KUL ataskaita: išspręsti didžiausią problemą reikia 10 mln. eurų

Svarbu, Sveikata

Didžiausia Klaipėdos universitetinės ligoninės problema yra nerenovuoti jos pastatai. Taip teigė ligoninės vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis, Sveikatos ir socialinių reikalų komitete pristatęs įstaigos praėjusių metų veiklos ataskaitą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Komiteto nariai iškart sutarė, jog svarstys tik praėjusių metų ataskaitą ir nevertins dabartinės situacijos, kuri kilo per koronaviruso pandemiją. Žinia, KUL ir ypač jos vyriausiasis gydytojas pastaruoju metu sulaukė itin daug kritikos ir dėl savo vadovavimo principų, ir dėl darbo organizavimo. Kai kurie politikai siekė, jog V. Janušonis bent laikinai būtų nušalintas nuo pareigų. Situaciją KUL šiuo metu aiškinasi iš Klaipėdos miesto tarybos visų frakcijų narių sudaryta darbo grupė, kuri jau artimiausi metu pateiks savo išvadas.

Pristatydamas savo vadovaujamos įstaigos veiklos ataskaitą už 2019 metus, V. Janušonis akcentavo, jog ligoninė pagal įvairius rodiklius yra viena geriausių Lietuvoje.

„Įstaiga finansiškai veikia stabiliai, išlaikėme darbo vietas, didinome darbo užmokestį. Medikų atlyginimai pas mus dabar yra vieni didžiausių šalyje. Pernai pas mus atlikta daugiau nei 32 tūkst. operacijų, o tai yra didžiausias operacijų skaičius per visą ligoninės istoriją. Maždaug pusė pacientų, kurie pas mus paguldomi, yra operuojami, o toks rodiklis laikomas vienu geriausių ligoninės aktyvumo rodikliu. Pacientų pasitenkinimas mūsų paslaugomis yra pakankamai aukštas. Mes be dešimtosios dalies pasiekėme vienetą, kuris yra aukščiausias įvertinimas, pagal ministerijos parengtą metodiką“, – kalbėjo V. Janušonis.

Pernai KUL sumažintas lovų skaičius, nes esą tokia tra bendra šalies politika – ligoninėse mažinti lovų skaičių, o pereiti prie nuotolinių ir ambulatorinių paslaugų.

Kalbėdamas ne apie pasiekimus, o apie rūpesčius, V. Janušonis tvirtino, jog didžiausia problema yra bevykstanti ligoninės pastatų renovacija.

„Ši problema išlieka, nepaisant mūsų mėginimų. Vieną korpusą iš trijų – Akušerijos ir ginekologijos renovavome, o kitiems reikia mažiausiai 8-9 mln. eurų. Tad ta problema išlieka“, – teigė V. Janušonis.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė Alina Velykienė norėjo pasitikslinti, kiek investicijų į pastatus reikia per artimiausius trejus metus.

„Pagal mūsų paskaičiavimus, jei norime pastatus vidutiniškai renovuoti, reikia iki 10 mln. eurų, o maksimaliai – 16 mln. eurų“, – teigė V. Janušonis.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas teiravosi, kokios yra įstaigos silpnosios pusės.

„Silpnoji pusė visada išlieka finansavimo iš Ligonių kasų nestabilumas. Aišku, yra ir vidinių problemų, ką, matyt, ir tikitės išgirsti. Yra kai kurios komunikavimo problemos, darbas su naujai priimtais žmonėmis, bendravimas su profesinėmis sąjungomis, kurų atsiranda vis naujų, pernai taip pat įsikūrė nauja. Kai dirbi, tai ir yra problemų, bet didžiausios yra finansavimas ir pastatų atnaujinimas“, – tvirtino V. Janušonis.

A. Velykienė tvirtino, kad jau patas laikas pagalvoti, kaip sustiprinti KUL materialinę bazę ir tai nėra vyriausioji gydytojo prerogatyva.

„Pakviesčiau valdančiąją daugumą pagalvoti, kur rasti investicijų, Gal parduoti savivaldos funkcijų nevykdančias įmones. Tuomet gautume pinigų ir galėtume sukurti europinio lygio ligoninę“, -kalbėjo A. Velykienė.

Komiteto narys Artūras Razbadauskas, kuris yra ir Klaipėdos mero dėl KUL veiklos sudarytoje darbo grupėje, teigė, kad ji jau baigia darbą ir kitame miesto tarybose posėdyje pateiks siūlymus ir rekomendacijas.

„Tikrai galvojama apie tas investicijas, tikrai nėra taip, kad vyriausiasis gydytojas paliktas vienas, politikai padeda. Darbo grupė padarė nemažą darbą ir, manau, kad jos siūlymai padės pagerinti vidinę ir išorinę komunikaciją, kuri pastaruoju metu buvo įstaigos didžiausias trūkumas. Tačiau matant dabartinę situaciją apima keistas jausmas. Kai įstaigos steigėja yra savivaldybė, ta įstaiga neįtinka ministerijai. Pavyzdžiui. Vilniaus klinikinė ligoninė ar Antakalnio ligoninė. Jos abi priklauso savivaldybei ir kažkaip ministrui netinka. O Kauno klinikinė ligoninė tinka, nors ir premjeras vyriausiojo gydytojo veiklą buvo pavadinęs nusikalstama. Jai kažkaip kaip nuo žąsies vanduo nubėgo visi priekaištai, o KUL kliūna, nes ne ministerijai priklauso“, – savo nuomonę reiškė A. Razbadauskas.

Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis taip pat stojo už KUL ir jos vyriausiąjį gydytoją.

„KUL dabar atlaikė milžinišką spaudimą – ir vidinį, ir išorinį, ir žiniasklaidos, ir politikų, ir SAM nenorą padėti. O ligoninė ne tik su pandemija kovojo, bet ir tam tikras paslaugas teikė, jos tik gerėja, o tai yra viso kolektyvo nuopelnas. Jei kalbame apie tai, kas buvo pernai, gerai, kad įvardytos problemos, mes turime žinoti, kokios bėdos. Klausimas, ar savivaldybė yra pajėgi investuoti tokias milžiniškas lėšas, bet bent jau šiai ataskaitai reikia pritarti. Ir galvoti, kaip galime padėti savo ligoninei šiais ir kitais metais“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Tačiau ne visi komiteto nariai buvo linkę pritarti KUL veiklos ataskaitai – K. Bagdonas ir Ligita Girskienė susilaikė, o visi kiti savo rankos pakėlimu išreiškė palaikymą.

2 Comments

  1. Sigitas

    Lyg į lubas per pilnatį pažiūrėjo ir tėkštelėjo sušukę eurika t.y. „Pagal mūsų paskaičiavimus, jei norime pastatus vidutiniškai renovuoti, reikia iki 10 mln. eurų, o maksimaliai – 16 mln. eurų“. Tai o kur tada yra 16 mln. Eurų kurie yra ir buvo numatyti KUL medicinos įstaigai. Todėl abejotina ir keista kai kalbama t.y. 1. KUL dabar atlaikė milžinišką vidinį, ir išorinį, ir žiniasklaidos, ir politikų spaudimą; 2. gerai, kad įvardytos problemos, mes turime žinoti, kokios bėdos. 3. Na o čia jau tarnautojo TOPU TOPAS t.y. Ir galvoti, kaip galime padėti savo ligoninei šiais ir kitais metais.Taigi tos problemos yra ne tik kad pereitų ar šių metų, o ji tęsėsi ir tesiasi metų metus. Todėl dabar tiesiog savo klaidas dėl KUL visapūsiškos padėties turėtu prisimti Klaipėdos miesto merijos, administracijos ir KUL kabinetai, o ne verkšlentis kad SAM nepadeda ir ne padėjo. Kas iš to kad dabar komisijos rekomendacijos išvadomis norima statistiniais KUL domenimis užliuliuoti, visuomenę, politikus , kai tuo reikia iš esmės atlikti reorganizacinius veiksmus. Kita vertus t.y. nejaugi Klaipėdos miesto koalicijos konservatoriai dabr atšauks savo reikalavimą dėl KUL vadovo nuo pareigų nušalinimo? Jeigu tai atšauks, tai tiksliai Klaipėdos mieste yra Durnių laivas kitaip ir ne pavadinsi.

    Reply
  2. Stasė

    Labai gera ligoninė ,nuostabūs gydytojai išmanantys savo darbą ,labai esu dėkinga propesoriui kardijohirurgui Gintarui Žukauskui už atliktą operacjją tai gydytojo dėka galiu vaikščioti ačiū daktare Jums

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This