„Brabander“ paruoštas 5 metų darbui

Uostas ir jūra

Klaipėdos universitetas (KU) praneša, kad burlaivis „Brabander“ po sėkmingo dokavimo tęs mokslinę-tiriamąją veiklą.

Laivas buvo iškeltas į doką, apžiūrėtas ir tvarkomas jo korpusas. Nuplauti ir perdažyti laivo bortai, povandeninė laivo dalis, poliruoti sraigtai ir įvertinti velenų guoliai, vairo mechanizmas. Atnaujintas geriamojo vandens rezervuaras, gelbėjimosi valties rėmas. Tai buvo planinis laivo remontas, kurio metu patikrinamos ir visos reikiamos sistemos, esančios po vandeniu. Po jo laivas paruoštas eksploatacijai 5 metams.

Šis burlaivis Lietuvoje daugiausia naudojamas moksliniams tikslams. KU archeologams jis yra labai gera aptarnavimo platforma jų nardymams ir povandeniniams darbams. Šio laivo nori ir biologai, nes jau buvo surengta neblogų trumpalaikių ekspedicijų.

„Brabander“ pastatytas 1977 metais Drimelene (Nyderlandai). KU jūros moksliniams tyrimams ir mokomajai veiklai burlaivį  „Brabander“ įsigijo 2006 m. Burlaivyje įdiegta moderni navigacinė įranga. Ekspedicijų metu vykdomi hidrografiniai, ornitologiniai, povandeniniai archeologiniai tyrimo darbai. „Brabander“ atstovauja Lietuvai tarptautinėse regatose „Tall Ships Races“, „Rostock Hanza Sail“, „Gdansk Old Timer“, „Szczecin Old Timer“, dalyvauja Klaipėdos miesto renginiuose.

KU suranda vis daugiau naujų bendradarbiavimo formų su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla (LAJM) ir suteikia galimybę minėtos mokyklos studentams plaukti į atvirą jūrą bei gauti „jūrinį krikštą“.

Anot LJAM direktoriaus Vaclovo Stankevičiaus, aukštųjų mokyklų bendradarbiavimas studentams atveria unikalią galimybę jau pirmaisiais studijų metais pažinti Baltijos jūrą. Plaukti burlaiviu į jūrą nori ne tik laivavedžiai ir laivų energetinių sistemų mechanikai, bet ir uostų veiklos specialybių studentai.

„Universitetas mums itin svarbus kaip mokslinių projektų partneris. Jaunuoliai džiaugiasi, kad gali įgauti praktinių žinių iš tokio patyrusio ir meistriško kapitono kaip Valdemaras Vizbaras. Jo paskaitos, įžvalgos studentams leidžia pažvelgti į savo pasirinktos specialybės perspektyvą. Mums didelė garbė bendradarbiauti su KU. Tikimės, kad ši bendrystė ir toliau tęsis“, – sako V. Stankevičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Skelbiama kandidatų atranka buriavimo praktikoms Klaipėdos universiteto burlaiviuose

Klaipėdos universitetas (KU) renka buriavimo praktikantų komandas kelionėms jūra iki kaimyninių Liepojos ir Gdansko uostų. Tai – puiki galimybė klaipėdiečiams, ...
2023-06-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Jūrų muziejaus į jūrą išplukdyti sieks visą Lietuvą

Lietuvos jūrų muziejus išsikėlė ambicingą tikslą: priartinti kiekvieną Lietuvos gyventoją prie jūros ir minties, kad Lietuva – ne valstybė prie ...
2023-05-31
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Universitetas veria glėbį Jūreivystės mokyklai, bet ji tuo nesidžiaugia

Klaipėdos universiteto (KU) Senatas ir Taryba nusprendė pritarti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) prijungimui savarankiško akademinio padalinio teisėmis. Tačiau LAJM ...
2022-12-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This