Žada nebepriimti „Grigeo Klaipėda” nuotekų

Svarbu, Verslas

Penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo” vadovas Benitas Jonikas pranešė, kad įmonė nuo gegužės 14 d. nebepratęs nuotekų valymo sutarties su „Grigeo Klaipėda”, nes jų sudėtis kelia grėsmę miesto nuotekų valyklos darbui.

Miesto nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak B. Joniko, „Grigeo Klaipėda” nuotekų kiekis ir tarša „jaučiama valykloje”, kuri dirba arti maksimalių pajėgumų. Ji esą iki šiol su jomis susitvarkė sėkmingai, bet ilgiau taip negali tęstis, nes nėra įvykdytos prisijungimo sąlygos.

Teigiama, kad „Grigeo Klaipėda” turi užtikrinti pirminį nuotekų valymą, nes miesto valymo įrenginiai nėra pritaikyti gamyklinės taršos šalinimui. Esą šiuo atžvilgiu „Grigeo Klaipėda” nėra išskirtinė įmonė – pagal teisės aktus reikalavimai turėti pirminius valymo įrenginius yra taikomi ir kai kurioms kitoms gamybinėms įmonėms.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog miesto valdžia yra suinteresuota, kad dirbtų visos miesto įmonės, ypač gresiant ekonominiams sunkumams, tačiau šioje situacijoje prioritetas turi būti skiriamas tinkamas miesto nuotekų valyklos darbo užtikrinimui.

Pasak jo, jei „Grigeo Klaipėda” negali užtikrinti pirminio nuotekų valymo su ta infrastruktūra, kuria jai leidžia naudotis ikiteisminė tyrimą dėl aplinkos taršos atliekanti teisėsauga, ji turėtų kreiptis į „Klaipėdos vandenį”, kad būtų pasiekti papildomi sutarimai, nes vandentiekininkai į tokią veiklą turėtų papildomai investuoti.

Po spaudos konferencijos išplatintame „Klaipėdos vandens“ išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad kasdien į jos biologinius valymo įrenginius Dumpiuose iš AB „Grigeo Klaipėda“ atiteka iki 3000 kubinių metrų nuotekų. Jeigu jų sudėtis atitinktų nustatytus reikalavimus, esą ši valykla pajėgtų sutvarkyti ir daug didesnius kiekius.

„Pagal nuotekų tvarkymo reglamentą vieno iš pagrindinių nuotekų užterštumo parametro BDS 7 leistina koncentracija yra 800 mgO2/l. Siekiant užtikrinti šios įmonės tolimesnį darbą po sausio mėnesio įvykių suderinome taršių medžiagų kiekius ir nuo pirmų susitikimų raginome AB „Grigeo Klaipėda“ mažinti šią taršą, tačiau į mūsų tinklus jie išleisdavo nuotekas, kurių užterštumai buvo daug didesni. Tik paskutinėmis dienomis stebime nuotekų užterštumo mažėjimą“, – pranešime cituojama Kristina Bereišienė, AB „Klaipėdos vanduo“ vyriausioji nuotekų tvarkymo technologė.

Teigiama, kad „Klaipėdos vanduo“ dar sausio 27 dieną išdavė sąlygas su reikalavimais, kokius darbus AB „Grigeo Klaipėda“ turėtų atlikti, kad jų išleidžiamos nuotekos atitiktų miesto valymo įrenginių techninius parametrus. Bet sąlygose numatyti darbai esą neatlikti.

„Grigeo Klaipėda” vadovas Tomas Eikinas teigia, kad įmonė siekiame, jog būtų patenkinti visų susijusių pusių interesai – užtikrinta Klaipėdos gerovė, sklandi „Klaipėdos vandens“ veikla bei išsaugotos „Grigeo Klaipėda“ darbuotojų darbo vietos.

„Prisijungimo sąlygų įvykdymui esame užsakę reikalingą įrangą, ruošiamės montavimo darbams. Užklupusi pandemija bei paskelbtas karantinas sutrukdė viską įdiegti numatytu laiku, bet planuojame darbus baigti kaip galėdami greičiau. Bendradarbiaujame su „Klaipėdos vandeniu“, siekiant, kad situacija būtų išspręsta ir būtų užtikrintas sklandus nuotekų valymo procesas. Kol šis klausimas sprendžiamas ir įmonės veikla laikinai stabdoma, skelbsime prastovas, tačiau imsimės visų būtinų priemonių darbo vietų išsaugojimui ir greitesniam veiklos atnaujinimui”, – teigiama žiniasklaidai atsiųstame jo komentare.

Balandžio pabaigoje „Klaipėdos vanduo” jau buvo sustabdęs šios įmonės nuotekų priėmimą. Tada teigta, jog toks sprendimas buvo priimtas dėl profilaktikos, kurios metu šalintas susikaupęs dumblas.

T. Eikinas tada teigė, jog dėl pastovių kaštų per savaitę bus patirta apie 300-400 tūkst. eurų nuostolių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This