„Mestilla“ planuoja plėtrą, gyventojai raginami priešintis

Svarbu, Verslas

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti biodyzelino gamintoja UAB „Mestilla“ planuoja užsiimti nauja veikla – biodegalus išgauti ir iš panaudoto aliejaus.

Tokios veiklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje (PAV), kurią parengė UAB „Sweco Lietuva”, rašoma, kad dėl tokios gamybos atsirasinatys kvapai neigiamo poveikio visuomenės sveikatai nesukels. Tačiau kai kurie visuomenininkai jau siūlo kurti iniciatyvinę grupę ir pristabdyti įmonės plėtrą, „kol nesusitvarkys nuolatinės smarvės sklaidos”.

„Mestilla” nori per metus perdirbti iki 60 tūkst. tonų panaudoto aliejaus, iš jo pagaminant iki 40 tūkst. tonų biodyzelino.

„Mestilla“ gamybą Klaipėdos LEZ pradėjo 2007 m. – gamykloje perdirbdama aliejininius augalus gamina riebalų rūgščių metilo esterį (RRME), populiarai vadinamą biodyzelinu. Kasmet gamykloje pagaminama daugiau nei 100 000 t biodyzelino ir daugiau nei 120 000 t baltyminių pašarų priedų – rapsų išspaudų.

Dabar įmonė planuoja užsiimti nauja veiklos rūšimi – panaudoto augalinio aliejaus perdirbimu ir iš jo gaminti RRME (biodyzeliną). Dėl to planuojama esamos gamyklos rytinėje dalyje pastatyti panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo technologinę liniją, kuri leistų per metus perdirbti iki 60 tūkst. tonų tokio aliejaus, iš jo pagaminant iki 40 tūkst. tonų RRME. Liniją sudarytų ir naujos talpyklos žaliavoms bei pagamintam RRME.

Artimiausias gyvenamasis namas nuo gamyklos yra Lypkių g. 69. Jis nutolęs 380 m. Klaipėdos pietinis gyvenamasis rajonas yra už 770 m.

„Esamų oro teršalų valymo (nukenksminimo) įrenginių parametrai dėl PŪV nesikeičia. PŪV riebalų paruošimo metu ir panaudoto aliejaus talpyklų ūkyje susidarę teršalai (lakūs organiniai junginiai) bus nukreipiami išvalymui į projektuojamą biofiltrą. Atsižvelgiant į tai, kad atlikus išmetamų aplinkos oro teršalų sklaidos modeliavimą ribinių aplinkos oro užterštumo verčių viršijimo nenustatyta, aplinkos oro taršos mažinimo priemonės esant nepalankioms teršalų išsisklaidymo sąlygoms nenumatomos. Riebalų paruošimo metu ir panaudoto aliejaus talpyklų ūkyje susidaręs dujų srautas su kvapais bus nukreipiamas išvalymui į projektuojamą biofiltrą. Biofiltro kvapų sulaikymo efektyvumas 95 %, kvapų koncentracija po valymo 1000 OUE/Nm3  nustatyta, kad PŪV sukeliami kvapai neviršys Lietuvos higienos normos HN 121:2010 „Kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore“ reglamentuojamų kvapo koncentracijos ribinių verčių (8 OUE/m3; nuo 2024 m. sausio 1 d. – 5 OUE/m3). <…> Neigiamas poveikis visuomenės sveikatai nenumatomas”, – rašoma PAV.

Investicinis projektas yra suskirstytas į tris etapus. Pirmąjį su su 20 talpykų numatoma įgyvendinti jau šiemet. III etapą, kai jau būtų 32 talpyklos, planuojama užbaigti 2024 metais. Bendra investicijos suma siektų apie 17 mln. eurų.

PAV rašoma, kad po I projekto etapo kasdien į gamyklą važiuotų apie 35 sunkiasvorės transporto priemonės, įgyvendinus II ir III etapus – apie 41 vilkiką.

Tokie gamyklos plėtros planai žavi ne visus.

„Siūlau kurti iniciatyvinę grupę ir, išstudijavus paraišką, teikti pastabas ir pristabdyti įmonės plėtrą, kol nesusitvarkys nuolatinės smarvės sklaidos. Kiekvienas klaipėdietis turi įsisąmoninti, jog trys ar keturi aktyvistai neturi fiziškai laiko, jėgų ir finansų dirbti už visus. Niekas kitas, tik Jūs patys privalote rūpintis savo aplinka”, – socialinio tinklo „Facebook” paskyroje „Pietinė Klaipėda smirda” ragino visuomenininkė Raimonda Zaborė.

Su visu „Mestillos” planuojamos veiklos PAV galima susipažinti čia. 

INFORMACIJA

Viešas visuomenės supažindinimas su PAV ataskaita vyks tiesioginės internetinės vaizdo transliacijos būdu birželio 10 d., 15 val. Prisijungimo nuoroda bus paskelbta čia.

8 Comments

  1. Egidijus

    2020-06-10 Vingio g. 1,3 namai jaučiama šios įmonės skleidžiama smarvė (eilinis kartas). kokia dar plėtra jiems…

    Reply
  2. Rita

    nepalaikau ir nepalaikysiu.prikankinti esam smarvės,bemiegės naktys,galvos skausmas,pykinimas,padažnėjęs širdies pulsas ir t.t ir t.t.visiškas valdžios neigalumas.

    Reply
  3. gus

    Na taip, visą verslą von iš Klaipėdos, darbų nebus, bet kvėpuosim grynu ir dvasingu oru! Galbūt keletas garsiausių aktyvistų galės įsidarbinti internetinių trolių fabrike…

    Reply
  4. smirdilla

    kaip gali būti 8 kvapo vienetai kai pučiaqnt pietų vėjui rupiškėje jaučiasi tas šleikštus ale apynių kvapas

    Reply
  5. Sigitas

    Reikėtu į LEZ-ą reikia iškraustyti Klaipėdos miesto merijos ir administracijos kabinetus? Tada gal pagaliau Klaipėdos miesto gyventojų tarnautojai supras ką reiškia toji skleidžiama dvokas tarša iš „Mestilla” ir Dumpių?

    Reply
  6. Palaikantis

    Sveikinu Mestila, šaunuoliai!
    Linkiu sėkmės ir kantrybės kuriant vertę Lietuvos ir Klaipėdos m. ekonomikai ir visuomenei.

    Reply
    • O aš nepalaikau

      verslo , kuris nesugeba būti atsakingu ir draugišku miestiečiams . Ne ne ne . Pažadų jau prisiklausėme . Tvarkotės ir tik po to plečiatės .

    • Alfa

      Ir aš nepalaikau, man nuo to saldaus švilėsių kvapo galvą pradeda skaudėti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

94% investuotojų rekomenduoja Klaipėdos LEZ

Absoliuti dauguma Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų savo patirtį rekomenduotų kitiems verslams, rodo naujausi strateginio valdymo konsultacijų bendrovės ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This