Dangės skvere – netikras pavojus

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Socialiniame tinkle „Facebook“ kai kurie klaipėdiečiai pradėjo dalintis Dangės skvero rekonstrukcijos darbų nuotraukomis ir svarstymais, kad „visi pamatai ir palikimas buvo sumaitioti buldozeriu“ neatlikus jokių archeologinių tyrimų.

Tačiau nuo kovo 2 d. objekte dirbanti archeologė Viktorija Ziabreva sako, jog tokie teiginiai neturi jokio pagrindo – nespecialistai pokariu sulygintus griuvėsius palaikė archeologinėmis vertybėmis.

„Kiekviename pjūvyje matosi arba raudonų plytų, arba senovinio grindinio, arba abiejų konstrukcijų išgriovimai ir perkasimai”, – rašo „Facebook” profilyje „Aitvars” patalpintos nuotraukos autorius. Archeologų teigimu – tai per karą sugriautų namų liekanos, išlygintos pokariu, formuojant būsimo skvero paviršių.

Skvero detaliųjų archeologinių tyrimų vadovas yra archeologas Mantas Daubaras. Į tyrimų grupę taipogi buvo įtraukta ir V. Ziabreva. Anot jos, šiuo metu detalieji archeologiniai tyrimai eina į pabaigą.

„Jų metu buvo fiksuoti penki mūrų fragmentai, priskiriami XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus pirmos pusės laikotarpiui su to paties laikmečio radiniais – fajanso šukėmis, fabrikinių koklių fragmentais. Likę mūrai kartu su medinėmis konstrukcijomis, sprendžiant pagal rastą buitinę keramiką ir pagal tai, kad jie fiksuoti po baltu pustymų smėlio sluoksniu, yra priskirtini XVIII amžiui. Visi radiniai su tyrimų ataskaita bus pristatyti į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų“, – pasakojo archeologė.

Įspūdingiausias radinys – buvusio gynybinio įtvirtinimo liekanos. Viktorijos Ziabrevos nuotr.

Pasak V. Ziabrevos, ko gero, įspūdingiausias radinys buvo aptiktas kasant buitinių nuotekų trasą netoli Dangės upės ir Arkos paminklo – čia buvo fiksuoti galimai XVII a. skiriami ravelino krašto įtvirtinimai. Aplink rasta ir XVII a. skiriamos buitinės keramikos, koklių fragmentų.

„Visi darbai vykdomi pagal Kultūros paveldo departamento Mokslinės archeologinės komisijos aprobuotą projektą, laikantis Paveldo tvarkybos reglamento ir kitų normų, glaudžiai bendradarbiaujant su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritoriniu padaliniu, Klaipėdos miesto savivaldybe, Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi bei KPD vertinimo taryba. Objekte taipogi jau lankėsi ir architektė, atliksianti fiksuotų mūrų fragmentų architektūrinę analizę. Jokie mūrai nebuvo nugriauti savavališkai. Aptikti fragmentai stovi pirminėse savo radimvietėse ir laukia architektūrinio vertinimo, o inžinerinių tinklų klojimo darbai šioje vietoje sustabdyti“, – sakė archeologė.

Iš pastatų griuvenu pokaryje suformuotas sluoksnis. Viktorijos Ziabrevos nuotr.

Ji svarstė, kad žmones galėjo suklaidinti raudonų plytų griuvenų likučiai, kurie fiksuoti beveik kiekviename kastos trasos pjūvyje.

„Net viešai savivaldybės skelbiamoje informacijoje apie šį projektą yra skiltis „Tyrimai-Archeologija,Istorija ir triuksmo vertinimo ataskaita”, kur yra pilnai paaiškinama, jog šioje vietoje po karo bombardavimų buvo lyginamas paviršius, visos griuvenos sulyginamos, toliau įrengiamas parkas, pridėta vizualinė medžiaga. „Sensacingi” vaizdai sukelia problemą ten, kur jos nėra. Apmaudu, kad skelbiamos tokios melagingos žinios“, – sakė archeologė.

Skvero rekonstrukcijos darbus atlieka konkursą laimėjusi UAB „Plungės lagūna”. Ji, veikdama jungtinės veiklos pagrindu kartu su Latvijos kompanija AB „A. C. B.”, darbus įsipareigojo atlikti už 10,7 mln. eurų. Iš jų 3,5 mln. eurų atsieis krantinių rekonstrukcija.

Darbai turi būti atlikti per 18 mėnesių nuo statybvietės perdavimo, kuris įvyko sausį. Terminas gal būti pratęstas pusmečiui, jei keistųsi esminiai savivaldybės reikalavimai, dėl išskirtinių gamtinių sąlygų.

XVIII a. mūras. Viktorijos Ziabrevos nuotr.

3 Comments

  1. Budulizmo epochoje klesti Buduliai...

    Kur miesto identitetas? Susiliejo Kartuvės, Muzikinis griozdas, Atgimimo aikštės issis ženklas mėnulis su požeminiais garažais muzikiniui, Dangės skvere kažkoks šimtmetis… Juk čia yra miesto atsiradimo vieta, ką galvoja perku parduodu bukiai tarpininkai sprendėjai? Eurus paimti išpjauti medžius ir dėti į krūmus… Jeigu tokių dar liks…

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Kare kaip kare. Atsarga gėdos nedaro. Geriau paskelbti netikrą pavojų, negu būti priešų išpjautam… Tiesa, karas nepaskelbtas, tačiau kovos Klaipėdoje vyksta: naikinamas istorinis paveldas, kertami didieji želdiniai, teršiamas oras ir vanduo, ardoma gyventojų sveikata.

    Reply
  3. Anonimas

    Eilinį kartą pasiteiškia “pirma rėk, po to galvok“ sindromas. Atrodo, kad nuekas gerb. Fotografui nedavė informacijos, ar tiesiog patingėjo pasiklaust, prieš šaukdaas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Iš Baltijos jūros dugno iškelti archeologų radiniai - Klaipėdos „Akropolyje“

Klaipėdos „Akropolyje“ pristatoma Klaipėdos universiteto (KU) parengta paroda, kurioje eksponuojami akademiko prof. habil. dr. Vlado Žulkaus ir povandeninių archeologų komandos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This