Tarp sulaikytų advokatų – ir buvęs Klaipėdos prokurorų vadas

Kriminalai ir nelaimės

BNS skelbia, kad tarp trijų sulaikytų neteisėtu poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnui darymu įtariamų  sostinės advokatų yra ir advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius, buvęs Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras.

Kiti du sulaikyti teisininkai, agentūros šaltinių duomenimis, yra advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas.

Giedrius Danėlius pastaruoju metu Klaipėdoje lankydavosi dėl bylos, kurioje teisiama jo klientė Klaipėdos licėjus vadovė ir savininkė Regina Kontautienė. Virginijos Spurytės nuotr.

Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras pranešė apie ikiteisminį tyrimą, kuris buvo pradėtas gavus duomenų apie tai, kad keli visuomenėje gerai žinomi advokatai galimai bandė neteisėtai paveikti STT pareigūnus, siekdami palankaus sprendimo tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime vienam iš ginamųjų.

Siekiant surinkti šiam tyrimui reikšmingus duomenis šiuo metu įvairiose sostinės vietose yra atliekamos kratos, poėmiai bei kiti proceso veiksmai.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ir panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės ir kitokios asmeninės naudos, trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai ir grasinimo valstybės tarnautojui. Maksimali bausmė, gresianti už šias nusikalstamas veikas, siekia iki 7 metų laisvės atėmimo.

Šiuo metu turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai neteisėtai bendrai veikė trys advokatai iš dviejų atskirų teisines paslaugas teikiančių kontorų bei vienas privatus asmuo.

2018 m. šiam asmeniui buvo pareikšti įtarimai Specialiųjų tyrimų tarnyboje atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl įtartų korupcinių veikų: bandymo neteisėtai ir galimai iš savanaudiškų paskatų sudaryti išskirtines sąlygas bendrovei, kuri priklauso minėtam asmeniui. Įtarimai šiame tyrime yra pareikšti dar dviems asmenims, tyrimas tebevyksta.

Tyrimo duomenimis, šių metų pradžioje tam tikrus STT pareigūnus buvo bandoma paveikti informavus juos apie perimtus konfidencialius tarnybinio pobūdžio duomenis bei privačią informaciją apie vieno iš STT pareigūnų asmeninį gyvenimą. Įtariama, kad siekiant neteisėtų tikslų, buvo grasinama, jog nesutikus nutraukti tyrimo nurodyto kliento atžvilgiu, šie neteisėtai perimti duomenys gali būti paviešinti žiniasklaidoje ar kitaip panaudoti siekiant padaryti žalą.

Antradienį ryte visi keturi asmenys buvo sulaikyti. Šiuo metu vyksta kratos bei kiti būtini proceso veiksmai įtariamųjų gyvenamosiose, darbo bei kitose vietose. Žadama, jog glausta viešintina informacija apie rezultatus bei priimtus sprendimus bus paskelbta vėliau.

Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras pabrėžia, kad sprendimas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo bei šiuo metu atliekamų procesinių veiksmų būtinumo buvo priimtas tik labai detaliai, išsamiai ir atsakingai įvertinus visų pirminių duomenų pakankamumą, patikimumą bei advokatų veiklos ypatumus.

Siekiant užtikrinti, kad nebūtų pažeistos nei vieno iš sulaikytų advokatų klientų teisės, Advokatūros įstatymo reikalavimai, nesusidarytų prielaidos manipuliuoti neva pažeistomis kitų ginamųjų teisėmis, kratas įtariamų advokatų darbo bei kitose patalpose pakviesti stebėti Lietuvos advokatų tarybos įgalioti Lietuvos advokatūros nariai.

5 Comments

  1. Algirdas Grublys

    Linai, minimas advokatas sulaikytas tyrime , kuris niekaip nesurištas su įvykiu Klaipėdos licėjuje. Skaitant tekstą ir matant nuotrauką kyla prielaida ,kad direktorė dalyvavo kompromituojant STT tarnybą ir galimai bus sulaikyta . Teksto sakinys ” …. veikė trys advokatai ….. ir vienas privatus asmuo. Čia ir abejonė ??? ( tikriausiai direktorė ???) Negi redakcijoje nėra nuotraukos be direktorės ?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Deja, kitos nuotraukos neturime.

  2. Bosas

    Va kam leidzia pinigus Klaipedos licejaus direktore…ir 3% metine infliacija,dasideda prie abonentinio mokescio uz metus…Vis mazai pinigu moka teveliai…

    Reply
  3. Algirdas Grublys

    Labai nekorektiška foto. Licėjaus direktorė neturi nieko bendro su įvykiu Vilniuje. Visgi reikia laikytis tam tikrų etikos normų skirtingose situacijose.

    Reply
    • Linas

      Norite pasakyti, Algirdai, kad Kontautienei advokatą Danielių paskyrė valstybė?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

ELTA

Buvusį prokurorą išteisino, advokatą - nuteisė

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusį klaipėdietį advokatą Aivarą Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, o buvusį Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This