„Klaipėdos nafta” uždirbo daugiau pelno

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” (KN) skelbia, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 3,9 mln. eurų koreguotojo grynojo pelno. Tai – 30 proc. daugiau nei pirmąjį ketvirtį prieš metus.

Įmonės EBITDA (koreguota) buvo 7 mln. eurų arba 7 proc. didesnė nei prieš metus, kai siekė 6,5 mln. eurų.

Per pirmąjį ketvirtį KN uždirbo 20 mln. eurų pajamų.

Pirmąjį šių metų ketvirtį per KN naftos terminalą Klaipėdoje buvo importuota daugiau nei 400 tūkst. tonų žaliavinės naftos. Martyno Vainoriaus nuotr.

„2020 m. pirmąjį ketvirtį pasaulio naftos pramonei daugiausiai sunkumų kėlė rekordiškai šilta žiema, plintantis COVID-19 ir nesėkmingos OPEC derybos. Baltijos šalims daugiausiai įtakos turėjo strigusios derybos dėl naftos tiekimo tarp Baltarusijos ir Rusijos. Dėl to Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklos, pagrindinės naftos terminalų Baltijos šalyse klientės, dirbo minimaliais pajėgumais ir atitinkamai mažėjo eksportui jūriniu keliu nukreipiami naftos produktų kiekiai. Nepaisant visų sudėtingų aplinkybių, KN naftos terminalai per pirmąjį ketvirtį uždirbo 1,8 mln. eurų grynojo pelno, kuris buvo 12 proc. didesnis nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. Naftos terminalų veiklos EBITDA (koreguota) išliko panašiame lygmenyje kaip pernai – 3,6 mln. eurų (prieš metus 3,5 mln. eurų). KN naftos terminalų veiklos pajamos per 2020 m. pirmąjį ketvirtį buvo 7,5 mln. eurų”, – rašoma įmonės pranešime.

Pirmąjį šių metų ketvirtį per KN naftos terminalą Klaipėdoje buvo importuota daugiau nei 400 tūkst. tonų žaliavinės naftos.

„Nepaisant išties sudėtingos metų pradžios, KN sugebėjo užsitikrinti finansiškai stiprų rezultatą. Per pirmąjį ketvirtį KN naftos terminalas veikė kaip visapusiškas – naftos produktų importo ir eksporto – terminalas. Tokias galimybes galėjome išnaudoti tik dėl anksčiau atliktų investicijų į infrastruktūrą, kuri padidino mūsų lankstumą ir galimybes diversifikuoti paslaugas, priklausomai nuo paklausos“, – pranešime spaudai cituojamas KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

Taip pat pranešama, kad Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas ir toliau išlaiko rekordiškai aukštas išdujinimo apimtis – šiemet per pirmąjį ketvirtį SGD terminale buvo išdujinta 5,2 TWh dujų. Klaipėdos SGD terminalo pajamos mažėjo 37 proc. iki 11,4 mln. eurų. Grynasis šios KN veiklos pelnas išlieka iš esmės nepakitęs – šiemet per pirmąjį ketvirtį uždirbta 2,4 mln. eurų grynojo koreguotojo pelno, atitinkamai prieš metus grynasis koreguotasis pelnas buvo 2,39 mln. eurų.

„SGD terminalas Klaipėdoje toliau tęsia rekordiškai aktyvią veiklą – šiemet pirmąjį ketvirtį per Klaipėdos SGD terminalą tiekiamos dujos nukonkuravo vamzdynais tiekiamas dujas. Net 74 proc. dujų, patiektų per Lietuvos dujų perdavimo tinklą, buvo importuota per Klaipėdą. Tą sąlygoja itin palankios SGD kainos pasaulinėse rinkose, daugeliu atveju nukonkuruojančios vamzdynais tiekiamas dujas“, – sako KN generalinis direktorius.

SGD komercinės veiklos, apimančios Klaipėdos SGD paskirstymo stotį ir tarptautinius SGD projektus, pajamos 2020 m. pirmąjį ketvirtį pasiekė 1 mln. eurų. Tam įtakos turėjo ir suaktyvėjusi SGD paskirstymo veikla, nes dėl palankių dujų kainų 37 proc. augo krovos į SGD autocisternas paklausa, ir pajamos iš tarptautinės veiklos.

„COVID-19 situaciją vertiname atidžiai. Nebuvome tarp tų sektorių, kurių veiklą karantino apribojimai paveikė iškart, tačiau suprantama, kad stojant pasaulio ekonomikoms, paklausa energetikos ištekliams gali mažėti, o tai lemtų ir sumažėjusią paklausą logistikos paslaugoms. Žinoma, dėl mūsų atliktų investicijų į infrastruktūrą esame diversifikavę savo paslaugas ir galime siūlyti ne tik krovos, bet ir naftos produktų saugojimo galimybes. Tokiame neapibrėžtame kontekste pasaulyje tai yra viena iš paklausiausių paslaugų“, – teigia D. Šilenskis.

1 Comment

  1. O vezio susirgimu nepadidejo ekologijos saskaita?

    NAFTOS pelnas MIESTIECIU sveikatos saskaita. LEIDZIA naftos produktu nevalyta ora tai ir gaunasi toks grazus pelnas, o miestieciai siaurineje miesto dalyje dvesia nuo tos smarves.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This