Iš Klaipėdos kilęs Vilius Keras su žmona tapo „Grammy“ nominantais

Veidai

„Svajojau dirbti su orkestru, visada atrodė, kad tai stebuklingas dalykas. Turėjau stiprų muzikinį indėlį iš vaikystės, tada pasirinkau garso režisūros kelią ir labai kryptingai dirbau ties savo pasirinkimais. Netgi tada, kai aplinkoje girdėjau, kad kažkas yra „neįmanoma“, apsimesdavau negirdinti ir dar sparčiau judėjau pirmyn“, – toks Aleksandros Kerienės nusiteikimas parodo, kad tikrai norint, galima pasiekti aukštumų.

Vilus Keras. Nuotrauka iš „Facebook”

Garso režisieriai, Kauno technologijos universiteto absolventai Aleksandra ir Vilius (kilęs iš Klaipėdos) Kerai sausį vykusiuose „Grammy“ apdovanojimuose nominuoti net už du kūrinius – vienas atliktas su dirigente Mirga Gražinyte-Tyla, Birmingamo miesto simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“ ir Gidonu Kremeriu. Antrajame albume dainuoja Stephenas Costello ir groja Kauno simfoninis orkestras.

Šias metais JAV Garso įrašų akademija ir vėl neliko abejinga lietuviams. „Grammy“ nominantų sąraše šiemet galima rasti netgi du garso įrašus, vienas atliktas su dirigente Mirga Gražinyte-Tyla, Birmingamo miesto simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“ ir Gidonu Kremeriu. Antrajame albume dainuoja Stephenas Costello ir groja Kauno simfoninis orkestras. Visus albumų įrašymo darbus atliko akustinės muzikos garso įrašų kompanijos „Baltic Mobile Recording“ komanda – A. ir V. Kerai.

„Garso įrašų procesas kiekvieną kartą yra kaip naujas tapybos paveikslas. Jau turi visus įrankius, techniką, žinai, bet pats rezultatas suteikia visą paletę jausmų ir emocijų. Kūrybos procesas priklauso nuo visų komponentų, svarbiausia aišku atlikėjai, orkestrantai, dirigentas. Taip pat įraše labai svarbus pasiruošimo etapas, jame turi suplanuoti visus procesus, techninius aspektus, apgalvoti smulkmenas, įvairiausias situacijas ir sprendimus. Įrašo metu nebeturi laiko eksperimentams arba paieškoms. Jau turi turėti atsakymus į visus klausimus, kurie gali iškilti netgi ateityje“, – apie sudėtingą kūrybinį procesą pasakoja garso režisierė.

Iš Visagino kilusi A. Kerienė atvirauja, kad gavus pirmąją nominaciją 2014 metais buvo sunku patikėti, nes tai atrodė kaip neįgyvendinama svajonė. Antroji nominacija labiau atvėrė akis, o plačiau pasidomėję „Grammy“ apdovanojimais, garso režisieriai suprato, kokia garbė jiems tenka. Šių metų nominacija ypatingai svarbus įvertinimas ne tik jiems, bet ir visai Lietuvos kultūrai.

Režisieriai pripažįsta, kad nepaisant didžiulio džiaugsmo, kurį atneša pripažinimas, kartu su juo gaunama ir didelė atsakomybė.

Garso režisieriai šiais metais pasinaudojo galimybe ir antrą kartą sudalyvavo įspūdingoje „Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje, kurioje susirenka garsiausios pasaulio popmuzikos žvaigždės.

„Ši šventė surenka pačius geriausius muzikos atstovus, beveik parą laiko skamba geriausia muzika, geriausios kokybės tiek menine, tiek technine prasme. Organizatorių darbas prilygsta tikram stebuklui – kiekviena detalė yra apgalvota ir skirtas dėmesys mažiausioms smulkmenoms, manau, iš jų ir susideda šis stebuklas. Vienoje vietoje galime stebėti aukščiausio lygio profesionalus, bet nepaisant savo pasiekimų, šitie žmonės stebina savo geranoriškumu, pagarba vienas kitam ir draugiškumu, atvirumu,“ – apie ceremonijos įspūdžius pasakoja A. Kerienė.

A. ir V. Kerai jau trečią kartą prasibrauna į muzikos apdovanojimų nominantų sąrašą – 2014 m. įrašas „Virtuoso Rossini“ su populiariuoju JAV tenoru Lawrence’u Brownlee bei Kauno miesto simfoniniu orkestru, buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui klasikinio vokalo kategorijoje, 2019 m. jie buvo nominuoti už geriausią operos įrašą – Giuseppe Verdi „Rigoletą“, įrašytą su Kauno simfoniniu orkestru, Dmitrijumi Chvorostovskiu ir Nadin Sierra.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This