Buvusio Klaipėdos prokuroro vado suimti neleido (papildyta)

Kriminalai ir nelaimės

BNS praneša, kad ketvirtadienį Vilniaus apylinkės teismas atmetė prokurorų prašymą suimti neteisėtu poveikiu STT vadovams įtariamą advokatą Giedrių Danėlių, buvusį Klaipėdos apygardos vyriausiąjį prokurorą, ir neskyrė jam jokios kardomosios priemonės.

Redakcijos archyvo nuotr.

Prokurorai prašė G. Danėlių suimti dviem savaitėms, teigdami, kad „skyrus švelnesnes kardomąsias priemones gali būti neužtikrinamas netrukdomas ikiteisminio tyrimo atlikimas ir apribotos galimybės objektyviai ištirti nusikalstamų veikų aplinkybes“.

Kiti du ikiteisminio tyrimo metu sulaikyti advokatai – Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas – iš areštinės buvo paleisti vakar po apklausų.

Prokuratūra antradienį nurodė, kad asmenys sulaikyti tiriant bandymą neteisėtai paveikti STT direktorių Žydrūną Bartkų ir vieną tyrėją, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje. Pas įtariamuosius rasta surinkta asmeninė ir tarnybinė informacija apie STT pareigūną – prokuratūra mano, kad pasinaudojus šiais duomenimis galėjo būti siekiama, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus.

Tuo metu G. Danėlius savo socialinio tinklo „Facebook” paskyroje pasidalino štai tokiu įrašu:

Iš kliento gavau informaciją, kuri, mano vertinimu, yra skandalinga – ji leidžia daryti išvadą, kad STT pareigūnas, bendradarbiaudamas su Latvijos specialiosiomis tarnybomis, galimai vykdė Latvijos verslininko A.Cesso užsakymą ir darė poveikį teisėjui. A.Cessas yra Baltijos šalių kraujo plazmos rinkos ryklys.

  • Mano galva, tokia informacija gali sukelti tarptautinį skandalą.
  • Suprasdamas tokios informacijos svarbą ir galimą neigiamą poveikį STT reputacijai, šią informaciją perdaviau tyrėjai, norėdamas parodyti, kad jos vykdomas tyrimas galimai užsakytas Latvijos verslininko.
  • Negaliu suprasti, kodėl STT vadovai, vietoje to, kad sustabdytų galimai nusikalstamą pareigūno veiklą, apkaltino mane šantažu.
  • Nieko nereikalavau ir negrasinau. Vienintelis mano noras buvo, kad pati STT įvertintų pateiktą informaciją.
  • Kreipiausi į Generalinę prokuratūrą su prašymu suteikti man Pranešėjo statusą.
  • Svarstau galimybę kreiptis i teisėsaugą su prašymu paviešinti dalį tyrimo medžiagos tam, kad visuomenė įsitikintų, kas šioje situacijoje elgėsi netinkamai.
  • Tokiu būdu sieksiu, kad šis tyrimas būtų pratęstas ir nustatyti kalti pareigūnai”.

STT savo ruožtu pateikė įvykių seką ir jų aprašymą:

1) Š. m. vasario mėnesį pas STT ikiteisminio tyrimo dėl Nacionalinio kraujo centro tyrėją atvyko vieno iš įtariamųjų A. P. advokatas ir parodė jai duomenis apie galimą kito STT pareigūno susirašinėjimą bei grasino, kad nesutikus nutraukti tyrimo nurodyto kliento atžvilgiu, šie duomenys gali būti paviešinti.

2) Iš karto po to STT pradėjo vidinį patikrinimą, kurio metu tikrintos aplinkybės dėl informacijos turinio ir dėl informacijos patekimo pas trečiuosius asmenis. Taip pat STT kreipėsi į prokuratūrą.

3) Prokuratūra, detaliai įvertinusi pateiktą informaciją, priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą, kurio metu numatyta tirti ir informacijos patekimo pas trečiuosius asmenis aplinkybes. STT vidinis tyrimas šia apimtimi buvo sustabdytas. Vidinis patikrinimas dėl informacijos turinio, kurį atlieka STT imuniteto padalinys, yra tęsiamas.

4) Po to, kai balandžio mėnesio pradžioje jau kitas advokatas tiesiogiai STT direktoriui pateikė visą turimą STT pareigūno susirašinėjimo medžiagą, STT ją perdavė ikiteisminį tyrimą atliekantiems policijos pareigūnams bei prijungė prie vykdomo vidinio patikrinimo.

5) STT tyrėjai ir STT direktoriui buvo grasinta, kad nesutikus nutraukti tyrimo nurodyto kliento atžvilgiu, šie galimai neteisėtai perimti duomenys gali būti paviešinti žiniasklaidoje ar kitaip panaudoti.

6) Ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio siekiant, kad įtariamojo A. P. atžvilgiu būtų nutrauktas STT atliekamas ikiteisminis tyrimas, priešingu atveju grasinant paviešinti turimą informaciją, įskaitant ir informaciją apie privatų STT pareigūno gyvenimą, atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra. STT nei dabar, nei anksčiau šiame tyrime jokių procesinių veiksmų neatliko.

7) STT griežtai paneigia prielaidas, kad STT pareigūnas yra daręs poveikį teisėjui dėl įtariamojo suėmimo. STT yra baudžiamojo proceso grandinės dalis, kurioje taip pat savo funkcijas atlieka ir prokuratūra, ir teismai (pvz., dėl veiksmų sankcionavimo proceso). Atkreipiame dėmesį, kad STT istorijoje nėra nei vieno atvejo, kai būtų pradėtas procesas dėl STT pareigūno poveikio darymo teisėjui.

8) Taip pat STT kategoriškai paneigia prielaidas dėl STT tyrimų užsakovų. STT yra nepriklausoma kovos su korupcija institucija ir bet kokie teiginiai dėl STT tyrimų užsakymų, yra neatitinkantys tikrovės. Jei proceso dalyviai turi abejonių dėl STT pareigūnų veiksmų teisėtumo, jie turi teisę kreiptis į prokuratūrą ir (ar) teismą.

9) STT atsakingai pareiškia, kad teiginiai, jog šia byla bandoma nuslėpti neteisėtus STT veiksmus, yra niekuo nepagrįstos prielaidos, siekiant nukreipti dėmesį nuo esmės – grasinimo, reikalaujant priimti norimą sprendimą, kad STT atliekamas ikiteisminis tyrimas vienam iš įtariamųjų būtų nutrauktas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This