Sakurų parkas atpigo 150 tūkst. eurų

Miestas, Svarbu

Sakurų parkui Klaipėdoje milijono eurų turėtų neprireikti. Klaipėdos savivaldybei pavyko nupirkti rangos darbus pigiau nei buvo planuota.

Sakurų parko vizualizacija.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, jog Sakurų parko įrengimo rangos darbų konkursas pavyko sklandžiau nei tikėtasi. Kovo viduryje buvo gauti keturi potencialių rangovų pasiūlymai, vieną teko atmesti, nes pasiūlyta kaina buvo per didelė. Įvertusi trijų likusių kandidatų kvalifikaciją ir pasiūlytą kainą, Klaipėdos savivaldybė konkurso nugalėtoja paskelbė bendrovę „Tilta“, kuri šiuo metu rekonstruoja Ferdinando skverą.

Anot I. Šakalienės, su „Tilta“ pasirašytos sutarties dėl Sakurų parko įrengimo vertė yra 943,8 tūkst. eurų. Tokiu būdu savivaldybei pavyko sutaupyti apie 150 tūkst. eurų, nes projekto sąmatinė vertė siekė apie 1,1 mln. eurų.

„Parkas turi būti įrengtas per 25 mėnesius nuo statybvietės perdavimo akto pasirašymo dienos. Darbus ketiname pradėti šių metų trečiąjį ketvirtį“, – tvirtino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Numatyta, jog Sakurų parko įrengimas Klaipėdoje užtruks trejus metus. Pinigai šiam projektui skiriami tik iš savivaldybės biudžeto, tad projekto įgyvendinimas ir išdėliotas per trejus metus, kad jis netaptų finansine našta.

Šiemet parkui suplanuota skirti 110 tūkst eurų, kitais metais – 460 tūkst. eurų, o likusią sumą – 2022 metais.

„Rangovą išsirinkti pavyko tikrai netikėtai greitai, net nesitikėjome. Žinojome, kad šiemet suplanuota nedidelė suma, todėl galvojome, kad ramiai pasidarysime viešą pirkimą, nes jis galėjo užstrigti, juk objektas didelis, milijoninė vertė. Tad net keista, kad taip sklandžiai viskas įvyko“, – kalbėjo I. Šakalienė.

Sakurų parkas bus įrengtas teritorijoje tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios (ties Taikos prospekto ir Naikupės gatvės sankryža). Jo projektą už 17 545 Eur parengė UAB „Nacionalinių projektų rengimas“.

Parke numatoma pasodinti apie 50 sakurų – dviejų rūšių, žydinčių rožiniais žiedais. Kadangi Klaipėda pasižymi aukštu gruntinio vandens lygiu, o šie augalai drėgmės nemėgsta, sakurų sodinimui bus suformuojamos kalvos.

Parke taip pat numatoma sodinti kalnines juodąsias pušis, azalijas, rododendrus ir kitus augalus. Sklype esantys dideli vertingi medžiai (karpotasis beržas, platanalapis klevas, baltasis gluosnis, paprastasis lazdynas ir kiti) turėtų būti išsaugoti.

Naujame parke numatoma suformuoti ir penkialapio sakuros žiedo formos tvenkinį. Jo centre turėtų būti įrengta salelė su japoniška pušimi ir tradiciniam japoniškam sodui būdingu akmeniniu žibintu. Šalia tvenkinio planuojama poilsio aikštelė su suolų ir lauko akmenų kompozicija. Sala su poilsio aikštele būtų apjungiama mediniais tilteliais.

Šiaurės vakariniame sklypo kampe numatoma suformuoti kalvą, po kuria būtų įrengtas tualetas. Esamų takų vietose numatomi iš plokščių akmenų ir sutvirtintos smulkių akmenėlių dangos nutiesti takai.

Poilsio zonos parke bus įrengtos aplink sakurų medelius bei planuojamo tvenkinio šiaurinėje pusėje.

Lygiagrečiai Naikupės gatvės numatomos dviračių stovėjimo vietos. Šalia planuojamų dviračių ir pėsčiųjų takų bus įrengtos vaikų žaidimo aikštelės su specialia danga ir įrenginiais, skirtais įvairioms amžiaus grupėms.

Šalia tvenkinio planuojami mediniai suolai savo forma ir konstrukcija primenantys japoniško sodo „zigzaginį“ lieptelį.

Ties pagrindiniu patekimo keliu į parką, o jis bus iš Taikos prospekto, numatoma įrengti tradicinius japonų „torri“ vartus.

Visą parko teritoriją ketinama apšviesti. Pagrindinių takų apšvietimui siūlomi modernaus stiliaus LED stulpiniai parko šviestuvai. Papildomai numatomi LED žemės prožektoriai sakurų medelių apšvietimui iš apačios. Prožektorių šviesos spektras esą turėtų paryškinti rausvą sakurų žiedlapių spalvą.

Naujasis Sakurų parkas bus maždaug hektaro dydžio.

„Sakurų parkas nėra pigus projektas, tačiau žiūrint iš kitos pusės, bus sutvarkyta daugiau nei hektaro dydžio teritorija. Kai parkas bus įrengtas, jis tikrai taps traukos objektu visiems klaipėdiečiams, o to rajono gyventojams tai bus didžiulė dovana. Parke bus galima ir pasivaikščioti, ir pasėdėti, veiklos jame – per akis, nes ir tvenkiniai, ir takai, ir vaikų žaidimų aikštelės. Nors parkas ir vadinsis Sakurų, tačiau jos nėra esminis akcentas, jų bus tik mažas gabalėlis. Tai tikrai labai geras projektas ir, tikiuosi, kad jis neįstrigs“, – anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ yra sakiusi I. Šakalienė.

7 Comments

  1. liūdna

    Šakalienė be sakurų nenurims. Ir vedėjai nerūpi, kad Danges skvere jos, pasodintos prieš daugiau kaip dešimtmetį, neišvaizdžios, žydi labai trumpai, skurdžiai, ypač, jei pavasariai šalti, vėjuoti. Stumia buldozeriu savo „sakuras”, o „Klaipėdos želdinių” vadovas gerai įsisavino, kaip reikia sutarti, dirbti pagal Irenos norus. Vertingi lietuviški medžiai, tie savi kvepiantys žiedai- jie pridėtinės vertės, naudos klerkams neduoda. Reikia tik atvežtinių, brangių.

    Reply
  2. Sigitas

    Blogai kad nėra užsimenama apie šalia esančia tik pradėta ir iš karto sustabdyta statybos vieta. Ten dabar kyšoja ir neigiamai akį bedžiami betoniai stulpai. Kiek ilgai toji eilinė Klaipėdos mieste esanti pukžaizdė dar bujos?

    Reply
  3. Na

    Mūsų protėvių kuršių paveldui – Žardės piliakalniui sutvarkyti pinigų (200 tūkst.eur) neliko. O invaziniam japoniškom sakurom milijono negaila. Graudu.

    Reply
    • procesas

      Joms nepatinka aukšti gruntiniai vandenys – reikia kalvų. Jos pus, reikės atsodinti. Vyks veiksmas, reikalaujantis pinigų, pinigų , pinigų. Iš proceso bus gyvenama. Sakuros – skamba išdidžiai, egzotiškai. Egzotikai ir 1000 eu už vienetą gali parašyti – neprisikabins. Pridėk duobės kasimą, kalvos įrengimą, žemių gumulą. O ką ten piliakalniai…

    • klaipėdietė

      Sako ,kad sutaupė 150 tūkstančių ,tai tuos 50 tūkstančių gal atras ir sutvarkys piliakalnį ??

  4. Laimonas Bogušas

    Tradiciškai nurodėte statybininkus, apie objektą kalbėjusius savivaldybės atstovus. O kas projektuoja? Kas projekto autoriai?

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū už pastebėjimą. Papildėme.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This