Vasaros sezono iššūkiai Klaipėdoje: triukšmas ir alkoholis

Miestas, Svarbu

Specialiosios tarnybos vasaros sezono uostamiestyje laukia neramiai, nes viešose vietose ir ypač paplūdimiuose, tikėtina, padaugės įvairių pažeidimų.

Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija penktadienį aptarė, kaip uostamiestis yra pasirengęs vasaros sezonui. Nors konstatuota, jog sezonui yra pasiruošta, tačiau išsakyta ir nemažai tikėtinų grėsmių, susijusių su koronavirusu ir karantinu.

Tikėtina, jog daugybė žmonių šią vasarą rinksis poilsį Lietuvos pajūryje. Palmiros Mart nuotr.

Uždraudė prekybą, išaugs vartojimas?

Specialistai vieningai sutarė, jog šią vasarą pajūryje, o sykiu – ir Klaipėdoje galima tikėtis sulaukti žmonių antplūdžio, nes galima numanyti, jog dėl koronaviruso vis dar bus sudėtinga atostogauti užsienyje. Todėl numanoma, jog viešosios tvarkos sergėtojams darbo bus per akis.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos laikinoji vadovė Rasa Bekėžienė teigė, jog „matome tam tikras problemas ir galimus iššūkius, tad stiprinsime pajėgas paplūdimiuose ir jų priegose“.

Vienas iš tų iššūkių, anot R. Bekėžienės, yra galimai išaugsiantis alkoholio vartojimas ir neblaivių asmenų skaičius, o tai susiję su tuo, kad jau šią vasarą paplūdimio kavinėse bus draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. „Prognozuojame, kad taip alkoholio vartojimas padidės, nes poilsiautojai svaigalų į paplūdimius patys atsineš, galbūt net įsipylę į nealkoholinių gėrimų pakuotes. Tikėtina ir tai, kad išnešiojamąja prekyba užsiimantys asmenys užsiims ir paslėpta prekyba alkoholiu. Numanome, jog paplūdimiuose tikrai padaugės neblaivių asmenų. Su tuo susijusi dar viena problema, neišsprendžiama jau metai iš metų. Tai – neblaivių asmenų išblaivinimo paslauga. Tiems asmenims medicininės priežiūros ir pagalbos nereikia. Mes konstatuojame faktą – pažeidimą dėl girtumo. Bet kaip juos išblaivinti, kur patalpinti – ši problema išlieka“, – kalbėjo R. Bekėžienė.

Informacijos sklaida – būtina

Komisijoje taip pat konstatuota, jog vasarą problemų gali kilti ir dėl to, jog kavinės, naktiniai klubai veikiausiai dar nedirbs įprastu ritmu, tad tikėtina, jog visos triukšmingos pramogos persikels į viešas vietas ar nuomojamus butus. „Mes matome daug galimų grėsmių, kai suvažiuos daug žmonių iš skirtingų Lietuvos dalių. Tame pačiame name gyvens kelios šeimos iš skirtingų Lietuvos vietų. Jei virusas netyčia atsirastų, būtų labai problematiška užkardyti, kad jis neišplistų po visą Lietuvą. Manau, kad šia tema reikia organizuoti atskirą pasitarimą“, – dėstė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Anot R. Bekėžienės, tiek policija, tiek Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, tiek uostamiesčio paplūdimiuose dirbsiantys gelbėtojai turi aiškiai susitarti, kas ir kaip kontroliuosi, ar poilsiautojai laikosi nustatytų saugumo reikalavimų – išlaikyti saugus atstumus paplūdimiuose ir pan.

„Būtų labai gerai pasirengti įrašus ir per paplūdimiuose esančias garsines informacijos priemones informuoti poilsiautojus apie visus saugumo reikalavimus, viešinti įspėjimus, ko negalima daryti. Galbūt įmanoma padaryti ir lankstinukų, kuriuose būtų pateikiama tokia informacija. Juos poilsiautojams galėtų išdalinti policijos pareigūnai. Be to, galbūt vertėtų svarstyti galimybę įkurti kokią pasitikėjimo liniją telefonu, kur visi galėtų pasiskambinti ir išgirsti atsakymus į rūpimus klausimus“, – samprotavo R. Bekėžienė.

Pasodino naujų medžių

Biudžetinei įstaigai „Klaipėdos paplūdimiai“ laikinai vadovaujantis Alvydas Girdvainis tikino, jog paplūdimiuose priimti poilsiautojus bus tinkamai pasirengta. „Visas inventorius jau yra paruoštas, persirengimo kabinas restauravome, suoliukai, šiukšlių dėžės paruoštos, papildomai įsigijome šiukšlių dėžių rūšiuoti atliekas. Jau yra atrinkti kandidatai dirbti gelbėtojais. Iš tų kandidatų dar reikia išrinkti gelbėtojus ir juos apmokyti“, – teigė A. Girdvainis.

Jis pabrėžė, jog paplūdimiuose bus tiek pat persirengimo kabinų, kaip ir anksčiau. Jos bus dezinfekuojamos vieną kartą per parą.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės teigimu, uostamiestis, nepaisant pandemijos, vasaros sezonui yra pasiruošęs. „Darbai nesustojo. Po žiemos jau visiškai išvalytos miesto gatvės, miesto erdvės baigiamos nušienauti. Kadangi vyrauja sausi orai, kas dvi savaites yra laistomos 65 mieste esančios žvyruotos gatvės. Tvarkome ir vandens telkinius – jau tik dienų klausimas ir turime užbaigti Žardės mažosios kūdros tvarkymo darbus. Deja, tenka apgailestauti, jog miestiečių gyvenimo įpročiai nesikeičia. Šiemet jau sutvarkėme 17 nelegalių sąvartynų ir turime 42 tokių vietų naują sąrašą. Po audros buvo smarkiai atsivėrusios konstrukcijos paplūdimyje prie molo. Šią vietą baigiame sutvarkyti – išvežta 90 tonų statybinio laužo ir biodegraduojančių atliekų“, – vardijo I. Šakalienė.

Ji pasidžiaugė, jog šiemet pavasarį Klaipėdoje buvo pasodinti 199 nauji medžiai: liepos, kalninės pušys, beržai, šermukšniai. „Tenka apgailestauti, kad jaunimas mūsų nepagaili. Sąjūdžio parke labai dažnai turime nulaužtų tų naujų medžių“, -konstatavo I. Šakalienė.

Ekstremalių situacijų komisijos nariai sutarė rinktis dar kartą tam, jog susidėliotų planą, kaip kuo geriau vasarą užtikrinti tvarką viešose vietose bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuose.

8 Comments

  1. Rasa

    Ponia Šakaliene, panaikinot vedėjų pareigybes kapinėse, ėmėtės asmeniškai iš širdies kuruoti pati viena kapines. Apie laistymus mieste šnekate, tai gal nors VANDENĮ” Lėbartuose paleiskite, siurblys sudegė, Ponių Ponia!

    Reply
  2. Vargšė Šakalienė

    o gal kas gali įvardinti na KURIS ten nesusikomprovitavęs? Kuris neįma, iki skyriaus vedėjo? Va bernužėlis, net joks vedėjas, metus kitus padirbo ir jau tūkstantukas, už greitesnį parašiuką. Duoda, o kaip neįmsi, visi ima, reikia padėti. Ir dar niekas nieko nenustatė. Tiesa, vienas tiek suįžūlėjo, kad įkliuvo, bet pasibylinėjo ir išsisuko. Reikia faktų – visi turtai pas Šakalį, registrų centre – vargšės žmonos uabuose uždirbo, močiutės pritaupė, giminės neturėjo kur kišti. Bet, jei merui gali mama ir mociutė „padovanoti”, tai kodėl kitam draudžiama mamą ir močiutę turėti? O jei jau kuri buvo tremtinė ir sibire auksu sutaupė…pagal bandą ir šakalys/ienė. Patys išsirinkome.

    Reply
  3. Petraitis

    ‘Problema neišsprendžiama jau metai iš metų, Tai – neblaivių asmenų išblaivinimo paslauga’ ,

    jus gal patys girti esat, jei galvojat kad dėl to, kad paplūdimio kavinėse uždraudė alkoholį, tai dėl to padidės asmenų, kuriems reikės išblaivinimo paslaugos, nes bomžai nebepirks alaus bokalo po 6€:)))
    Papludimio kavinių šeimininkų užsakytas straipsnis!

    Šakaliene laisto miesto gatves, kad nedulketu, dar vienas anekdotas… Nuvažiuokit prie remontuojamo tylžes žiedo ir pažiūrėkit kaip ten vyksta žiedo ir kelių remontas, pjauna darbininkai su turbinke bardiurus be jokio vandens, su mašiną važiuojant pro šalį taip uždulka, kad nesimato kur važiuoti, atsilikeliu kraštas, o jie rašo kaip gatvės laisto:))

    Reply
    • jazzman

      o kietomis dalelemis uzterzstumas nurasomas uostui….. – labai patogu. kodel miestom stoteliu duomenys nera viesinami? todel , kad baisu parodyti, kas is tikro mieste darosi… ne uosto darbu, nes vejas is rytu, o miesto nesiplaunancio, nesivalancio ir galvojancio tik apie jazzz festival….

  4. STT

    Ponia, Šakalienė, jaučiasi labai saugiai. Šitiek metų kalbėti apie nieką ir daryti viską tik savo naudai. Savo laiku dar ir pravardę procentais turėjo. FNTT ir STT tokie pareigūnai nedomina. O atlyginimus jiems mokame mes – paprasti miestiečiai. Atsirado naujos šiukšliavietės? O kodėl tokiu atveju ten nestovi konteineriai? Gal ponia truputį „užmigo” ant laurų krūvos ir jai spręsti, kur šiukšlių konteineriams būti ar nebūti? Ji juk pati protingiausia… O mes miesto bendruomenė privalome šios ponios įnoriams paklusti. Kitaip būsime visaip išvadinti. Mano siūlymas bus labai banalus, bet kito kelio nėra, kaip įvesti savivaldybės departamentų vadovams kadencijų terminus ir trukmę. Kai žinos, kad ji gali būti bet kada nutraukta, tikrai ne ars žemės nosimi, bet nors truputį pakrutins kai kurias kūno vitas ir tai gal duos kažkokį rezultatą. Negali valstybės tarnautojas eiti vadovaujamų atsakingų pareigų dešimtmečiais. Ir nesistebėkime, kad tokie valdeininkai valdo privatų turtą niekaip nepaaiškinamą jų valdiškomis pajamomis. Bet tai jau kita istorija…….

    Reply
    • Anonimas

      o kodėl nekalbėti, jei šitiek metų yra klausytojų

  5. Tomas

    Susikompramitavusi Šakalienė kaip Janušonis, nepajudinama.

    Reply
    • Dalija,

      Sutinku su jumis būtina rotacija,nustatytas kadencijos laikas ir nuosekli gyminaiciu turto deklaracija iš kur pinigėliai atplaukė!!! Turim noret kad būt geriau,o ne laukti, Dell pono Janusonio,nutilom ,o kodėl?,tam yra mūsų išrinktas meras, gal ne ta išsirinkome..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vandens autobusai - projektas su keturiomis jį „valdančiomis rankomis”

„Jeigu būtų taip paprasta, tokie laivai plaukiotų ir Vilniuje, ir Panevėžyje ir kituose miestuose, – kalbėjo VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This