Nuo pirmadienio Klaipėdos darželiai priims vaikus

Švietimas

Nuo balandžio 27–osios Klaipėdos darželiai priims vaikus, kurių, tėvams išėjus į darbą, nėra kam jų prižiūrėti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo pasirūpinti savivaldybes įpareigojo šalies Vyriausybė, o rekomendacijas, kaip tai turi būti organizuota, parengė Sveikatos apsaugos ministerija.

Trečiadienį išplatintose rekomendacijose savivaldybėms nurodyta, kad tais atvejais, kai vaiko priežiūros neįmanoma užtikrinti jo namuose ir yra tėvų, įtėvių, globėjų ar rūpintojų kreipimasis bei pateikiama darbdavio pažyma dėl būtinumo atitinkamas funkcijas (darbus) atlikti darbo vietoje.

Tad nuo balandžio 27 d. tėveliai, kurie pateiks darbdavio pažymą dėl būtinybės išeiti į darbą (nesant galimybės dirbti nuotoliniu būdu), savo ikimokyklinio amžiaus vaikus galės atvesti į savo iki karantino lankytą ugdymo įstaigą.

„Tikimės, kad vaikus į darželius atves tik tie tėveliai, kuriems ši paslauga yra tikrai būtina. Turime suprasti, kad vis dar saugiausias būdas išvengti pavojingos užkrečiamos ligos – likti namuose“, – pranešime cituojamas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo ruožtu ketvirtadienio vakare išplatino pranešimą spaudai, kuriame aiškina, kad ir toliau lieka galioti tvarka, pagal kurią, vaikų ir negalią turinčių žmonių priežiūrą savivaldybės turi organizuoti tik išimtiniais atvejais, jei to neįmanoma padaryti namuose.

„Tai yra tuomet, kai tėveliai arba prižiūrintys artimieji turi dirbti ir neturi galimybės samdyti auklės ar kito suaugusiojo prižiūrėti, kol patys turi dirbti. Tai reiškia, kad, siekiant valdyti rizikas, darželiai dabartiniame karantino švelninimo etape durų dar neatvers”, – rašoma pranešime.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, panašu, kad įvyko nesusikalbėjimas, nes kai kurie žmonės suprato, kad nuo kitos savaitės atsidaro darželiai, nors taip nėra ir kol kas neplanuojama atverti darželių duris.

„Žinoma, pamažu švelninant karantiną, galvojama ir apie tai, kada ir kaip duris galėtų atverti darželiai. Visgi reikia akcentuoti, kad šiuo metu konkrečių sprendimų vis dar nėra priimta, dėl to tariamasi su specialistais, kas leis įvertinti galimas rizikas. Tik priminsiu, kad ugdymo įstaigos vienareikšmiškai yra tos vietos, kur rizika virusui plisti yra itin didelė. Tad šie sprendimai turi būti priimti tik gerai įvertinus rizikas ir grėsmes, nes jos gali kilti didelę rizika turintiems visuomenės nariams. Karantino švelninimas jokiu būdu nereiškia, kad virusas įveiktas, o kiekvienas „atlaisvinimas“ pats savaime gali lemti susirgimo koronavirusine infekcija augimą“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Penktadienį SAM išplatino dar vieną pranešimą, kuriame dėstoma detalizuota tvarka. Numatyta, kad abu tėvai dėl tokios priežiūros darželiuose karantino laikotarpiu savivaldybės, kurioje gyvena, administracijai turi pateikti prašymą su darbdavių išduotomis pažymomis. Tokioje pažymoje turi būti nurodyta, kad žmogui būtina dirbti jo darbo vietoje, t. y. nuotoliniu būdu savo funkcijų jis negali atlikti. Savivaldybių administracijos sprendimą dėl vaikų priežiūros paslaugų organizavimo turi priimti „tik įvertinusios visas aplinkybes, ar vaikais namuose išties nėra galimybės pasirūpinti, pavyzdžiui, pasitelkus kitų žmonių pagalbą”.

Numatyta, kad darželiuose šiuo metu negali būti prižiūrimai vaikai, sergantys lėtinėmis ligomis. Tokius vaikus auginantiems tėvams karantino laikotarpiu išduodamas nedarbingumo pažymėjimas. Taip pat į darželius negali būti vedami vaikai, gyvenantys kartu su labiausiai koronavirusinės infekcijos paveikiamais žmonėmis – vyresniais nei 60 metų, sergančiais lėtinėmis ligomis.

Taip pat numatyta, kad grupėse gali būti ne daugiau nei dešimt vaikų maksimaliai laikantis grupių izoliacijos principo, t. y. darbuotojai turi dirbti tik vienoje grupėje, vaikai nuolat lankyti tą pačią grupę, o grupės veikla turėtų būtų vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto tiek patalpose, tiek lauke.

Kasdien turi būti vertinama visų priimamų į įstaigą vaikų sveikatos būklė. Vaikai, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsnių ir daugiau) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių, į grupes negali būti priimami. Taip pat turi būti sekama darbuotojų sveikatos būklė, iškart jiems atvykus į darbą, matuojama kūno temperatūra.

Be to, turi būti užtikrinta, kad kriauklės ir kiti sanitariniai mazgai, kuriais naudojasi kelios vaikų grupės, būtų dezinfekuojami kiekvieną kartą jais pasinaudojus vienam vaikui.

Taip pat kiekvieną rytą, prieš atvykstant vaikams, ir ne rečiau kaip du kartus per dieną turi būti išvėdinamos patalpos.

7 Comments

  1. Lina

    To X.Europoje vaikai negauna daržely karšto maisto ir nieko- gyvi.,,Už darželį” galėsit nemokėti,tik už priežiūrą.Gali toks modulis ir likti.Kai kas apsidžiaugs.Sveikai maitinsit namuose ir tuo ką ídėjot.Komunizmas Lietuvoje ir postkomunistinėse šalyse yra vaikų maitinimas.Bus pigiau,o tai niekas negerai.Turit, privalot,mes dirbam.Pridėkit tai darželio pedagogei nuotraukoje dar 10 vaikų ir suprasit koks ,,lengvas” pedagogo DARBAS.P.S.Jei mes taip reikalingos- ar negalėtume gauti truputėlį grynais? Jokios pagarbos savo vaiko ,,darbo mamai” taip ir nepajutote.Liūdna.

    Reply
    • X

      To Lina.
      Konkrečiai nusišnekėjote į „lankas”. Apie kokius „truputėlį grynus” šnekate, kuriuos lyg norėtumėte gauti? 🙂

  2. Anonimas

    Nesutinku! Tikriausia norima atsikratyti darželio darbuotojų, kurie yra rizikos grupėje.

    Reply
  3. Rasa

    Labai džiaugiuosi savo sąmoningais tėveliais kurie neves vaikučių, kol nebus atšauktas karantinas ar net ilgiau

    Reply
  4. Rūtelė

    Ne nu tik pas mus taip gali būti , kas tai nusprendżia arba patys vaikų neturi arba dar nesubrendę iki to ,kad viską realiai įvertintų. Jug čia visa grandinė užsikrėsti . Vaikai perserga lengviau ,bet dauguma vaikų yra virusams imlūs jie gali būti nešiotojai . O kas tada parneš namo tėvams, seneliams ,toliau grandinė tęsis. Aišku protaujantys tėvai vaikų neves , kad ir kokia situacija būtų darbe. Vienetai darbdavių įvertina savo darbuotoją ir suteikia jiems każkokią alternatyvą . O kiti ką pamatėme prasidėjus karantinui atleido savo darbuotojus net negalvodami, vat toks ir pożiuris į żmogų. Arba jau vien įstatymų pakeitimų darbo klausimais kokių norėjo . Dirbti po 12 valandų jug labai nukentėjo ,verslas nukentėjo ,o kas paklausė paprasto żmogaus ar jis galės taip dirbti ,nesutiksi atleis. Tai gal dabar įvertins darbuotoją ir kiekvieno żmogaus brangiausią turtą sveikatą. O po tokių greitų paleidimų kaip kavinių ir visų kitų nesvarbu ar lauke veiks įdomu kaip valgys su kaukėmis??? Bus ir plis virusas żaibo greičiu. Nes jug ne żmogus svarbiau o pinigai .

    Reply
  5. Kilassieno

    Aisku tik viena: viskas daroma bele kaip. Kaip gausis- taip. Darzeliuose dauguma pensijinio amziaus arba rizikos grupej. Vaikus priziures visi like, neziurint kompetenciju. Nuo valytojos iki logopedo. Kaukiu viduje, sake, nereikia. Įsivaizduojat? 10 vaiku ir 12 h sedi su neaisku kokių kontaktų turėjusiu vaiku. Gal aš turiu kokią lėtinę ligą, tik nežinau? Ką parnešiu saviškiams? Vaikai taip pat apsikeis virusais. Ką parneš į davo šeimas? Ar jose visi sveiki? Karantinas ir mūsų izoliacija nebetenka prasmės. Jei tas virusas tikrai yra, tai tada bus šakės. Protaujantys vaikų neves. Nes lavonams pinigų nereikia. Mus valdo silpnapročiai, kurie nežino ką daro. Ir mes išties neturime kuo pasitikėti. Niekuo. Esam vieni. Tikrai yra apie ką pagalvoti tėvams- ką renkatės? Nes jūs tikrai niekam nerūpit. Viskas priklausys tik nuo mūsų pasirinkimų.

    Reply
  6. X

    Į darželius priims, bet bent jau Regos ugdymo centro tėveliams pranešta, kad darželio virtuvė nedirbs… tad maistą vaikui reikia įdėti iš namų…. Tris kartus dienoje mažametis vaikas turi valgyti sausą maistą? Ar žadama kiekvienam vaikučiui mikrobangėje pašildyti jo iš namų įdėtą sriubytę pietums??? Kas čia per cirkai toks „palengvinimas” tėvams normaliai darbuotis???

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This