Klaipėdos mero ataskaita: opozicija prašė nulipti nuo scenos

Politika, Svarbu

Savo ataskaitą už praėjusius metus miesto tarybos nariams pristatęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė aštrios kritikos. Opoziciją uostamiesčio vadovą pliekė už tai, kad jam neva trūksta lyderystės, kad jis yra labiau artistas, o ne meras.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, pristatydamas savo ataskaitą, patvirtino, jog ši kadencija jam – paskutinė.

Tarša ir bendrieji planai

Savo ataskaitoje V. Grubliauskas pasidžiaugė, jog „bendrų Savivaldybės tarybos, administracijos, kitų miesto įstaigų, organizacijų, verslo struktūrų bei darbščių miestiečių pastangų dėka 2019-aisiais dar kartą įrodėme, kad Klaipėda – vienas Lietuvos miestų lyderių. Tai patvirtino ir du skirtingi visas šalies savivaldybes vertinę tyrimai.“

Klaipėdos meras konstatavo, jog pernai augo miesto ekonomika, didėjo gyventojų atlyginimai, keitėsi miesto viešoji infrastruktūra.

„2019-uosius pavadinčiau ir iššūkių metais. Didžiausi jų – taršos ir nemalonių kvapų suvaldymas bei miesto ir uosto bendrųjų planų rengimo bei derinimo procesas. Tai ypatingos svarbos klausimai, kurie reikalauja ir ypatingo visų mūsų susitelkimo. Privalome ir toliau dėti visas pastangas, kad klaipėdiečių interesai būtų apginti“, – savo ataskaitoje rašo V. Grubliauskas.

Pristatydamas ją miesto tarybos nariams, Klaipėdos meras pabrėžė, jog tai yra „pirmoji paskutiniosios kadencijos ataskaita“. Jis pakartojo, kad praėję metai buvo didelių lūkesčių ir didelių pokyčių metai.

„Jie prasidėjo formuojant valdžios piramidę. Tai nebuvo lengvas procesas, bet suformuota tiek politinė, tiek administracinė valdžia yra gal ne ideali, bet optimali šioje situacijoje“, – pabrėžė V. Grubliauskas.

Kaip vieną rimčiausių darbų, kurių meras „nesisavina ir nebando uzurpuoti“, jis įvardijo Uosto ir miesto bendrųjų planų patvirtinimo procesus.

„Pusę darbo yra padaryta, Uosto bendrasis planas yra patvirtintas, o miesto bendrasis planas yra paskutinėje stadijoje, bet nesiiria į priekį tokiu greičiu, kokio norėtume. Jį pasitvirtinti yra vienas pagrindinių uždavinių miestui ir net regionui. Tai yra kertinis, konstitucinis dokumentas, kalbant apie miesto veiklą artimiausiems 3-4 metams į priekį“, – teigė V. Grubliauskas.

Nepretenduoja į titulus

Jis tikino, kad tikrai nepretenduoja į geriausio ar tobuliausio mero titulą, bet pernai teko daug išmokti, patirti.

„Matau daug pozicijų, kur galima ieškoti sklandesnių sprendimo priėmimo mechanizmų ir formų. Teko ne kartą pademonstruoti karts nuo karto girdimą priekaištą apie lyderystės stoką. Visais atvejais, net ir nenorint, teko būti smaigalyje aštrių, bet svarbių problemų sprendimuose. Tiek kalbant apie taršą, tiek apie kasdienius ūkinio gyvenimo aspektus teko imtis lyderystės. Kiek jos pavyko įteisinti ir įprasminti sprendimais, įvertinsite jūs. Dažnu atveju tenka dalyvauti procesuose, nesigilinant į kompetencijas, o tai gal ne visiems patinka“, – miesto tarybos nariams atsiskaitė Klaipėdos meras.

Jis pažadėjo, kad ir toliau sieks išlikti lygiai teisingas visiems, nors dėl to kartais sulaukia pastabų iš daugumoje esančių frakcijų.

„Noriu visus pakviesti kiek įmanoma konstruktyvesniam darbui, vengti raiškos vien dėl raiškos. Mes visi, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, esame prisiekę padėję ranką ant tos pačios Konstitucijos tarnauti ištikimai miesto ir šalies interesams. Kviečiu tai ir daryti susitelkus, vertinant visų mūsų pastangas ir darbą“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Klausė apie klaidas ir vadovus

Opozicijos atstovė Nina Puteikienė mero ataskaitą pavadino pamokslu, tik ne iš kunigo sakyklos. Ji taip pat teiravosi, kodėl meras vis nepasirašo Klaipėdos bendruomenės kreipimosi į Aplinkos ministeriją dėl priemonių, padedančių sumažinti oro taršą. V. Grubliauskas pažadėjo, kad savo parašą bendram labui ant minimo kreipimosi padės.

Miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus klausė ne apie ataskaitą, bet teiravosi, kokie politiniai žingsniai, mero akimis, turi būti žengti, kad miestas sugebėtų gyventi po pandemijos, nes reikia gelbėti verslą, suvaldyti nedarbą, bendrauti su bankine sistema.

„Visų tų pasekmių įveikimas turbūt ir bus ideali proga pademonstruoti mūsų bendrą supratimą, susitelkimą. Manau, kad bus paketas sprendinių, kurie bus neišvengiami, ir jų reikės nemažai. Noriu pakviesti visus, kad įveikiant pandemijos pasekmių didžiulį spektrą pademonstruotume susitelkimą ir vienybę. Artėjantys Seimo rinkimai diktuoja politinę temperatūrą, bet noriu pakviesti visus kolegas nepamiršti, kad rinkimai praeis, o darbai ir atsakomybė niekur nedingsta. Koncentracija į tikslą ir rezultatą, o ne į formą yra esminis dalykas“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Paklaustas, kokias savo klaidas gali įvardyti, meras vėl buvo pakankamai lakoniškas.

„Didžiausia klaida yra įsivaizduoti, kad tu jau nebeklysti. Stengiuosi tokios klaidos nedaryti. Tobulėjimui ribų nėra – tai sakau sau kiekvieną dieną“, – tvirtino Klaipėdos meras.

Opozicijai atstovaujantis Saulius Budinas tvirtino, jog mero kvietimas bendradarbiauti yra netikras, nes bent jau Antikorupcijos komisijos pirmininko patvirtinimas parodė, „kad kritika jums nereikalinga, nereikia, kad vadovautų opozicijos atstovas, daug patogiau turėti daugumos atstovą“.

Jis priminė, kad jau metai, kaip nuolatinio vadovo neturi „Klaipėdos keleivinis transportas“, be vadovo yra ir „Klaipėdos butai“, o viešųjų įstaigų vadovų skyrimas yra išskirtinai mero kompetencija.

„Visos įstaigos veikia ir veikia efektyviai. Tačiau „Klaipėdos butų“ vadovo atrankos procesai vyksta, o kalbant apie „Klaipėdos keleivinį transportą“, ši įstaiga veikia efektyviai. Dabartiniame laikmetyje kalbėti apie vadovų keitimą būtų galima nebent tada, jei būtų indikacijų, kad įstaiga dirba blogai, o šiandien to nėra. Tik primenu, kad mes visi – ir pozicija, ir opozicija gyvename pagal tuos pačius įstatymus ir Tarybos reglamentą“, – tvirtino V. Grubliauskas.

Jis sulaukė klausimo ir apie tai, kodėl į savo komandą priėmė Artūrą Šulcą, kuris buvo pripažintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus. Šį klausimą uždavė A. Šulco, kurio narystė Liberalų sąjūdyje yra suspenduota, bendrapartietė Alina Velykienė.

„Tai yra mano pasirinkimas, nes ši pozicija yra politinio pasitikėjimo. Man reikėjo žmogaus koronavirusinės krizės suvaldymo laikotarpiui, artimoje aplinkoje tokio žmogaus nemačiau, todėl pakviečiau kolegą, kurį pažinojau. Prisiimu už jį atsakomybę. Jis priimtas bandomajam laikotarpiui, nors formaliai tokio nėra“, – teigė V. Grubliauskas.

Prašė nebebūti artistu

Itin daug kritikos V. Grubliausko atžvilgiu skriejo, kai prasidėjo miesto tarybos narių pasisakymai.

„Penktą kartą klausau to paties mero ataskaitos ir ši man pasirodė pati silpniausia. Ji yra net ne apie reiškinius, o toks frazių rinkinys. Tikrai pasigendu lyderystės paveldo srityje, lengva ranka atidavėte pardavimui Balandžių paštą, nerandate sprendimo dėl Karališkojo pašto rūmų įveiklinimo, o tuo pačiu piešiate vizijas apie Pilies bokšto atstatymą. Labai dideli miestiečių protestai vyksta dėl kertamų medžių. Jūs, kaip politikas, turėtumėte įsiklausyti ir būti jautresnis. Asmeniškai prašau – pakuruokite želdinius, kad medžių kirtimai ir atsodinimai būtų suderinti su visuomene. Juk tarša mieste labai didelė. Jei nusipirkome Sveiko miesto vardą, tai nereiškia, kad esame sveikas miestas“, – dėstė N. Puteikienė.

L. Girskienė, taip pat priklausanti opozicijai, V. Grubliauskui linkėjo, kad „jis būtų miesto šeimininkas, lyderis, o ne juostelių karpytojas, medijų veidas.

„Linkiu dirbti ne dėl indeksų, padėkos raštų, reitingų. Siūlyčiau šiais metais atsisakyti sveikinimo žodžių degalinių atidaryme, o dažniau gyvai susitikti su miestiečiais, išsiaiškinti klaipėdiečių rūpesčius“, – patarė Ligita Girskienė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vardu kalbėjusi A. Velykienė siūlė merui savikritiškai įvertinti savo asmenį.

„Bendras kontekstas toks, kad kitų miestų merai yra labai nuoširdūs, atsidavę, jie dirba nesigirdami draugystėmis su prezidentu ar vakarienėmis su karaliais. Miestas turi daug problemų. Būkite malonus – nebebūkite artistas, o būkite problemų sprendėjas. Lyderystė yra būti kartu su komanda, tai įrodyti veiksmais, o ne deklaruojant. Mieste tikrai turime didžiulę lyderystės problemą. Žinote, man, kaip moteriai, auginančiai tris vaikus, norisi, kad savivaldybės paslaugos būtų geresnės. Mes savivaldos paslaugas naudojame kiekvieną dieną ir galime vertinti. Jūs turite spręsti ir siūlyti idėjas. Šiandien jūs nepasakėte nė vienos idėjos ir man dėl to yra liūdna. Jūsų asmenybė yra labai įdomi. Tačiau linkiu nulipti nuo scenos ir tikrai dirbti savo darbą – darykite tai, ką galite padaryti tik jūs“, – ir kritiką, ir prašymus bėrė A. Velykienė.

Merą savo pasisakymais palaikė ir už pateiktą ataskaitą balsuoti siūlė tik du konservatoriai.

V. Grubliauskas, išklausęs visus pastebėjimus, tvirtino, jog pasižymėjo išsakytus lūkesčius.

„Vertinu tai kaip geranorišką pagalbą siekiant tobulybės. Reitingų tikrai nesivaikau, nes nedalyvauju jokiuose rinkimuose. Neprižadu, kad būsiu toks, kokio jums norisi. Išliksiu savimi ir dirbsiu šį darbą taip, kaip jį suprantu ir sugebu“, – į kritiką atsakė V. Grubliauskas.

Mero ataskaitai pritarė 18 miesto tarybos narių, 3 buvo prieš, o 10 susilaikė.

20 Comments

  1. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, „REGATOS” vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį….

    Reply
  2. Dūdosmannebepatinka

    Šaunuolės moteriškos, nepapūtė į mero dūdą. Nes pučiančių beklausių padlaižių ir taip pilna. Pritàrė ataskaitai. Nors Klaipėda dugne. Todėl ir smirda.

    Reply
  3. Anonimas

    Merui trūksta jautrumo, trūksta inteligencijos, geranoriškumo…Paimtų pavyzdį iš Birštono merės arba iš Šarūno Vaitkaus. Teko būti Palangoje per pagyvenusių žmonių dieną. Meras sveikino laikraščiuose, visaip reiškė dėmesį, skatino kavines vaišinti senjorus ir t.t. Grubliauskas gi nieko. Pataikaujama tik buduliams? Gaila, jeigu tik taip….

    Reply
    • Liūdna

      Užuojauta Klaipėda?

  4. Buvusi kaimynė

    Labai gerai žinau Mūsų Merą nuo vaikystės,su didele pagarba prisimenu jo mamą ir tėtį.Prisimenu Vytautą grojantį balkone…Man labai skaudu skaityti tokias nesamones ,nes jis tikrai to nenusipelnė.Opozicijai

    Reply
    • Dainos

      Tegu ir toliau jis dainuoja

  5. vytas

    Ji visada buvo tuščias, kuriam rūpi vien savo asmeniniai interesai ir šeimos gerovė (tai yra gerai, kad vyras rūpinasi šeima) – parama džazo festivaliui (per miesto biudžetą, anksčiau per KRACą, „Klaipėdos vandenis”, Klaipėdos energija ), per uosto įmones palengvinant uosto projektus (kaip ten su tais KLASCo sandeliai ir krova?), vykstant ne į Vilnių ministerijas reikalų tvarkyti, o į Briuselį, nes ten komandiruotpinigiai už vieną kelionę po 1200 eur, gydymasis KUL (atskiroje ir matyt nemokamoje palatoje žinoma) ir kita. dabar susikūrė savo sistemą iš komiteto narių, kuriems sutekiamos geros vietos miestui priklausiančiose įstaigoje ir KU, ir laukia pensijos. kaip jis kalba- tikras džiazas – „visi prisiekę Konstitucija dirbti miesto labui” – o gal Komiteto labui?

    Reply
    • Anonimas

      Konservatoriu labui. Petrosius idarbintas KRAC. Konservatoriu skaidrumo standartai tokie. I KUL vadovus irgi savo kandidatus vardina. Tikri krikscionys.

  6. Gediminas

    Per silpnas meras tokiam miestui!

    Reply
  7. Anonimas

    Grigeo, KUL, hospisas. Kodėl meras nemato ar nenori matyti vykstančios korupcijos. Ar čia ne Klaipėdos problema?

    Reply
  8. Gražvydas

    Prastas meras , net populistu nepavadinsi , artistas ir tiek. Net gretinti neverta su tokių miestų kaip Alytus ar Tauragė merais.

    Reply
  9. Siūlau merui atsistatydinti

    Darbai tai iškirto Rumliškės kvartalo medžius. Statybininmų lr. Ir kt medžius. Taip talkininkauja auti ES pinigus o galimai ir pats šildo rankas. Tomil mero ir liberalu mums nereikia

    Reply
  10. Jūra

    Jokios problemos miestiečių P.Merui nerūpi!! Parasiau ilgą laišką su problema , net nesiteikė atsakyti, o jau apie kokia pagalbą matyt reikia pamiršti!!! Reikia dirbti miestiečiams, o ne partijai. Aciu tiems, kas pasiūlė nulipti nuo scenos !

    Reply
  11. Aha!

    Esame dėkingi mūsų miesto merui už jo rūpestį ir pastangas mūsų miestų Klaipeda! Miestas kas metai gražėja, keičiasi. Miestas tikrai apsivale, tvarkosi. Ačiū miesto merui Gerb. Grubliauskui!

    Reply
    • Eik jau

      Atsipeikėk! Pereik per miestą! Net per patį centrą. Tai ne metas, o nelaimė! Kiek kartų Vilniuje dėl miesto reikalų tarėsi, o ne gerklę laidė? Ką laimėjo? Tik konkrečiai?

  12. Klaipeda

    Gaila Klaipėdos su tokiu nieko neišmanančiu apie ukio reikalus ar nenorinčiu išmanyti meru.

    Reply
  13. Sigitas

    Akivaizdžiai kaip mero taip ir tos kapeikinės koalicijos darbas vertinimas niekaip t.y. tik dalinai ir paviršutiniškai jie dirbą. Labai teisingai pastebėta t.y. mere laikas nulipti nuo ant senoje esančios BAČKOS. Keista ir kita kai mero sakoma t.y. „„Noriu visus pakviesti kiek įmanoma konstruktyvesniam darbui, vengti raiškos vien dėl raiškos. Mes visi, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, esame prisiekę padėję ranką ant tos pačios Konstitucijos tarnauti ištikimai miesto ir šalies interesams. Kviečiu tai ir daryti susitelkus, vertinant visų mūsų pastangas ir darbą“. Taigi ar tolimojo plaukiojimo laivo įgulą gali plaukti į tolimąjį plaukiojimą su tokiu „kapitonu”?

    Reply
    • Fui

      Gal nesigirkim, o parodykit darbais, kaip rūpinamės miestų. Miestas vien kalbom gražesnis tikrai nebus.

  14. Virgis

    Kada komandiruotė į Briuselį?

    Reply
  15. juokingiausias

    tarybos narys Kaveckis – paliaupsino puikiai dirbančią administraciją, merą paliaupsina jo konservatoriai partiečiai, o po to neva pasirodo kovotojai už tiesą ir sako reikia imtis tvarkos savivaldybės įmonėse…NU JUOKINGA, gal ten jūs daugumoje apsitarkite, o ne politinius cirkus krėskite.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This