Atnaujins delfinų bei jūrų liūtų pasirodymus

Miestas

Nuo gegužės 13-osios atsidaro lankymui Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo Saulės įlanka – baseinas po atviru dangumi.

Evaldo Lasio nuotr.

Lietuvos jūrų muziejus vienas pirmųjų šalyje po karantino atnaujino ekspozicijų lankymą. Per aštuonias gegužės muziejaus darbo dienas akvariumo, jūrų gamtos, jūrų žinduolių ir paukščių, laivybos istorijos ekspozicijose ir Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje apsilankė 1048 lankytojai. Tačiau šiuo laikotarpiu lankytojai dar negalėjo pamatyti delfinų.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, šią savaitę bus galima tik apsilankyti Saulės įlankoje ir apžiūrėti gyvūnus, plaukiojančius baseine, o nuo gegužės 20 dienos Saulės įlankoje bus vėl demonstruojami ir delfinų bei kaliforninių jūrų liūtų pasirodymai.

Dėl karantino reikalavimų pasirodymą vienu metu galės stebėti ne daugiau kaip 30 žiūrovų, todėl bus rengiama dvigubai daugiau pasirodymų: 11, 12, 13 ir 15 val.

Lietuvos jūrų muziejuje kaliforniniai jūrų liūtai gyvena nuo 1996 metų. Dabar čia jų yra penki. Šių gyvūnų gimtinė – Kalifornijos ir Meksikos pakrantės. Kaliforniniai liūtai – draugiški gyvūnai, todėl mėgsta susiburti į dideles kolonijas. Puikiai nardo, lengvai pasiekia net 200 m gylį. Jie vandenyje tiesiog sklendžia, todėl dažnai net vadinami jūrų angelais.

Delfinų būrys muziejuje – žymiai gausesnis: dabar delfinariume gyvena šešiolika Juodosios jūros afalinų (lot. Tursiops truncatus ponticus) gyvūnų. Delfinai – šiltakraujai vandens žinduoliai, priklausantys dantytųjų banginių pobūriui. Delfinų jaunikliai, kaip ir žmogaus kūdikiai, gimę turi įkvėpti oro ir maitinasi mamos pienu. Šie gyvūnai įspūdingi: jų ilgis gali viršyti 3 metrus, o svoris – 300 kg.

XX a. viduryje Juodojoje jūroje gyveno apie 2,5 milijono afalinų, tačiau dabar jų smarkiai sumažėjo dėl medžioklės, aplinkos taršos, laivybos, žvejybos ir kitos agresyvios žmogaus veiklos. Juodosios jūros afalinos yra įtrauktos į Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos saugomų gyvūnų sąrašą.

Gegužę muziejus dirba penkias dienas per savaitę: nuo trečiadienio iki sekmadienio 11–17.30 val. Lankytojai prašomi laikytis visų karantino reikalavimų. Rekomenduojama pirkti bilietus internetu muziejaus bilietų pardavimo platformoje www.ljm.lt. Bilietus internetu ir kasoje apsilankymui muziejuje galima įsigyti tik konkrečiam laikui, kad vienu metu nebūtų viršijamas leistinas žmonių skaičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This