Nemuno gatvės namai: susitarta dėl 255 tūkst. eurų vertės sandorių

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė jau suderėjo kainą, už kurią iš savininkų nupirks penkis butus, esančius garsiuosiuose Nemuno gatvės namuose. Tikimasi, jog ir kitų butų savininkai, pamatę, jog kaimynai realiai gauna pinigų iš savivaldybės už savo turtą, taip pat pasinaudos galimybe parduoti savo būstus.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje pirmadienį buvo svarstytas klausimas dėl nekilnojamojo turto, esančio Nemuno g. 113 ir 133, pirkimo Klaipėdos savivaldybės nuosavybėn.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ ne kartą rašė, jog Klaipėdos savivaldybė siekia išpirkti šiuose dviejuose daugiabučiuose namuose esančius butus, nes jie yra uosto rezervinėje teritorijoje, o jos detaliajame plane numatyta, kad šie pastatai turi būti nugriauti.

Tačiau šiuose dviejuose namuose butus turintys klaipėdiečiai ilgai nesutiko jų parduoti, nes esą siūlomos sumos yra per mažos, už jas neva nebus galima įsigyti kito gyvenamojo būsto.

Pernai Klaipėdos savivaldybės užsakymu buvo atliktas visų butų, esančių Nemuno g. 113 ir 133, nekilnojamojo turto vertinimas, nustatyta jų rinkos vertė. Klaipėdos savivaldybė butų savininkams už jų turtą pasiūlė ir 10 proc. didesnę nei rinkos kainą. Tačiau ir tokios pinigų sumos būstų savininkų nesudomino.

Galiausiai Klaipėdos savivaldybės administracija kreipėsi į uosto įmones, kurių veikla susijusi su gyvenamųjų namų Nemuno g. 113 ir 133 gyventojų patiriamomis problemomis. Bendrovių „Birių krovinių terminalas“, „Klaipėdos Smeltė“, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“, „Centrinis Klaipėdos terminalas“ prašyta įvertinti galimybes prisidėti prie nekilnojamojo turto (NT) išpirkimo. Uosto įmonės įsipareigojo prisidėti papildoma 20 proc. suma nuo nustatytos rinkos vertės.

Tuomet Klaipėdos savivaldybės atstovai pakartotinai derėjosi su gyvenamųjų patalpų savininkais dėl galimybės pirkti jiems priklausančias patalpas už galutinę kainą, kurią sudaro nustatyta rinkos vertė padidinta 30 procentų. Už šią kainą savo patalpas sutiko parduoti tik 5 gyvenamųjų patalpų savininkai, o tokių patalpų Nemuno g. 113 ir 133 namuose yra 21.

Todėl Klaipėdos savivaldybės administracija parengė miesto Tarybos sprendimo projektą, kuriuo prašoma pritarti šių penkių butų pirkimui. Sykiu prašoma pritarimo pirkti ir Nemuno g. 113 esančias dvejas negyvenamąsias patalpas bei neįrengtos palėpės dalį. Su jų savininkais suderėta kaina yra nustatyta rinkos vertė padidinta 10 proc.

Nurodoma, jog lėšų poreikis iš savivaldybės biudžeto 5 butų išpirkimui yra 124 tūkst. eurų, o suma, reikalinga išpirkti 3 negyvenamąsias patalpas, siekia beveik 102 tūkst. eurų. Uosto įmonių prisidėjimas prie 5 butų išpirkimo yra 29 tūkst. 288 eurai.

Beje, jei visų 21 buto savininkai būtų sutikę savivaldybei parduoti savo būstus už rinkos vertė pridedant 10 proc., tai sudarytų 652 tūkst. eurų. Tačiau nekilnojamojo turto savininkai pateikė pasiūlymus išpirkti jiems priklausantį turtą už 1 mln. 290 tūkst. eurų.

Teigiama, jog savo būstų nesutikus parduoti 16 butų savininkams, savivaldybės administracija inicijuos patalpų Nemuno g. 113 ir Nemuno g. 133 paėmimo visuomenės poreikiams procedūras.

„Turime viltį, jog kai išpirksime tuos penkis butus, gali kiti gyventojai pakartotinai pasiūlys išpirkti savo turtą. Jau turime tokios patirties. Pavyzdžiui, Didžiojo Vandens g. esantys sandėliukai. Nemažai gyventojų jų nenorėjo parduoti, bet kai keli kaimynai sutiko tai padaryti, o savivaldybė pirko tuos sandėlius, tuomet ir kiti savininkai jau pradėjo juos siūlyti savivaldybei. Žmonėms, matyt, reikia įrodymų, kad procedūros vyksta sklandžiai. Juk paėmimas visuomenės poreikiams yra labai ilga procedūra. Po jos už savo turtą gauti tiek, kiek dabar yra siūloma, labai sunkiai tikėtina“, – komiteto posėdyje kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė taip pat akcentavo, jog turto paėmimas visuomenės poreikiams trunka labai ilgai.

„Pavyzdžiui, Lypkių istorija tęsiasi jau apie 20 metų. Suprantama kad žmonės nenori pralobti, jie tik nori už savo turtą gauti tokią sumą, kad galėtų įsigyti kitą butą. Šis sprendimas jau yra žingsnis į priekį. Labai tikiuosi, kad pavyks nupirkti ir kitus butus“, – teigė J. Simonavičiūtė.

Komiteto narė Alina Velykienė atkreipė dėmesį, jog nekilnojamojo turto vertinimas atliktas pernai, o dabar ar šiek tiek vėliau NT kainos gali kristi, nes joms įtakos turės pandemija.

„Tad tikėtina, kad žmonėms bus naudinga parduoti savivaldybei savo turtą Nemuno g. 113 ir 133, o už gautus pinigus nusipirkti net geresnius butus. Reikia pripažinti, jog tų namų Nemuno gatvėje būklė yra tragiška, atrodo, kad ten iki Europos dar labai toli“, – kalbėjo A. Velykienė.

Komiteto nariai vienbalsiai pritarė Klaipėdos savivaldybės planams nupirkti butus Nemuno g. 113 ir 133.

Pabrėžiama, jog nupirkti butai bus tušti, nes jų negalima niekam išnuomoti, naudoti kaip socialinio būsto.

„Galime kalbėti tik apie tų namų nugriovimą. Jei turtą norime eksploatuoti, tuomet reikėtų keisti patalpų paskirtį“, – teigė E. Simokaitis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This