Auditas turi pastabų Vilnius – Klaipėda geležinkelio elektrifikavimo projektui

Transportas

Susisiekimo ministerija vidaus audito metu įvertino AB „Lietuvos geležinkeliai“ vykdomus geležinkelio elektrifikavimo projektus, finansuojamus Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis. Nustatyta, kad trijų projektų įgyvendinimas ruože Vilnius–Klaipėda (Draugystės stotis) atsilieka nuo terminų, yra rizika jų laiku neįgyvendinti ir nepanaudoti ES investicijų.

ES finansuojamų valstybės projektų sąraše geležinkelio ruožo Vilnius–Klaipėda (Draugystės stotis) elektrifikavimui numatyti trys projektai, apimantys Vilniaus geležinkelio mazgą bei ruožus Kaišiadorys–Radviliškis ir Radviliškis–Klaipėda, pastarieji du sujungti į vieną projektą.

Palmiros Mart nuotr.

Audito metu nustatyta, kad „Lietuvos geležinkeliai“ už 0,6 mln. eurų įsigijo Vilniaus geležinkelio mazgo elektrifikavimo projektavimo paslaugas, tačiau vėliau priėmusi sprendimą sujungti visų trijų projektų pirkimus, šio ruožo projektavimo paslaugas nupirko iš naujo.

„Nustatyta, kad „Lietuvos geležinkeliai“ strigo su paprastesniu projektu „Ruožo Kena–N. Vilnia elektrifikavimas“, tačiau kitiems trims projektams ruože Vilnius–Klaipėda (Draugystės stotis) pasirinko dar sudėtingesnį būdą – skelbiamas derybas, sujungiant visų šių projektų projektavimo paslaugas ir rangos darbus. Šis būdas pailgino elektrifikavimo projektų viešųjų pirkimų procedūras nuo 6 mėn. iki 2 metų ir neužtikrino pakankamos konkurencijos”, – teigiama Susisiekimo ministerijos išplatintame pranešime.

Audito išvados pažymi, kad dėl riboto laiko ES projektams įgyvendinti „Lietuvos geležinkeliai“ projektavimo paslaugas ir rangos darbus įsigijo brangiau nei planuota iš abejotinos reputacijos Ispanijos ūkio subjekto. Jo atžvilgiu Ispanijoje vykdomas ikiteisminis tyrimas ir priimtas Ispanijos Nacionalinės rinkos ir konkurencijos komisijos sprendimas dėl kartelinių susitarimų, kuris, apskundus teismui, dar neįsiteisėjo, todėl auditoriai įžvelgia papildomą riziką dėl sutarties tinkamo ir savalaikio vykdymo.

„Pirkimo objekto sustambinimas, pirkimo dokumentuose nustatyti itin aukšti tiekėjų kvalifikacijos reikalavimai ir griežtesnės sutarties sąlygos užkirto kelią daugeliui tiek užsienio, tiek Lietuvos įmonių dalyvauti pirkime. Derybų metu AB „Lietuvos geležinkeliai“ sutarties sąlygose atliko apie 60 supaprastinimo pakeitimų, kurie turėjo sumažinti dalyvių pasiūlymų kainą, tačiau po derybų laimėtojo galutinio pasiūlymo vertė, lyginant su pirminiu pasiūlymu, padidėjo 40 mln. eurų”, – skelbia ministerija.

Teigiama, kad vidaus audito metu „Lietuvos geležinkeliai“ nepateikė vidaus auditą atliekantiems specialistams visų dalyvių ir laimėtojo paraiškų ir pasiūlymų, todėl jie negalėjo pasisakyti dėl pirkimo kainos padidėjimo, pirkimo rezultatų ir laimėtojo pasirinkimo tinkamumo.

Geležinkelio elektrifikavimo projektų vidaus audito ataskaita pateikta susipažinti Lietuvos Respublikos Prezidentui, Vyriausybei, Seimo Ekonomikos komitetui, dėl nuomonės pateikimo – Viešųjų pirkimų tarnybai, Konkurencijos tarybai ir Centrinei projektų valdymo agentūrai. Dėl nustatytų faktų įvertinimo ši ataskaita taip pat pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai ir Generalinei prokuratūrai.

Susisiekimo ministerija kreipėsi į AB „Lietuvos geležinkeliai“ valdybą su prašymu įvertinti vidaus audito ataskaitoje nurodytas reikšmingas aplinkybes ir faktus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Tarp Žaliojo susisiekimo apdovanojimų laureatų - ir „Klaipėdos keleivinis transportas“

Vilniuje vykstančio tarptautinio Transporto inovacijų forumo metu penktadienį buvo įteikti Žaliojo susisiekimo apdovanojimai. Trečius metus iš eilės šie apdovanojimai teikiami ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

Transportas

Ar galima sumažinti traukinių eismą Klaipėdos centre aiškinsis kelis metus

Reaguodama į klaipėdiečių susirūpinimą AB „Lietuvos geležinkeliai” sukasi lėtai: tik dabar užsakinėja galimybių studiją, kuriai parengti maksimaliai nusistatė keletą metų. ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

Verslas

„Lietuvos geležinkeliai": Birių krovinių terminalas galėjo apeiti sankcijas

„Lietuvos geležinkelių” (LTG) Grupės krovinių vežimo bendrovei „LTG Cargo” sulaukus bendrovės Birių krovinių terminalas (BKT) kreipimosi, kuriuo prašoma viešai patikslinti ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This