Klaipėdos hospisas: įstaiga bus auklėjama baudomis

Koronavirusas, Svarbu

Uostamiesčio savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija konstatavo, jog koronaviruso židinys Klaipėdos hospise jau beveik užgesintas, tad dėmesio šiai įstaigai dabar bus mažiau. Tačiau primygtinai pareikalauta, jog įstaiga susitvarkytų savo veiklai reikalingus dokumentus, o kol jų nebus, teks mokėti baudas.

Klaipėdos hospisas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Serga septyni pacientai

Klaipėdos hospisas koronaviruso židiniu tapo balandžio viduryje, kai COVID-19 patvirtintas buvo patvirtintas 33 pacientams ir 12 darbuotojų. Trys iš užsikrėtusių pacientų mirė.

Šiuo metu Klaipėdos hospise yra vos 7 pacientai, kuriems vis dar diagnozuojamas koronavirusas.

„Viešoje erdvėje pasigirdo svarstymų, kad tyrimai atliekami kažkaip ne taip. Galiu patvirtinti, kad mėginiai tyrimams paimami labai atsakingai. Tyrimus paima mūsų gydytojai, kurie labai gerai išmano šį darbą, Viskas padaryta sąžiningai ir po keletą kartų. Šiandien popiet dar kartą imsime mėginius. Liko 7 teigiami ir 22 neigiami. Tai dar kartą patvirtina, jog Ekstremalių situacijų komisijos sprendimas izoliuoti židinį, niekur neišvežti pacientų, buvo teisingas. Mes savo ligoninėje turime vieną pacientę iš Klaipėdos hospiso. Jis sveiksta dėl COVID-19, bet turi kitų sveikatos problemų. Ji buvo Reanimacijos skyriuje, o dabar jau yra eiliniame ligoninės skyriuje. Tie 7 pacientai jaučiasi patenkinamai – taip, kaip iki apsikrėtimo koronavirusu“, – Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje penktadienį kalbėjo Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis.

Komisijos posėdyje pasisakiusi įstaigos direktorė Rasa Dagienė pabrėžė, kad „mes ne hospisas, o Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras, Klaipėdos hospisas yra tik iškaba“. R. Dagienė pabrėžė, jog įstaiga savo veiklai turi ir licenciją, ir higienos pasą.

„Viskas, ko trūksta, tvarkoma eigoje. Persikėlėme į naujas patalpas ir jas paruošti sutrukdė karantinas. Deja, mūsų įstaigoje keli darbuotojai dirbo antraeilėse pareigose, bet juk negalima žmonėms uždrausti dirbti. Deja, taip virusas ir pakliuvo į mūsų įstaigą. Dabar turime 28 ligonius, 21 yra neigiamas ir septyni vis dar užsikrėtę. Dabar tuos ligonius perkeliame taip, kad jie būtų visiškai atskirti. Tarp pasveikusiųjų yra ir 72, ir 94 metų, ir maitinamų per zondus. Situacija buvo tokia, kokia buvo. Buvo labai daug streso, įtampos. Ir dabar turime daug neišspręstų klausimų, didžioji jų dalis – finansiniai, todėl prašome visų supratingumo ir pagalbos“, – komisijos posėdyje kalbėjo R. Dagienė.

Namo – tik vienas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Gintaras Neniškis teiravosi, kaip įstaigai sekėsi vykdyti pavedimą, jog nuo koronaviruso pasveikę ar juo neužsikrėtę žmonės, pagal galimybes, paliktų įstaigą, iškeliautų į namus.

R. Dagienė tvirtino kad visi pacientų artimieji yra informuoti, jog pasibaigus slaugos terminui ir esant neigiamiems COVID-19 testams, ligonius reikėtų pasiimti, bet artimieji atsisakė tai daryti. „Dabar vėl kelsime šį klausimą. Per pastarąsias dvi savaites namo išvyko tik vienas pacientas“, -teigė R. Dagienė.

Ji pasidžiaugė, jog šiandien jau nebėra problemų dėl personalo, nes koronavirusu užsikrėtę darbuotojai pasveiko ir gali grįžti į darbą.

Veiksmai per baudas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas tvirtino, jog Klaipėdos hospise nėra viskas taip gerai, kaip teigiama.

„Džiaugiuosi, kad nėra daugiau mirčių, kad žmonės sveiksta. Minėta, kad įstaiga turi visus leidimus savo veiklai, tačiau noriu patikslinti, kad palaikomajam gydymui ir slaugai yra leidimas tik vienvietei palatai, o pacientų yra žymiai daugiau. Taip, dar yra leidimai ambulatorinei ir dienos stacionaro veiklai, dėl jos klausimų kol kas nekyla. Tad pirmas dalykas – Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras turi susitvarkyti visus reikalingus dokumentus, viską, kas priklauso, ir teikti paraišką dėl leidimo-higienos paso. Mūsų darbuotojai šiandien įstaigą tikrino, dar nežinau patikrinimo rezultatų. Gerai, kad mažėja COVID-19 infekuotųjų skaičius, bet jų dar turime ir nesinorėtų, kad dėl mažiausios klaidos vėl viskas išplistų, todėl reikia labai gerai atskirti pacientų srautus. Ar sprendimas neperkelti pacientų kitur pasiteisino? Sunku dabar tai vertinti, nes ligonių būklę vertino medikų konsiliumas, specialistai pateikė išvadą, kad pacientų nereikėtų judinti. Vis dėlto teisės aktų reikia laikytis. Šiuo atveju įstaiga neatitinka reikalavimų ir norisi, kad kuo greičiau ji viską susitvarkytų. Mes neturime teisės užkalti įstaigos duris. Mūsų veiksmai yra tokie, kad veiksmai yra tik per baudas, jei bus vykdoma veikla, pažeidžiant teisės aktus“, – dėstė R. Grigaliūnas.

G. Neniškis konstatavo, jog Ekstremalių situacijų komisijos prieš dvi savaites priimtas sprendimas, jog vis pacientai turi likti Klaipėdos hospise, tik neinfekuoti gali būti išleidžiami į namus, pasiteisino.

„Manau, kad šis klausimas laikinai yra išspręstas ir grįžti prie jo reikėtų, jei kils kokių nors nenumatytų situacijų. Manau, jog šios įstaigos klausimais reikės rinktis dar kartą po kurio laiko, nes klausimų dar lieka daug“, – tvirtino G. Neniškis.

4 Comments

  1. Tomas

    Nesueina galai pas Dagienė, ytariu, ryškus melas liejasi per kraštus, man rodos reiktų ir prokurorų įsikišimo.

    Reply
  2. Anonimas

    “ Viskas, ko trūksta, tvarkoma eigoje. Persikėlėme į naujas patalpas ir jas paruošti sutrukdė karantinas.”. Kasdien praeidavau (ir praeinu) – tose patalpose veikiama bent metus. Turbut is visa ta laika karantinas trukde 😀

    Reply
  3. ....

    Man panašu , kad ponia Dagienė nelabai suvokia ” kur dirba ” ir kokios įstaigos vadovė ? Tereikia pažiūrėti rekvizitai .lt yra hospisas – vadovė Dagienė , įmonės kodas , 3 darbuotojai . Yra ir Paliatyvios ….centras su kitu įmonės kodu 🙂 Keistoka ?

    Reply
  4. Covidas

    1 iš 3000gyventoju- toks sergamumas dabar, ir kur čia epidemija Lietuvoj?? Kiek dar remsit šį cirką? Čia ir debilui aišku,kad tas covid tik priedanga.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This