Lauko kavinės Klaipėdoje sulaukė lengvatų, kiti verslai – ne

Svarbu, Verslas

Viena po kitos Klaipėdoje atsidarinėjančios lauko kavinės sulaukė Klaipėdos savivaldybės paramos. Politikai nusprendė, kad lauko bei paplūdimio kavinėms šiemet nereikės mokėti vietinės rinkliavos už leidimus prekiauti. Tikinama, kad tokių lengvatų sulauks ir kiti smulkieji verslininkai, bet kada – neaišku.

Palmiros Mart nuotr.

Išimties tvarka į Klaipėdos miesto tarybos darbotvarkę trečiadienį buvo įtrauktas sprendimo projektas, kuriuo siūlyta nuo vietinės rinkliavos už leidimus prekiauti iki šių metų pabaigos atleisti lauko bei paplūdimio kavines.

Skaičiuojama, jog dėl tokio sprendimo Klaipėdos miesto biudžetas negaus apie 47 tūkst. eurų, nes pernai tiek surinkta iš lauko ir paplūdimio kavinių, mat buvo išduoti apie 115 tokių leidimų.

Liberalų sąjūdžio frakcija pateikė siūlymą nuo vietinės rinkliavos atleisti ne tik lauko ir paplūdimio kavines, bet ir verslo subjektus, vykdančius prekybą iš laikinų įrenginių ledais, dviračių ir kitų bevariklio transporto priemonių nuomą, prekybą rankdarbiais ir pan. Šio siūlymo esmė ta, kad nuo vietinės rinkliavos būtų atleisti visi smulkieji verslininkai, nukentėję nuo karantino, nes negalėjo teikti savo paslaugų lauke.

Tačiau toks siūlymas nebuvo svarstomas, nes jis esą pateiktas per vėlai, nebuvo tinkamai suderintas. Be to, Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėja Kristina Petraitienė teigė, jog reikia įvertinti ir Klaipėdos biudžeto galimybes. Jei nuo vietinės rinkliavos būtų atleisti visi, kas ją privalėtų susimokėti, Klaipėdos biudžetas negautų apie 90 tūkst. eurų, nes leidimų iš viso per metus išduodama apie 1300.

„O šio mėnesio biudžeto pajamų rezultatai jau verčia sunerimti. Sausio-balandžio mėnesiais į biudžetą gauta 5,8 proc. mažiau pajamų nei buvo planuota“, – informavo K. Petraitienė.

Kai kurie politikai siūlė šį sprendimo projekto svarstymą atidėti, tuomet projektą papildyti punktais, jog nuo vietinės rinkliavos atleidžiamos ne tik lauko ir paplūdimio kavinės, bet ir visi kiti verslo subjektai, tačiau patikinta, jog atidėti sprendimo negalima, nes lauko kavinės nori pradėti veikti jau dabar, o pirmiausia, ką jos turi padaryti – susimokėti vietinę rinkliavą.

Todėl ir nuspręsta balsuoti už pateiktą sprendimo projektą, o galbūt kitą savaitę sušaukti dar vieną tarybos posėdį ir balsuoti dėl kitų lengvatų. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patikino, jog yra sudaryta darbo grupė, kuri jau vertina visas lengvatas, visus pasiūlymus dėl jų ir savivaldybės biudžeto galimybes.

Galiausiai dauguma balsavo už tai, kad lauko ir paplūdimio kavinės būtų atleistos nuo vietinės rinkliavos. Tokiam sprendimui pritarė 24 politikai, o vienas susilaikė. Sykiu Klaipėdos savivaldybės administracijai pavesta parengti išsamesnį sprendimo projektą dėl lengvatų.

„Bet jei posėdis bus gegužės pabaigoje, tai bus per vėlai. Kada jis bus sušauktas?“ – klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Saulius Budinas.

„Jūs tikrai žinote, kaip galima sušaukti posėdžius. Skaitykite reglamentą. 11 miesto tarybos narių yra didelė jėga“, – jam atsakė meras V. Grubliauskas.

1 Comment

  1. romualdas

    Papludimiu kavines reikia ne mokesciais smaugti o teikti daugiau lengvatu .Jos dirba klaipedieciams ir miesto sveciams .Miesto taryba pasielge labai tolerantiskai .Aciu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This