Klaipėdos universiteto mokslininkės ginčas su „Sodra” – Konstituciniame Teisme

Švietimas

Trečiadienį Konstitucinis Teismas (KT) rašytinio proceso tvarka pradėjo nagrinėti bylą pagal Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų prašymą ištirti, ar Klaipėdos universiteto mokslininkei tinkamai buvo pritaikytas Mokslininkų valstybinių pensijų laikinasis įstatymas.

Teismas aiškinsis, ar minėto įstatymo 4 straipsnio 1 dalis atitinka Konstitucijos 29 straipsnio 1 dalį, numatančią, kad „įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs“.

„Facebook”/KonstitucinisTeismas/ nuotr.

Klaipėdos teismas dar 2018 m. gruodžio 3 d. sustabdė mokslininkės inicijuotą bylą „Sodros” Klaipėdos skyriui ir kreipėsi į KT.

Šioje byloje ginčas kilo dėl „Sodros” Klaipėdos skyriaus sprendimo, kuriuo ji atsisakė perskaičiuoti moteriai paskirtą mokslininkų valstybinę pensiją dėl papildomai įgyto mokslinio (daktaro) darbo stažo. Toks sprendimas motyvuotas minėtojo įsakymo dalimi, numatančia, kad „laikas, kuriuo asmuo gauna mokslininkų valstybinę pensiją, į daktaro ir habilituoto daktaro stažą neįskaitomas“.

Klaipėdos teismas savo kreipimesi akcentavo, kad pagal Valstybinių pensijų įstatymą pareigūnų ir karių, mokslininkų ir teisėjų valstybinės pensijos skiriamos pagal specialius įstatymus.

Minėtuose įstatymuose nustatyta, kad atitinkamai pareigūnų ir karių, teisėjų valstybinės pensijos, laikantis juose nurodytų sąlygų, gali būti paskirtos iš naujo, kai įgyjamas atitinkamas papildomas darbo stažas. Socialinio draudimo pensijų įstatyme taip pat nustatyta galimybė perskaičiuoti senatvės ir netekto darbingumo pensijas, įvertinus asmenų po šių pensijų paskyrimo įgytą stažą. O mokslininkams minėtasis įstatymas apriboja galimybę perskaičiuoti valstybinę pensiją įgijus papildomą mokslinio darbo stažą.

Klaipėdos teismo kolegijos, kurią sudarė teisėjos Laimutė Jokubauskaitė, Aušrelė Mažrimienė ir Vida Stonkuvienė, nuomone, valstybines pensijas gaunančių pareigūnų ir karių, teisėjų ir mokslininkų padėtis iš esmės yra vienoda, tarp jų nėra tokių skirtumų, kad būtų pateisinamos skirtingos jų galimybės gauti perskaičiuotą pensiją dėl papildomai įgyto stažo.

Kolegija prašė KT tirti įstatymo atitiktį ir Konstitucijos 48 straipsnio 1 dalies nuostatai, kad kiekvienas žmogus turi teisę gauti teisingą socialinę apsaugą nedarbo atveju, tačiau jis nusprendė nagrinėti tik atitikimą 29 str. 1 daliai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Palangoje aptarti ir vienuoliktokų matematikos tarpiniai patikrinimai

Šiuo metu šalyje vykstantys vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai jau sukėlė nemažai kalbų. Daug nepasitenkinimo sulaukė matematikos užduotys, apie jas pasisakė ir ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Būsimus stiuardus italai mokė maisto paslapčių

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras toliau stiprina tarptautinius ryšius ir semiasi patirties iš partnerių užsienyje. Šiomis dienomis uostamiestyje vieši maisto ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Pilotinis projektas - mero bendražygės vadovaujamoje gimnazijoje

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, jog atlieka Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazijos kapitalinį remontą norinčių atlikti bendrovių pasiūlymų vertinimą. Darbus, jei bus pasirašyta ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This