Ferdinando skvere bus galimybė „pasikalbėti“ su slėptuve

Miestas, Svarbu

Sensacingų radinių aptikę archeologai jau pasitraukė iš Ferdinando skvero, todėl tęsiama jo rekonstrukcija. Jos projekto autoriai jau pasiūlė ir korekcijų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartį dėl Ferdinando skvero rekonstrukcijos Klaipėdos savivaldybė su bendrove „Tilta“ pasirašė pernai spalio 14 dieną. Sutarties vertė – beveik 796 tūkst. eurų. Anot Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Irenos Šakalienės, numatyta, jog skvero rekonstrukcija vyks dvejus metus. Šiemet iš savivaldybės biudžeto jai bus skirta 398 tūkst. eurų, o kitąmet – 396 tūkst. eurų.

„Dabar buvo šiek tiek sustabdyti dėl archeologinių tyrimų. Bet dabar jau leista darbus tęsti ir jie vyks pagal planą“, – teigė I. Šakalienė.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Ferdinando skvere tyrimus atliekantys archeologai pernai lapkritį atvėrė naują miesto istorijos puslapį – rado neginčijamų įrodymų apie seniausią iš iki šiol žinotų gyvenviečių Klaipėdos teritorijoje. Prieš pradedant skvero rekonstrukciją buvo pradėti žvalgomieji tyrimai ir atidengus didesnį plotą pagal rastą keramiką, titnaginius dirbinius pasidarė akivaizdu, jog rasta vėlyvojo neolito laikotarpio gyvenvietė. Preliminariai ji datuojama apie 2400-1600 m. prieš Kristų. Anot archeologų, gyvenvietės sluoksnis yra apie 1,1 m gylyje, tad tvarkant aikštę jis nebus pažeistas – darbai suplanuoti apie 50 cm gylyje, be to, jie vyks su archeologo priežiūra.

Kai buvo tvirtinamas rekonstrukcijos aikštės projektas, visuomenei daug klausimų kilo, kas bus daroma su aikštėje esančia II Pasaulini karo laikų požemine slėptuve. Projekto autoriai pasiūlė, o tokiems pasiūlymas ir buvo pritarta, kad slėptuvę reikėtų nuardyti, palikti tik fragmentą, o nuardytas medžiagas suversti į slėptuvės vidų ir taip ją užkonservuoti, palikti ateities tyrimams. Slėptuvės stogas turėtų būti sustiprintas, iš naujo apželdintas, o greta jo įrengta vieta „vaikams palaipioti“.

Anot I. Šakalienės, Ferdinando skvero rekonstrukcijos techninį projektą rengę bendrovės „Vakarų siluetas“ projektuotojai dėl slėptuvės pasiūlė dar vieną papildomą sprendimą.

„Pagal patikslintus topografinius duomenis, kai pradėjo kasimo darbus, tapo aišku, jog slėptuvė neiškils virš žemės paviršiaus, todėl projektuotojai pasiūlė sprendimą dėl jos vėdinimo sistemos. Pasiūlyta įrengti tokius iškilusius vėdinimo kaminėlius. O kad jie negadintų bendro vaizdo, projektuotojai pasiūlė pakeisti projekte numatytus meninius akcentus į akustinius-edukacinius įrenginius. Tai bus tokie įrenginiai, per kuriuos būtų galima ir vėdinti slėptuvę, ir su ja „pasikalbėti“. Paprasčiau tariant, po žeme eis ventiliacijos vamzdis, o per tuos kaminėlius išeis kažkoks garsas. Tikimės, kad vaikams tai bus labai įdomu“, – kalbėjo I. Šakalienė.

Ji tvirtino, kad tokie papildomi darbai kainuos apie 32 tūkst. eurų. Pritarimą tokiems akcentams skvere jau išreiškė ir Įvaizdžio komisija, ir paveldosaugininkai.

Projektuotojų vizualizacija

Taip pat dar kartą patvirtinta, jog skvere esanti slėptuvė nebus eksploatuojama, ji bus tarsi užkonservuota, todėl ir numatyta rengti vėdinimo sistemą, kad slėptuvė „kvėpuotų“.

Šią savaitę jau ketinama pradėti kloti aikštės pagrindus. Ferdinando aikštės rekonstrukcijos projekte numatyta, jog aikštėje bus atvaizduotas Vitės priemiesčio planas, pažymint svarbiausių pastatų vietas, gatvių, kurių didelė dalis išnyko, pavadinimus.

Rekonstruojamo skvero išplanavimas darytas pagal 1903 m. Vitės priemiesčio planą, sumažintą lygiai 10 kartų. Numatyta, kad skvero takai atkartos buvusių gatvių tinklą, šalia jų matysis stovėjusių pastatų kontūrai.

Sumažintame priemiesčio plane Ferdinando aikštės vieta atsiduria realaus skvero centrinėje vietoje. Čia turi būti įrengtas meninis akcentas – tūrinis XX a. pradžios Klaipėdos miesto maketas. Tokiu būdu Ferdinando aikštė taps tarsi muziejumi po atviru dangumi.

Prie įėjimo į skverą numatoma įrengti stendą su informacija apie Vitės miesto ir II pasaulinio karo slėptuvių istoriją. Skirtinguose aikštės galuose būtų įrengtos apie pusės metro aukščio kalvos, kurios simboliškai pažymėtų šioje miesto vietoje buvusius įtvirtinimus (retranšementus).

Skvere numatomas perimetrinis apželdinimas – palei gatves būtų pasodinta 16 anksčiau čia buvusių medžių, numatoma iškirsti 11, perkelti du. Dabar čia auga 27 medžiai, po rekonstrukcijos būtų 31. Skvero galuose numatyti rožynai, kitos gėlės.

6 Comments

  1. Vytautas L.

    Senais laikais esu po tas katakombas landžiojęs … Galima jas apšviesti bei pritaikyti gyvenimo išmįslams .

    Reply
  2. Laimonas Bogušas

    Tradiciškai nurodėte statybininkus, apie objektą kalbėjusius savivaldybės atstovus. O kas projektuoja? Kas projekto autoriai?

    Reply
  3. as

    slėptuvę palikti ateities tyrimams ? po karo jau praėjo 75 metai, tai ateitis po 175 ar 1075 metų ?

    Reply
  4. Valdemaras

    Pataisykite klaidą pavadinime

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū, pataisyta.

  5. Joris

    Tik skveras Ferdinando, o ne Ferdidando.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This