„Grigeo Klaipėda“ universitetui skyrė pusę milijono eurų

Švietimas

Klaipėdos universitetas (KU) pranešė, kad į užterštų nuotekų skandalą patekusi bendrovė „Grigeo Klaipėda“ skyrė jam tikslinę  500 tūkst. eurų paramą aplinkos taršos mažinimo sprendimų kūrimui Klaipėdos regione ir aplinkosaugos specialistų rengimui.

Sutartį pasirašė universiteto rektorius Artūras Razbadauskas ir  „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Anot KU pranešimo, ketinama vykdyti penkių metų trukmės aplinkosauginių veiksmų programą, orientuotą į ilgalaikės vertės kūrimą.

„Siekdami vykdyti visuomenei duotą pažadą finansuoti tyrimus Kuršių marių vandens būklei nustatyti bei aplinkosauginėms socialinėms iniciatyvoms vykdyti, ieškojome nepriekaištingos reputacijos ir aukščiausias kompetencijas turinčių partnerių. Vertiname Klaipėdos universiteto veiklą aplinkosaugos srityje, tad pakvietėme jį bendradarbiauti siekiant Kuršių marių ir Baltijos jūros vandens kokybės gerinimo, čia esančių išteklių apsaugos, retų ir nykstančių rūšių bei jų buveinių išsaugojimo. Neabejojame, kad Klaipėdos universiteto specialistai gali geriausiai įvertinti aplinkosauginių veiksmų poreikį mūsų regione bei padėti spręsti aktualiausias problemas. Tad tikimės našaus, tvaraus ir rezultatyvaus bendradarbiavimo“, – pranešime cituojamas „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvoje šiuo metu ir taip atliekama daug esamos aplinkos būklės tyrimų, KU pasiūlė kurti naujas taršos mažinimo technologijas bei diegti operatyvios stebėsenos sistemas. Taip pat didelis dėmesys bus skiriamas aplinkosauginiam švietimui.

KU ir „Grigeo Klaipėda“ sutarė dėl trijų programų plėtojimo. Pirmoji – aplinkos oro taršos (pramonės ir transporto teršalų, lakių organinių junginių) stebėsenos sistemos sukūrimas ir įdiegimas Klaipėdos mieste. Antroji – naujos kartos teršalų, įskaitant fenolius ir farmacines medžiagas, valymo nuotekose technologinių sprendimų kūrimas. Trečioji – paramos teikimas Klaipėdos regiono istorijos ir kultūros puoselėjimui, aktualioms socialinėms, ekonominėms ir ekologinėms problemoms spręsti.

Pasak KU rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko, siūlant tyrimo kryptis Klaipėdos universitetas orientavosi į ilgalaikės vertės kūrimą ir šiandienines regiono aplinkosaugos problemas.

„Šios veiklos susijusios su pakrantės regiono taršos temomis, kurios išliks aktualios ir ateityje, vystantis regiono pramonei. Tokių naujų aplinkosauginių technologijų kūrimas ir diegimas ilgajame laikotarpyje turės didesnę pridėtinę vertę nei būklės vertinimas esamais metodais“, – teigia A. Razbadauskas.

Šiems tyrimams vykdyti Klaipėdos universitetas planuoja pasitelkti visus oro taršos ir vandenvalos technologijų mokslininkus tiek iš Jūros tyrimų instituto, tiek ir iš kitų universiteto padalinių. Taip pat bus naudojama naujausia jūrinio slėnio mokslinė įranga.

„Susitarime numatytose srityse vykdome visų trijų pakopų (bakalauro, magistro ir doktorantūros) studijas, kurias galime suderinti su moksliniais tyrimais. Mokslinė dalis bus sujungta su magistrantūros ir doktorantūros studijomis tam, kad kuriant regionui aktualias naujas aplinkosaugines technologijas, būtų ugdomi ir ateities specialistai, o patys sprendimai būtų dokumentuoti mokslo daktarų disertacijose bei magistrų baigiamuosiuose darbuose. Nors programos dar derinamos, iš viso numatoma, jog per penkis metus atlikti studentų ir doktorantų tyrimai nugultų 20 magistrų darbų ir 2 daktaro laipsnio  disertacijose“, – teigia KU Mokslo ir inovacijų prorektorius Darius Daunys.

6 Comments

  1. jonas

    Pirmiausia tai turetu isvalyti marias

    Reply
  2. jonas

    irmiausa tuetu salyti marias

    Reply
  3. klaipėdietis

    Tikiuosi pinigai nenutekės į Gasiūnaitės asmeninę firmą…

    Reply
  4. Vidmantas

    Kazkaip manau universitetui turetu buti geda imti pinigus is imones, kuri daugiau, nei 10 metu terse kursiu marias ir baltijos jura. Ir su jais dirbti, kaip niekur nieko nebutu buve. Kuri visu musu saskaita uzdirbineju milijoninius pelnus, o skiria tik 0,5 mln. Manau, cia tas pats kaip su zudiku, kalbetis kokie geri tie zmones buvo ir kad jam ju gaila….

    Reply
    • Nervas

      Teisingai surašei. O ar ne tas pats CKT statytojas pas jus dirba ?

    • ar tik

      universiteto neišktiko stokholmo sindromas 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This