COVID-19: per 10 simptomų, nervų sistemos pokyčiai, silpniausia kraujo grupė

Koronavirusas, Svarbu

Naujasis virusas SARS-CoV-2, vadinamasis COVID-19, sukeliantis netipišką pneumoniją, gali pakenti ir galvos smegenims, sutrikdyti nervų sistemos veiklą bei sukelti kitas komplikacijas.

Užsikrėtimas dažniausiai neapsiriboja tik viena kvėpavimo organų infekcija. Praktiniai tyrimai rodo, kad daugeliui pacientų virusas pažeidžia nervų sistemą. Kol kas neaišku, kokiu būdu virusas paveikia nervų ląsteles, tačiau mokslininkai neabejoja, jog tam tikras ryšys yra: laikinas skonio ir uoslės praradimas dar kovo mėnesį pripažinti specifiniais COVID-19 simptomais.

Be to, iš nosiaryklės virusas gali patekti tiesiai į galvos smegenis, o tai savo ruožtu gali sukelti daugybę komplikacijų, pajėgių sutrikdyti normalią bet kurio organo veiklą.

Nuo infekcijos pradžios praėjus keturiems mėnesiams, mokslininkams vis dar mažai kas žinoma apie ligą sukeliantį virusą SARS-CoV-2 ir jo poveikį organizmui. Bendras infekcijos vaizdas kuriamas iš mažų detalių, pagal šimtus moksliniuose žurnaluose spausdinamų straipsnių, kuriuose viso pasaulio gydytojai dalinasi koronaviruos gydymo patirtimi, rašo BBC.

pixbay.com iliustracija

Galimų COVID-19 simptomų sąrašas

Toliau plečiamas galimų COVID-19 simptomų sąrašas. Jų jau priskaičiuojama daugiau nei 10: šalčio krėtimas, raumenų skausmai, gerklės, galvos skausmas, drebulys, skonio ir uoslės praradimas, odos išbėrimai, kojų pirštų spalvos pokyčiai (mėlynos arba purpurinės spalvos), paraudusios akys, konjuktyvitas ir kt.

Tai toli gražu ne visi simptomai, kadangi virusas nuolat mutuoja ir atsiranda vis naujos jo atmainos. Taip pat verta žinoti, jog įtarti esant užsikrėtus koronavirusu galima tik tada, jei vienu metu pasireiškia keli simptomai. Jokiu būdu negalima pačiam sau diagnozuoti susirgimo, o esant pirmiems ligos požymiams, nedelsiant būtina kreiptis į gydytoją.

Kartu su simptomais plečiamas ir supratimas apie viruso galimybes paveikti kitus organus bei kokias ligas, be pneumonijos, jis gali sukelti.

Dažniausiai medikai pažymi nervų sistemos sutrikimus. Po vienu metu Prancūzijoje ir Kinijoje atliktų dviejų tyrimų padaryta išvada, jog vienokius ar kitokius neurologinius simptomus jaučia daugiau nei trečdalis užsikrėtusiųjų.

Tačiau iš esmės naujoji infekcija pasižymi kur kas didesniu įvairiapusiškumu ir individualiu veikimu. Sąraše COVID-19 sukeltų šalutinių ligų, su kuriomis medikai susidūrė praktikoje, yra ir virškinimo trakto ligos, ir širdies problemos, ir kraujo krešėjimo sutrikimai.

Bet ir nervų sistemą virusas gali paveikti labai skirtingai. Kalbama toli gražu ne tik apie laikiną juslių praradimą. Kaip šalutinis COVID -19 poveikis aprašyti keli encefalito atvejai, taip pat ir Guillain – Barre sindromas: paciento imuninė sistema ima atakuoti savo paties nervų ląsteles, kas sukelia raumenų susilpnėjimą, o sunkiais atvejais – ir paralyžių.

Susirūpinę amerikiečių medikai pranešė, jog vien tik Niujorke per dvi savaites tarp koronavirusu užsikrėtusių pacientų buvo užfiksuoti penki sunkaus insulto atvejai – beje, tarp sąlyginai jaunų (iki 50 metų) žmonių, kurie neturėjo kitų aiškiai išreikštų COVID -19 simptomų.

Be to, jiems kaip šalutinis efektas pasireiškė ir didžiųjų kraujagyslių trombai, kurie ir sukėlė galvos smegenų kraujotakos pažeidimus.

Tačiau visgi neurologiniai pažeidimai labiausiai būdingi sunkiems ligoniams. Tais atvejais tie simptomai išlieka net ir pasveikusiems pacientams.

Pusė infekuotųjų – be simptomų

Pažeisti nervų sistemos veiklą virusas gali ir netiesiogiai, labai suaktyvėjus imuninei sistemai (vadinamajai citokinų audrai), ir tiesiogiai. Tai paaiškėjo, atlikus mirusiųjų nuo COVID-19 skrodimus.

Viruso dalelės buvo aptiktos ir aukų galvos smegenyse. Keliama versija, jog ten infekcija patenka iš kvėpavimo takų per nosies uoslės receptorius.

Tai nėra koks nors unikalus naujojo koroviruso sugebėjimas. Analogišką smegenų infekciją gali sukelti ir kai kurie kiti virusai, pavyzdžiui, gripo ar tymų, tiesa, taip atsitinka gana retai.

Tačiau koronaviruso atveju situacija yra sudėtingesnė. Pirma, užsikrėtusiųjų skaičius jau viršijo 3 mln., vadinasi, net ir tie reti atvejai jau tampa gana apčiuopiamais. Antra, jei virusas visgi pateko į smegenis, tolimesnė infekcija beveik neišvengiama: smegenų ląstelių paviršius turi tuos pačius membranų receptorius ACE2, per kuriuos virusas lengvai patenka į vidų, sukeldamas uždegimą.

Tą patį receptorių turi ir vidines kraujagyslių sieneles dengiančios ląstelės. Todėl sunkiais atvejais virusas iš kvėpavimo organų patenka į bendrą kraujotakos sistemą. Todėl kas trečias, sergantis koronvirusine pneumonija, patiria trombozės pasireiškimus.

O su krauju virusas jau gali patekti į bet kuriuos organus, tarp jų – ir į smegenis.

Tačiau pagal paskutinius duomenis beveik pusė visų infekuotųjų COVID-19 neturi jokių išreikštų simptomų.

„Pavojinga“ kraujo grupė

Siekdami suprasti, kodėl vieniems žmonėms liga beveik visiškai nepasireiškia, o kitiems sukelia itin sunkias pasekmes, Didžiojoje Britanijoje ištyrė keletą tūkstančių identiškų dvynių porų. Pagal pirminius duomenis infekcijos sunkumas, jos simptomai, o galbūt ir tikimybė užsikrėsti gana stipriai priklauso nuo genetikos, tai yra nuo paveldimumo.

Ligos eiga priklauso ir nuo į organizmą patekusių virusų kiekio. Pavyzdžiui, parduotuvėje palietėte prekystalį, po to ranka perbraukėte per nosį, lūpas – užsikrėtėte. Bet šiuo atveju į organizmą greičiausiai pateko nedidelis virusų kiekis ir organizmas gali spėti paleisti imuniteto atsaką. O štai esant didelėms viruso apkrovoms (pvz, ligoninėse) susirgimas gali vystytis žaibiškai ir pasibaigti net mirtimi. Todėl pažeidžiamiausi šia prasme yra medicinos darbuotojai.

Be to, paaiškėjo, jog koronavirusas gali būti itin pavojingas žmonėms, turintiems II kraujo grupę.

Vaikų chirurgas, nusipelnęs Rusijos gydytojas Vladimir Kruglij teigia, jog tarp mirusiųjų daugiausia buvo turėjusių II kraujo grupę.

„Kinijoje tirta, ar švara ir žmogaus kraujo grupė susiję su sunkesne koronaviruso infekcijos forma. Buvo patvirtina, kad žmonės, turintys II kraujo grupę, yra labiau linkę užsikrėsti infekcija. Tokių daugiau buvo ir tarp mirusiųjų – beveik 40 proc.“, – agentūrai „Maskva“ sakė V. Kruglij.

Parengta pagal newsru.com.

12 Comments

  1. Jolita

    Man nustatė per eilunį patikrinimą covid,dabar sėdžiu su šei.a namie.Visų šeimos narių neigiami testai.O man nieks nedaro pakartorino.Jokių simptomų,viskas geraiIr darve darė 40 žmonių,tai neiguami.Kaip suprast?

    Reply
  2. Kaunas

    Didesnės nesamonės neteko skaityti.Amerika parašė…..mes nežinom tikros tiesos ir gal nesužinosime,kiek žmonių tiek nuomonių.

    Reply
  3. Lina

    Net sapne nesusapnuosi šitokiu gražių pasakų bet įdomu iš kur jas ir traukia juk jeigu žmogus baiges medicina tai daug maž supranta kas yra virusas koks jis bebūtu mes paprasti žmonės žinom kad jeigu šaltis krečia,kaulus laužia aišku kad panašu į gripą bet ne šitie išminčiai sugalvojo sumastė kad tai turi paveikti dar smegenis ir kraujo grupę antra smagu būtu kad medikai daugiau skaitytų juk dabar buria iš kavos tirščių ir gasdina žmones kuriu nervai ir taip silpni pradėkit mąstyti ka kalbat ir ka rašot

    Reply
  4. Anonimas

    , ????juokas pro asaras kiek laiko jus žadate žmones kvailinti

    Reply
    • Anonimas

      Naikina zmones valdzia, beginklius bejegius jei nepripaiso coronos vienaip, atranda naujus tos ligos simptomus ir ju kas dieną vis daugiau, trimituoja neiti is namu, kad neuzsikrestu o nori kad butu kuo daugiau užsikrėtusių, nu neviena valstybė sitaip negasdina savo zmoniu kaip Lietuva, absurdo teatras kazkoks vyksta salyje, jie galvoja kad visi kvaili ant tiek, ne vakar gime esam suprantam sita jusu trimituojama melo esme.

  5. Piktas

    Jeigu gydytojai pagal jus gaudami dideles dozes užkrato gali užsikrėsti sunkisusiomis formomis,kodėl iš tų visų kurie užsikrėtė apie 80% kiek girdėjau taip pat nejautė jokių sinktomų? O kiti tik lengvus požymius.Plaunate smegenis žmonėm ir tiek su tokiais pliurpalais… nieko nuostabaus kad taip darote, jokia paslaptis kas išlaiko LRT…..

    Reply
  6. Profesorius draugas

    Nieko naujo, nes žmonių populiacijoje būtent II kraujo grupė ir yra labiausiai paplitusi.Šiuo atveju nereikia būti profesoriumi, kad padaryti tokią genealią išvadą.O kad virusai atakuoja bet kurią gyvą ląstelę nepriklausomai nuo to kokiam organui ta ląstelė priklauso tai irgi nieko naujo, nes pagal savo biologinę prigimtį viruso paskirtis ir yra reguliuoti per daug išplitusią populiaciją.Gamta nemėgsta disbalanso.Saugokitės ir likit sveiki.

    Reply
    • Daiva

      Kažkokias nesamones rašo Pražioj straipsnio rašo ,kad silpniausia grupė yra 4,po to jau 2.Kuo tikėti.Dabar tik galiu tikėti pati savimi,o ne kur kas parašė.

  7. Zita

    Sutinku. Jau 4 mėn. praėjo, o mokslininkai taip ir neranda išeities….. Tikrai tai ne gamta!

    Reply
  8. Kazimiera

    Pagal Jūsų pasakojimus visiškai aišku kad panaudotas cheminis ginklas

    Reply
    • Vytautas

      Aišku ,kad cheminis ginklas.Mums čia pasakas seka apie šikšnosparnius.

    • Amerika

      Ne cheminis, o bakterijologinis ginklas ir sukūrė jį Amerika, tik nesitikėjo, kad jai grįž bumerangu. Norėjo sumažinti Kinijos populiaciją. Dabar kaltina Kiniją, kad ji leido tam virusui išplysti per visą pasaulį

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This