Patikrinti Klaipėdoje sukurti bei pagaminti apsauginiai skydai

Koronavirusas

Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai tęsia bendradarbiavimą su verslu.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad dalis apsauginių priemonių, naudojamų pandemijos metu, gali būti nesaugios, į universitetą jau balandžio pradžioje kreipėsi Klaipėdos LEZ dėl respiratorių patikrinimo.

Skelbiama, kad praėjusią savaitę patikrintos Sauliaus Jokužio leidykloje-spaustuvėje pagamintų plastikinių veido skydų „Cloud Line Face Shield“, turinčių CE sertifikatą, eksploatacinės savybės. Patvirtinus jų saugumą, priemones sėkmingai naudoja tiek minėtos bendrovės darbuotojai, tiek medikai.

Tyrimų rezultatai parodė, kad šie skydai gali būti naudojami ne tik kaip asmeninė apsauginė priemonė. Jie puikiai tinka ir medikams, kurie dirba su COVID-19 infekuotais pacientais.

Kaip aiškino KU JTI mokslininkai Artūras Tadžijevas ir Žydrūnas Lukošius, buvo atlikti šviesos pralaidumo, UV absorbcijos tyrimai, nustatant nuvertėjimo reikšmę. Taip pat įvykdytas mechaninių savybių tyrimas nustatant plastiškumo praradimą vertinant jį santykinio tiesinio pailgėjimo verčių mažėjimo, tamprumo modulį bei stiprį tempiant.  Mokslininkai vertino ir mikrostruktūros pokyčius.

„Paaiškėjo, kad šie skydai gali padėti apsisaugoti nuo pacientų kosėjimo ar čiaudėjimo metu sklindančių sekreto lašelių, kad jie nepatektų ant veido odos ar į akis. Vadinasi, patikrintos priemonės sėkmingai gali būti naudojamos praktikoje. Džiugu, kad mokslo ir verslo bendradarbiavimas leidžia kovoje su pandemija naudoti saugias ir patikimas priemones, pagamintas Lietuvoje“, – pranešime cituojamas KU Infrastruktūros ir plėtros prorektorius dr. Benediktas Petrauskas.

A. Tadžijevas ir Ž. Lukošius atkreipė dėmesį, jog mažiausiai kenkiantis dezinfekcijos būdas minėtų skydų medžiagai yra ozono dujos.

„Etanolio komercinis tirpalas su glicerinu skydų dezinfekavimui tinkamas naudoti apytikriai iki 60 kartų. Izopropanolis ir UV tinkamai dezinfekuoti apie 30 kartų paskui galimas apsunkintas PET matomumas per skydą, dėl dezinfekcijos metų atsiradusiu mikro subraižymu ir PET gelsvumo. Pažymėtina, kad dėl UV spinduliuotės skydo PET tampa trapus. Dėl mechaninių savybių pokyčio dezinfekuojant UV spinduliuote nerekomenduojama viršyti 100 minučių bendrojo ekspozicijos laiko“, – patarė Ž. Lukošius.

Šie testuoti veido apsauginiai skydai yra tinkami naudoti ir lauke.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos universiteto mokslininkai Šiauliams sukūrė dirbtinę salą

Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto mokslininkų sukurta dirbtinė sala iškeliauja į Šiaulius ir netrukus paįvairins Talkšos ežero peizažą. Be ...
2021-07-09
Skaityti daugiau

Švietimas

Pripažinti du KU mokslininkų išradimai, mokslui – 2 mln. eurų

Paskutinįjį vasaros mėnesį Klaipėdos universitetas (KU) skelbia pasitikęs reikšmingais pasiekimais. Čia sukurtam inovatyviam kraujospūdžio matavimo aparatui suteiktas Europos patentas. Taip ...
2020-08-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Septintoji „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendija - katamarano kūrėjui

Penktadienį finišavo „Klaipėdos švyturio ateities“ stipendijos konkursas. Jau septintą kartą surengto renginio metu apdovanotas daugiausiai uostamiesčio gyventojų ir komisijos simpatijų pelnęs finalistas. Šįkart pagrindiniu 4000 eurų vertės apdovanojimu įvertintas klaipėdietis Tomas Vėlius, įgyvendinęs vieną inovatyviausių pasaulyje žaliųjų idėjų – elektra varomą katamaraną.
2020-07-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This