublikinės vyr gydytojo.super vadovas.išlsikė švarią ligominę ir ligoniai tinkamai nukreipiami.šaunuolis.Taigi V.Janušoni,gelbėkit kėdę.Jūsų šansas

    Reply
    • Melanija

      Taip, pagal jus, kuo daugiau dirbi, tuo kaltesnis esi. Visas krūvis nuo pat pandemijos pradžios teko būtent gerb. profesoriaus Janušonio vadovaujamai ligoninei, o apsaugos priemonių nieks neteikė. Medalį kabinti vadovui, o ne prie sienos kalti! Tiek metų išdirbti vadovu gali tik tikri lyderiai visomis prasmėmis. Sveikatos jam ir ištvermės raganų medžioklės metu!

  11. Irina

    Esu vaistininke iš kito miesto, galiu padėti dirbti kaip sluages padejeja. Baisu kad nėra kam pgelbeti.

    Reply
    • Janina

      Sveiki, ačiū už norą padėti. Skambinkite tel.: +370 69544449.

  12. Nemočiūtė

    Dagienei
    Jau nusibodo žodyno skurdumas, o jums nedera žmonių vadinti senoliais, močiutėmis ar pan.Jie -ligoniai, pacientai, ponai ir ponios, gyventojai.Kiek tamsta turit močiučių, senelių–30?Etika!!!!

    Reply
    • Nemociutei

      Gėda buvo skaityti Jūsų komentarą, teko ten keleta kartų lankyti pažįstama, personalo nuoširdumas savo ligonių atžvilgiu nepasirodė dirbtinių. Vietoje kritikos , pasiūlykite savo mandagumo pamokas, dirbant savanorė.

  13. Audrius

    Kodėl nerašo, kas paskleidė užkratą.

    Reply
  14. Tomas

    Hospiso vadovybė turėjo pasirūpinti viskuom pandemijos metu. Tai nusikalstamas aplaidumas.

    Reply
  15. Lionginas

    Kodėl ne akcentuojama kad tai yra privatus hospisas ir priklauso jis vokiečių evangeliškajam centrui ar pn. pavadinimas. Kl. Hospiso (jūros gt) e svetainėje nurodyta ir pavardė vadovo vokiečio ir kita info. Reiškia kad jie pirmiausiai privalo toliau rūpintis jei jau sukūrė tokią svarbų sunkių ligonių slaugos centrą. CV jau tęsiasi antras-trečias mėnuo tai jie-vadovai ir ta ponia Dagiene galėjo seniai rūpintis apsaugos priemonėmus ir kt. Juk žino kad tai labai rizikos ligoniai. Dabar ji ir kit vadavai ( gal vokiečiai) privalo atsakyti už tai kodėl prisidėjo prie mirtino CV skleidfmą Klaipėdoje. Ar nėra tik ten kokių nešvaraus biznio kvapų. Teisingai A.Veryga kalbėjo, kad privaloma uždrausti „migruoti” medikams iš vienos į kitą ligoninę. Tai senų laikų atgyvena kai daktarai dirba 3-4-5-6 įstaigose. Iš visur gauna atlygius , visur vėluoja ,skuba ir .t.t JUk po A.V. tokio įsakymo tiesiog prieštaravo ligoninių vadovai. Kaip sunku atsikratyti daugeliui medikų ,mokytojaų sovietinių laikų mentaliteto….

    Reply
    • Anonimas

      Visai ne apie ta hospisa jūs šnekat

  16. Anonimas

    Problema čia ne vien Klaipėdos. Tokios pat bėdos ir pas mumi. Pvz. Skuode. Tvarkos nėr. Tie patys medikai važinėja iš Klaipėdos, galimai, užsikrėtę. Skuodas gyvena su nerimu, kada ta votis pratrūks. O taip kada nors tikrai bus. Jau iki koronos, vidaus ligų skyriuje, turintys kraujotakos sutrikimų, būdavo guldomi kartu su sergančiais gripu, plaučių udegimu vienoj palatoj, tam pačiam skyriuj. Ar tai normalu? Ligoninė, berods, 6-ų aukštų. O veikia, vos trys. Dabar, užsidarius hirurginiam, liks du. Kituose kuriasi senelių „hospisėliai”, žinot, – pinigų melžykla, biznis, prisidengus „kilniom gailestingumo misijom”. Pasisėdėjimai su kunigais prie kavos ir t. t. Svarbu pinigai – mirties verslo grandinė veikia.

    Reply
    • Akibrokštas

      Grabdirbys niekad be darbo nebuvo – biznis mirtimi vienas iš pelningiausių !

  17. q

    Janusonis sako visi uzsikrete yra , tik dar inkubacinis periodas tebera, poto Direktorė Rasa Dagienė teigia, kad kol kas yra 2 pacientai, kuriuos artimieji nori pasiimti namo, bet nera transporto kaip, Grubliauskas sako parupinsim transporta. Kokiu budu artimieji pasirupins dviem COVID-19 serganciais ? Ar aprangas turi , respiratorius? Po savaites Grubliauskai vaziuosi situ artimuju uzkrestu gelbeti irgi?

    Reply
    • Kvarka

      Pagerk, isterikuojanti bobele, valerijonų. Jau nupezėjai į pievas… ?

  18. Alfonsas

    KLAIPĖDA. Košmaras koks bardakas – nėra kas prižiūrėtų vos 30 koronovirusu užsikrėtusių senolių ir nėra jiems vietos Klaipėdos ligoninėse, nors jų hospitalizacija privaloma. O kas būtų, jeigu susirgusių Klaipėdoje atsirastų 300? Baisu net pagalvoti. Nesuprantu aš tų ligoninių direktorių/vyr. gydytojų: RKL – D. Steponkaus ir, ypač, KUL – V. Janušonio (po to ką šiandien išgirdaug per Lryto TV, …, vienžodžiu). Tarp kito, KUL gi yra ir veiksmus prieš covid-19 koordinuojanti bei organizuojanti ligoninė Klaipėdos ir Tauragės apskrityse… Beje, o ar KJL nedalyvauja covid-19 gydymo procese (nenumatyta)?
    Atsiimu savo ankstesnius priekaištus merui V. Grubliauskui, nes matau, kad visi tik stumdo nuo savęs ir paprasčiausiai neprisiima jokios atsakomybės už savo veiklos sritį.
    P.S. Manau, kad kuo greičiau – nedelsiant – reikia visas tas 3 Klaipėdos ligonines apjungti ir paskirti joms stiprų vadovą bei suformuoti pajėgią dirbti administracijos komandą. Delsimas būtų niekaip nepateisinamas. Atsakomybė SAM ir LRV rankose. Veikit…
    P.P.S. Galiausiai – pamatėme, kad privati slauga net už nemažus pinigus iš tikrųjų nieko negarantuoja…

    Reply
    • Liūdesys

      Paklausiau tiesioginės transliacijos. Apėmė nemalonus jausmas. Visiškai jums pritariu – ligonines vertėtų apjungt. Bardakas kažkoks – du vyr. gydytojai špilkuojasi tarpusavy ir nė vienas nesiima spręst problemos iš esmės. Atrodo iš šalies baisiai. Kur geranoriškumas? Ir kam dar viso tuo pakazucha ant visos LT, argi be tiesioginio eterio išsiaiškint negalima? Rodo bejėgystę šioje situacijoje…Gėda dėl Klaipėdos ir liūdna tikrai. Reikalui esant mobilizacija stringa, o jei problema būtų ekstremalesnė, tai gelbėkitės kaip kas gali vadinasi 🙁

    • Eli

      O tai, jei KUL skyriai yra uždaryti, kur tie visi gydytojai ir slaugytojai pasidėję, nejau visi karantinuojasi? O jei RKL atlieka savo ir KUL darbą, tai ar pagalvojat iš kur tų žmonių paimt?

    • Akibrokštas

      Jo apjungti ir paskirtį Stiprų nenuverčiamą Janušonį ir išplis storos didelės kišenės po Klaipėdos gydimo įstaigas !!! Išsiplauk galva – centralizacija be sveikos konkurencijos dar nieko gero nedavė , o konkuruojant visad rasi gerų ir blogų darbų belieka pasirinkti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This