Dėl brangimu pagarsėjusios naujos mokyklos – papildomos išlaidos (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Dabar jau yra visos prielaidos, kad realiai galėtų prasidėti naujosios mokyklos šiaurinėje Klaipėdos dalyje statybos darbai, nors rangos sutartis buvo pasirašyta dar pernai birželį. Anot Klaipėdos savivaldybės atstovų, visos kliūtys, trukdžiusios pradėti statybas, jau pašalintos.

Teigiama, kad pagrindinė priežastis, kodėl naujosios mokyklos statybos darbai realiai neprasidėjo iki šiol, buvo ta, jog nepavyko operatyviai iš sklypo iškelti inžinerinių tinklų.

Tik tiek per beveik metus pasikeitė statybvietės vaizdas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Dabar visi tinklai yra iškelti. Kai šie darbai jau buvo į pabaigą, kai matėme, kad nebebus problemų, rangovui išsiuntėme pranešimą apie sutarties atnaujinimą. Jį išsiuntėme, berods, balandžio 24 dieną. Tai reiškia, kad per 10 darbo dienų tas sutarties vykdymas turi būti atnaujintas“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis.

Jis pripažino, jog statybos darbai kol kas realiai dar neprasidėjo, nes jie tiesiog buvo nupirkti per anksti.

„Mes paskubėjome nusipirkti rangos darbus. Nubėgome į priekį, nusipirkome greičiau nei buvo iškelti tinklai. O kol jie buvo sklype, rangovas negalėjo dirbti“, – teigė G. Dovidaitis.

Tinklų iškėlimo darbai finansuoti iš savivaldybės biudžeto – atskirti susitarimai buvo pasirašyti su ESO ir „Klaipėdos energija“. G. Dovidaitis patikslino, jog už šilumos tinklų rekonstravimą sumokėta 35 786,96 Eur, elektros įrenginių prijungimo paslaugą – 27 334,57 Eur, dujotiekio iškėlimo paslaugą – 55 387,40 Eur. Nurodytos sumos apmokėtos savivaldybės biudžeto lėšomis.

Klaipėdos savivaldybė ir bendrovė „Versina“ sutartį dėl naujos mokyklos statybos darbų pasirašė pernai birželį. „Versina” įsipareigojo už 10,9 mln. eurų mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Sutarties laikas nėra skaičiuojamas nuo tada, kai ji pernai rudenį buvo sustabdyta, iki dabar, kai bus atnaujinta. Kitaip tariant, mokyklos statybų darbų pabaiga bus mažiausiai penkiais mėnesiais vėliau nei planuota.

Kol sutartis buvo sustabdyta ir darbai nevyko, rangovas esą galėjo pasikoreguoti darbo projektą.

„Rangos sutartis apima ne tik statybos darbus, bet ir darbo projekto rengimą. Mes rangovui pateikėme patikslintą techninio projekto vienos iš dalių versiją, konkrečiai – konstrukcijų dalies. Dabar jie turės pasikoreguoti darbo projektą ir pagal jį pradėti dirbti. Lygiagrečiai yra koreguojamos ir kitos techninio projekto dalys, nes buvo tam tikrų pakeitimų. Tačiau šie pakeitimai nelaikomi esminiais, nors tų pakeitimų yra nemažai. Jie bendram mokyklos vaizdui tikrai neturės įtakos, jūs jokių pakeitimų nepastebėsite, bet pačiose konstrukcijose jų yra nemažai“, – teigė G. Dovidaitis.

Tačiau jis pripažino, jog techninio projekto pakeitimai turės įtakos bendrai mokyklos statybos darbų kainai.

„Taip, jie turi įtakos kainai. Kol kas neturiu paskaičiavimų, rangovas dar skaičiuoja tos dalies, kurią yra gavęs. Pas mus sutartyje numatyta, kad jei kažkas keičiasi, reikia papildomai daryti – sumokame. Sutartyje yra aprašytos kainodaros taisyklės“, – dėstė G. Dovidaitis.

Jis pabrėžė, jog nėra nė vieno projekto, kuris būtų be pakeitimų. „Kiekviename projekte yra didesnių ar mažesnių pakeitimų, neatitikimų. Norėtume, kad jų būtų kaip galima mažiau, nes kiekvienas keitimas iššaukia daug kitų veiksmų ir kainuoja laiko“, – kalbėjo vyriausiasis patarėjas.

Anot G. Dovidaičio, pasirašytoje rangos sutartyje yra numatyta, kad visi darbai, įskaitant darbo projekto parengimą, turi būti atlikti ne vėliau kaip per 16 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo dienos. Sutartyje taip pat numatyta galimybė pratęsti nurodytą terminą 2 mėnesiams. Sutartis buvo sustabdyta nuo 2019 m. rugsėjo 9 d. Sutarties vykdymas atnaujinamas nuo gegužės 11 d. Įvertinus laiką, kai sutarties vykdymas buvo sustabdytas, numatomas darbų atlikimo terminas – 2021 m. liepa.

Pradinė sąmatinė šios mokyklos vertė buvo 6,8 mln. eurų.

INFORMACIJA

Mokomasis mokyklos korpusas bus apvalios formos, taip siekiant vizualiai sumažinti jo užimamą plotą ir daugiau ploto skirti esamų želdinių išsaugojimui.

Sportinis korpusas bus stačiakampio formos, o abiejų pastatų fasadų apdailai numatytos Klaipėdos tradicinei architektūrai būdingos medžiagos – molio spalvos klinkerinės plytelės, vidaus kiemo fasadų apdailai – natūralios spalvos medienos.

Mokomojo korpuso pirmame aukšte suplanuotos bendrosios paskirties patalpos: 286 vietų aktų salė, biblioteka, 150 vietų valgykla su maisto gaminimo ir valgyklos personalo patalpomis. Antrame aukšte įsikurs pradinukų ir vyresniųjų klasių moksleivių mokymo patalpos. Mokomojo korpuso pastato centre bus įrengta reprezentacinė daugiafunkcė erdvė su amfiteatru. Šios erdvės akcentu taps viduryje suprojektuotas mokslo žinių medis – medinių klijuotų konstrukcijų kompozicija. Mokomojo pastato stogas bus apželdintas – čia numatyta galimybė vykdyti ugdymo(si) procesą šiltuoju metų laiku.

Sportinio korpuso pirmame aukšte suprojektuotos dvi atskiros universalios sporto salės 1–4 ir 5–8 klasių mokiniams. Tarp šių salių kiekvienai klasių grupei bus įrengtos atskiros drabužinės mergaitėms ir berniukams su dušais ir sanitariniais mazgais. Prie kiekvienos salės numatyti sporto inventoriaus sandėliai. Antrame šio korpuso aukšte suprojektuotos treniruoklių, choreografijos ir aerobikos salės su inventoriaus sandėliais, pedagogų metodinis kabinetas. Prie sportinio korpuso lauke bus įrengtos krepšinio-tinklinio ir mini futbolo aikštelės, 3 juostų bėgimo takas bei šuolių į tolį sektorius. Numatyta galimybė sportinį korpusą eksploatuoti atskirai, nepriklausomai nuo mokyklos darbo laiko, tai yra, po pamokų bei savaitgaliais.

Bendrojo ugdymo mokykla, kurią norima pavadinti Šimtmečio vardu, iškils šiaurinėje miesto dalyje – Senvagės g. 4 ir 6 esančiuose sklypuose. Planuojama, kad joje galės mokytis apie 650 vaikų.

5 Comments

  1. Anonimas

    Pagal įprastinę praktiką, kol nėra tinklų iškėlimo projekto, tol nėra išduodamas statybos leidimas toje vietoje numatytam statiniui. Kadangi statybos leidimas buvo išduotas, tai trukdantys tinklai turėjo būti numatyti iškelti bei įtraukti į vieną projektą, pagal kurį turėjo vykti viešasis pirkimas. Visi pirkimo darbai turėjo būti nupirkti. Apie kokius papildomus darbus bei apmokėjimus gali eiti kalba, kažkas čia nešvaru…

    Reply
    • 8

      Parašyta: „nepavyko operatyviai iš sklypo iškelti inžinerinių tinklų”. O tai reišktu kad užtruko patys darbai, o su procedūromis viska buvo gerai

  2. St. d. vadovas

    Ar,, topkej,, nesimatė inž. tinklai, kosmonautai…

    Reply
  3. Algirdas

    Pagal sutartį valdys Austėja….nuomos kaina derins po rinkimų…rimtų žmonių vaikams…

    Reply
  4. K

    Parodykit nors vieną projektą kuris nebūtų pabrangęs, juokdariai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujosios mokyklos statyba pabrango 46-ąjį kartą

Klaipėdos savivaldybei pasirašius 46-ąjį papildomą susitarimą su UAB „Versina”, naujosios mokyklos statyba Senvagės gatvėje pabrango 200 tūkst. eurų. O iš ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This