Dėl pagalbos verslui – Klaipėdos politikų rietenos

Politika, Svarbu

Klaipėdos politikus supriešino noras padėti nuo karantino nukentėjusiems smulkiesiems verslininkams. Svarstymas, ar pastaruosius reikėtų atleisti nuo mokesčių, virto itin keista diskusija, gavusia ir politikavimo pavadinimą.

Valdo Pryšmanto nuotr.

Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas, priklausantis Liberalų sąjūdžiui,o tuo pačiu – ir miesto tarybos opozicijai, dar praėjusiame miesto tarybos posėdyje buvo pateikęs sprendimo projektą, kuriuo siūlė nuo vietinių rinkliavų už prekybos ir paslaugų leidimus atleisti ne tik lauko ir paplūdimių kavines, bet visus smulkiuosius verslininkus. Išskyrus tuos, kurie prekiautų mugėse, jei tokios šiemet dar vyks.

Miesto taryboje S. Budino pateiktas sprendimo projektas nebuvo svarstomas, nes jis esą nebuvo tinkamai suderintas su Klaipėdos savivaldybė administracijos specialistais. Dabar pritarimai iš specialistų jau gauti, todėl šis siūlymas pateiktas svarstyti miesto tarybos komitetams. Pirmasis nagrinėti tokį siūlymą pirmadienį ėmėsi Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas.

Tačiau diskusija dėl šio sprendimo projekto jau kilo tuomet, kai reikėjo jį įtraukti į darbotvarkę. Komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė aiškino, jog Klaipėdos savivaldybės administracija yra parengusi visą paketą siūlymų, kaip padėti smulkiesiems verslininkams, tie siūlymai komitete bus svarstomi kitą savaitę, tarp jų yra ir S. Budino siūlymui analogiškas pasiūlymas, todėl politiko iniciatyvos esą kol kas nereikia nagrinėti. Tačiau galiausia nuspręsta šį sprendimo projektą komiteto posėdyje svarstyti.

S. Budinas aiškino, jog siūlymo esmė ta, jog nuo vietinių rinkliavų už prekybą ir paslaugas viešose vietose iki metų pabaigos turėtų būti atleisti visi smulkieji verslininkai, pavyzdžiui, ledų pardavėjai, dviračių nuomotojai ir kiti.

„Vyriausybė taip pat rekomenduoja savivaldybėms, kad jos taikytų mokestines lengvatas. Jei šiemet rinkliavos iš smulkiųjų verslininkų nerinksime, jiems padėsime išsaugoti darbo vietas, spręsti mokumo problemas. Dėl tokio sprendimo savivaldybės biudžetas maksimaliai negautų 60 tūkst. eurų pajamų už vietines rinkliavas. Savivaldybė šį sprendimo projektą derino ir pastabų nebuvo“, – aiškino S. Budinas.

Tačiau komiteto nariai neskubėjo pritarti tokiam sprendimo projektui, nors visi jo idėjai ir pritarė. Esą nelogiška dabar pritarti S. Budino siūlymui, o kitą savaitę svarstyti ir analogiškus siūlymus, gimusius Klaipėdos savivaldybės administracijoje.

„Vienas dalykas yra pasiūlymas, o kitas – parengtas sprendimo projektas. Jau praėjusiam posėdžiui buvau paruošęs šį sprendimo projektą. Norėjau, kad nebūtų tokių išimčių kaip lauko kavinėms, o padėti visiems. Jei miesto taryba nepritars tam administracijos paketui, o nebus pritarta ir mano siūlymui, tai neturėsime nei šito, nei visų kitų“, – teigė S. Budinas.

Valdančiajai miesto tarybos daugumai priklausantys komiteto nariai vis dėlto siūlė dėl S. Budino pasiūlymo kol kas nebalsuoti, laukti savivaldybės parengto pagalbos verslui priemonių paketo.

„Vasaros sezonas Klaipėdoje yra nuo gegužės 15 dienos, kai pradeda dirbti daug smulkiųjų verslininkų. Šitaip politikuodami jūs smulkiajam verslui sakote „ne“. Akivaizdu, jog sprendimo projektui nepritariama tik todėl, kad ji parengė S. Budinas“, – piktinosi Liberalų sąjūdžio atstovė Alina Velykienė.

Valstiečiams atstovaujantis Vidmantas Dambrauskas svarstė, jog gali būti, kad daugeliui dabar įtaką daro artėjantys rinkimai.

„Tačiau man nesvarbu, ar sprendimo projektą parengė S. Budinas, ar dar kas nors. Esmė – rezultatas, o smulkiesiems verslininkams padėti reikia“, – tvirtino V. Dambrauskas.

Nepaisant šių pasisakymų, dauguma komiteto narių, kurie priklauso valdančiajai daugumai, balsavo, jog S. Budino sprendimo projektas vėl būtų svarstomas po savaitės.

„Kitą savaitę jo nebenagrinėsime, o dėl jo tik balsuosime“, – teigė komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

„Padarėte taip, kaip jūs norėtoje, o opozicijos nuomonės net nepaklausėte“, – replikavo A. Velykienė.

1 Comment

  1. Equalizer

    Tai valdantieji laukia ka Vilnius pasakys, nes bijo issiskirti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This