Verslas prašo savivaldybės paskubėti su pagalba (atnaujinta)

Verslas

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) antradienį raštu kreipėsi į uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorių ir miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininką dėl konkrečių pagalbos priemonių nuo karantino nukentėjusiam verslui.

Valdo Pryšmanto nuotr.

KPPAR vienija daugiau kaip 230 Vakarų Lietuvos įmonių, tarp kurių dauguma yra smulkus ir vidutinis verslas. Atlikus narių apklausą paaiškėjo, kad net 39 proc. įmonių veikla dėl karantino yra arba iki balandžio 27 d. buvo apribota, 25 proc. – uždrausta. Verslui kyla problemos dėl visiškai sustabdytos veiklos, apyvartinių lėšų sumažėjimo ir trūkumo, prastovų, neplanuotų išlaidų. Tik 12,2 proc. įmonių jau pavyko pasinaudoti valstybės pagalba.

KPPAR nuomone, verslui padėtų šie savivaldybės sprendimai:

  • atleidimas nuo komercinės paskirties žemės nuomos, nekilnojamojo turto mokesčių arba šių mokesčių sumažinimas ir jų atidėjimas bent 6 mėn.;
  • atleidimas nuo žyminio ir kitų mokesčių už lauko kavines 2020 m. vasarą;
  • sprendimas nedidinti rinkliavų (tarp jų – automobilių parkavimo rinkliavos miesto centre ir kt.), atidedant jų mokėjimą ir neįvesti naujų;
  • galimybė atidėti arba dalimis išdėstyti komunalinių įmokų, mokesčių už šilumos energiją mokėjimą;
  • kaip galima greičiau suteikta pagalba VMI nukentėjusioms nuo Covid -19 sąraše esančioms, Klaipėdos mieste registruotoms SW įmonėms be papildomų kriterijų.

„Atsižvelgdami į verslo poziciją, pakartotinai kreipiamės į Jus, prašydami kuo skubiau spręsti dėl savivaldybės pagalbos smulkiajam ir vidutiniam verslui, kad ji įmones pasiektų kaip galima greičiau ir padėtų išsaugoti tiek įmones, tiek darbo vietas jose”, – rašoma KPPAR generalinio direktoriaus Viktoro Krolio pasirašytame rašte.

ATNAUJINTA. Tuo metu didžiausia miesto Tarybos valdančiajai daugumai priklausanti frakcija „Už Klaipėdą” antradienį išplatino pranešimą, kuriame dėsto savo siūlymus, kokia galėtų būti savivaldybės pagalba verslui.

„1. Įvertinti galimybes leisti lauko kavinėms praplėsti užimamą plotą, išnaudojant miesto aikštes, skverus, kiek tai netrukdo saugiam automobilių eismui užtikrinti bei Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytoms karantino laikymosi režimo viešose vietose. Atleisti savivaldybės biudžeto sąskaita karantino režimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu nuo vietinės rinkliavos.

2. Leisti veiklą vykdyti maisto furgonams jų pasirinktose miesto vietose su sąlyga, kad furgonai nepažeidžia nustatytų higienos reikalavimų, kelių eismo taisyklių bei netrukdo pėsčiųjų eismui. Atleisti savivaldybės biudžeto sąskaita karantino režimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu nuo vietinės rinkliavos.

3. Suteikti galimybę parduotuvėms bei kitiems prekybininkams, kurių veikla yra leidžiama karantino laikotarpiu, vykdyti lauko prekybą savivaldybės nustatytose vietose arba šalia parduotuvės patalpų tiek, kad tai netrukdytų pėsčiųjų eismui.

4. Suteikti galimybę viešose miesto erdvėse kūrybinio verslo atstovams už atlygį organizuoti kino filmų demonstravimą, organizuoti kitus scenos meno renginius, verslo atstovus atleidžiant nuo vietinės rinkliavos karantino režimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu.

5. Suteikti galimybę viešose miesto erdvėse prekiauti amatininkams, menininkams juos atleidžiant nuo vietinės rinkliavos karantino režimo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu”, – savo pasiūlymus pristato frakcija.

KKPAR NARIŲ APKLAUSOS REZULTATAI

53,7 proc. respondentų yra įtraukti į VMI skelbiamą nukentėjusių nuo Covid-19 sąrašą ir 68,3 proc. ketina ar jau pasinaudojo valstybės siūlomomis paramos priemonėmis. Iš 28 respondentų, kurie jau bandė gauti pagalbą, naudojasi arba planuoja pasinaudoti valstybės paramos priemonėmis, 75 proc. pretenduoja į subsidijas, skirtas darbo užmokesčiui prastovų metu kompensuoti, 57,1 proc. iš atsakiusiųjų ketina naudotis mokestinėmis lengvatomis (VMI ir „Sodra”) ir 50 proc. ketina pagalbą gauti per „Invega” siūlomas priemones.

Tarp apklausoje dalyvavusių įmonių, tik 12,2 proc. jau pavyko gauti valstybės paramą. 43,9 proc. įmonių paramos negavo ir 43,9 proc. įmonių paramos dar nebandė gauti.

Respondentų, kurie prašymus dėl valstybės siūlomų paramos priemonių jau pateikė, tačiau atsakymo kol kas negavo, teigimu, pagrindinės problemos yra lėtas ir ilgas procesas, nutarimų keitimas, tarpinio atsakymo, komunikacijos ir aiškumo nebuvimas.

4 Comments

  1. Pamąstymui

    Prašo padėti privačiam verslui visų miestiečių sąskaita. Visos pajamos kurios nebus gautos iš šių verslininkų turės būti kompensuojamos kažkaip kitaip, arba bus sustabdyti kai kurie socialiniai projektai. Gal tikite, kad verslininkai gavę šias lengvatas, sumažins paslaugų/prekių kainas ? Nebūkite juokingi. Eidamas į verslą turi suprasti, kad ne visada ir ištisai tik pelnas, gali būti ir nuostolių.

    Reply
    • Klausyk, mąstytojau,

      matosi, kad nesiorientuoji situacijoje. Daliai smulkiųjų verslininkų iki pat dabar yra uždrausta veikla ir nuo karantino pradžios valdžia tėra išmokėjusi po 132 Eur (t.y. po 2,9 Eur dienai). Priedo to vargdieniai turi mokėti už patalpų nuomą, NT mokesčius ir pan. Taigi patylėk, jei niekad gyvenime nesi verslo (nevaldiško) kūręs, kuris ,beje, mokesčiais išlaiko panašius kaip pats. Kad suprastumei, būtų verta paskaityti Užkalnio atsakymą Skverneliui.

    • Pamąstymui

      Žmogau, pamąstyk, kiek jų liks po vasaros! Didžiausius mokesčius tik atidėjo. laikas pasidalinti verslo nuostolius? Iki šiol visi matė ir pavydėjo tik pelno.

  2. Aaa

    «Солдат спит служба идёт», jiems atlyginimai nuo to nepriklauso, sedi namie parašų nededa, atlygimas eina. Nėra tokios jėgos kuri priverstų biurokratą dirbti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Verslas

Vyks konferencija verslui tvarumo tema

Ketvirtadienį, kovo 7 d., nuo 10 val. Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai ir juose veikiantis Europos įmonių tinklas (Enterprise ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This