Klaipėdos savivaldybė skolinsis daugiau nei 3 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė, jei pritars miesto taryba, ims 3 mln. 245 tūkst. eurų paskolą. Visi pasiskolinti pinigai bus skirti Paryžiaus Komunos gatvėje esančios Futbolo mokyklos rekonstrukcijai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmą sutikimą skolintis pinigų Klaipėdos savivaldybė jau gavo – tokiam sprendimo projektui pirmadienį pritarė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Galima sakyti, jog sprendimas imti paskolą yra ankstesnių miesto Tarybos nutarimų tęstinumas. Miesto taryba šiemet vasarį patvirtino Klaipėdos savivaldybės 2020-2022 metų strateginį veiklos planą, o jame yra numatyta, jog investicinis projekto „Futbolo mokyklos ir baseino pastatų konversija“ I ir II etapai finansuojami paskolos lėšomis.

Komitete sprendimo projektą pristačiusi Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė teigė, jog dėl 3,245 mln. eurų paskolos ėmimo galimybių savo išvadą pateikė ir Klaipėdos miesto savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba. Išvadoje konstatuojama, jog savivaldybei paėmus tokią paskolą investiciniam projektams finansuoti nebus viršyti įstatymu nustatyti skolos ir skolinimosi limitai.

Nurodoma, jog remiantis įstatymu, savivaldybės skola negali viršyti 60 proc. patvirtintų 2020 metų savivaldybės biudžeto pajamų. Kitaip tariant, Klaipėdos savivaldybės skola negali viršyti 65,923 mln. eurų.

Šių metų sausio 1 dienos duomenimis, Klaipėdos savivaldybės paimtų ir negrąžintų paskolų likutis siekė 5,8 mln. eurų. Paėmus minėtą ilgalaikę paskolą, bendra skola sudarytų 9 mln. eurų arba 8,2 proc. prognozuojamų pajamų.

„Pagal Savivaldybių skolinimosi taisykles, savivaldybės metinio grynojo skolinimosi suma negali būti teigiamas dydis, t.y. savivaldybė gali skolintis tik tiek, kiek grąžina tais metais skolų. Savivaldybė šiemet planuoja grąžinti bankams pagal patvirtintus grafikus 3,2 milijono eurų paskolų“, – teigė K. Petraitienė.

Planuojama, jog naują paskolą savivaldybė ims 5 metų laikotarpiui. Skaičiuojama, kad jos palūkanų mokėjimui šiemet reikėtų apie 26,7 tūkst. eurų, o per likusį laikotarpį apie 200 tūkst. eurų.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė teiravosi, kokio dydžio paskolos palūkanos yra planuojamos. K. Petraitienė teigė, jog šiuo metu rinkoje palūkanų marža yra 1,06 proc., o EURIBOR neigiamas. Tikėtina, jog paskolos ėmimo metu palūkanų marža gali būti dar mažesnė, nes įtakos paskolų rinkai turės ir koronaviruso krizė.

Gali būti, jog Klaipėdos savivaldybė šiemet ims ir daugiau paskolų.

Patvirtintame Klaipėdos miesto savivaldybės ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane numatyta, jog siekiant savivaldybės finansinio stabilumo, reikia užtikrinti savivaldybės strateginiame veiklos plane numatytų investicinių projektų įgyvendinimo tęstinumą imant paskolas. Finansų skyrius, kai įsigalios teisės aktai dėl savivaldybių skolinimosi, turi išnagrinėti teisės aktų pakeitimus ir pateikti siūlymus savivaldybės administracijos direktoriui.

1 Comment

  1. Gintas

    O kaip nuo to pasikeis projekto galutinė kaina??

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atsinaujinančių išteklių planas - „be aukštesnių siekių”

„Gėdinga vieta, – rėžė Leonas Makūnas Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu. – Esame tik 28 vietoje Lietuvoje ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Svaidėsi grasinimais „Boltui”

„Aš paprašiau sustabdyti leidimo išdavimą”, „Yra variantas, kad uždrausime šitą paslaugą”, „Įmonė galės pasirinkti eiti į teismą, mes priimsime sprendimą: ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vandens autobusai - projektas su keturiomis jį „valdančiomis rankomis”

„Jeigu būtų taip paprasta, tokie laivai plaukiotų ir Vilniuje, ir Panevėžyje ir kituose miestuose, – kalbėjo VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This