Kylanti kino žvaigždė klaipėdietė Teklė Baroti: „Pasirinkau klausytis širdies“

Veidai

Klaipėdietė Teklė Baroti, 12 metų Lietuvoje dirbusi pianiste, studijavusi prestižiniame Liverpulio menų institute (Performing Arts Institute), šiuo metu Londone siekia aktorės karjeros.

Sudalyvavusi keliuose trumpo metro filmuose ir nepriklausomų teatro režisierių pastatymuose, ji sužibėjo Volto Disnėjaus studijos filme „Maleficent: Mistress of Evil”(režisierius Joachim Rønning.).

Nuo tada, kai persikėlė į Londoną, Teklė ne tik aktyviai reiškiasi vietinėje bendruomenėje, bet taip pat palaiko ryšius ir su Lietuvoje veikiančia organizacija „Moterys filme ir televizijoje“.

Gal galėtumėt pasakoti, kaip patekote į kino industriją?

Vaidyba visada buvo mano didžioji svajonė, bet turėjo praeiti laiko, kad tai sau pripažinčiau. Nors visada žinojau, jog noriu būti šalia kino.

Baigusi pramogų vadybininko specialybę, paruošiau keletą projektų trumpo metražo filmams, net sugebėjau gauti darbą vienoje prodiuserinėje kompanijoje. Joje įgijau būtinos patirties, nuo mažiausio laiptelio pakilusi iki aukščiausio ir praėjusi visus išbandymus. Vėliau sulaukiau pasiūlymo ten dirbti vadybininke.

Tačiau tuo metu jau buvau pradėjusi sau skintis ir kitą kelią. Man visada tam trūko drąsos ir abejojau savo sugebėjimais, bet supratau, kad noras save išreikšti vaidyboje niekur nedingo, tad nusprendžiau pabandyti.

Pamenu, kad pirmųjų vaidybos pamokų bijojau labiau nei paties buvimo scenoje. Bijojau, kad kaip užsienietė nesugebėsiu išsilaikyti ir galiausiai suprasiu, kad mano svajonė tėra tik svajonė.

Tačiau, vos prasidėjus pirmai pamokai pajutau, kad esu ten, kur turiu būti – jaučiausi laisva ir įkvėpta, todėl vadybininkės karjeros atsisakiau: buvau tikra, kad tai ne mano kelias. Visgi buvo gana rizikinga viską mesti ir pasinerti į ne itin gerai pažįstamą sritį, ypač kai gyveni Londone.

Laimei, turėjau santaupų ir planą: privalėjau susirinkti kuo daugiau vadinamųjų kreditų, kad galėčiau kalbėtis su agentais ir aktorius atrenkančiais režisieriais. Skyriau sau 6 mėnesius tam pasiruošimui, kartu susiradusi darbą puse etato, kad išgyvenčiau. Ir įvyko stebuklas – lygiai po pusės metų su manimi susisiekė agentas ir pasiūlė pabandyti.

Kokia puiki istorija! Kam Jūs dėkinga už savo sėkmę?

Na, pirmiausia, nesu tikra, kad mano istorija jau yra sėkminga. Nepaisant to, už viską, ko pasiekiau, turėčiau dėkoti savo fortepijono mokytojai. Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti nesusijęs su vaidyba dalykas, tačiau tai, ko ji mane išmokė, grojant fortepijonu, tapo mano aktorinių sugebėjimų pagrindu. Nuo bendro meninio nusiteikimo, nuo požiūrio iki pasiruošimų pasirodymams – prie visų mano vaidybinių sugebėjimų, be jokios abejonės, prisidėjo būtent jos mokymai. Visada būsiu už tai jai dėkinga, ji man buvo tikra dovana.

Ar galėtumėte pasidalinti įdomiausiu nutikimu, jums pradėjus aktorės karjerą?

Oi, daug buvo tų nutikimų! Ko gero, įdomiausia, kaip tiesiog per kelias akimirkas pasikeitė mano gyvenimas, kai buvau pakviesta vaidinti filme „Maleficent: Mistress of Evil” .

Tą dieną vietoj priešpiečių nulėkiau sudalyvauti peržiūroje, o grįžtant atgal į darbą man paskambino agentas ir pranešė, kad gavau vaidmenį! Tuo metu skubėjau pro Piccadill‘į, sustojau, mano širdis nukrito į kulnus ir iš laimės viską iškart pamiršau. Tai truko vos keletą sekundžių, bet atrodė kaip amžinybė.

Bet greitai turėjau suimti save į rankas: tuo metu jau repetavau dviejuose spektakliuose, kurių premjeros kaip tik turėjo įvykti tuo metu, kai turėjo prasidėti darbas filmavimo aikštelėje, be to, dar ir dirbau.

Nubėgau į darbą ir iškart viską papasakojau savo vadybininkui. Laimei, visi buvo supratingi ir leido man neiti į darbą, kai vyks filmavimai.

Greit reikėjo apsispręsti ir dėl dalyvavimo teatro spektakliuose. Išėjau, likus dviem savaitėms iki premjerų. Buvo sunku, tačiau man padėjo žmonių palaikymas.

Dėl to, kad vis dar dirbau, kartais pasijausdavau kaip Pelenė: teisiai iš filmavimo aikštelės, kur man teko bendrauti su Holivudo žvaigždėmis, mane prabangaus limuzino vairuotojas anksti ryte atveždavo į darbą. (Minėtame fantasy žanro filme Teklė vaidina kartu su tokiomis žvaigždėmis kaip Angelina Jolie ir Michelle Pheiffer – aut. pst.).

Kokį didžiausią iššūkį patyrėte savo karjeroje? Kaip jį įveikėte?

Sakyčiau, sunkiausia buvo nuspręsti, ar pasilikti Londone ir toliau čia siekti karjeros, ar grįžti į Lietuvą ir bandyti įsitvirtinti ten. Susidariau „už ir prieš“ sąrašą, kalbėjausi su žmonėmis iš abiejų pusių, bandžiau būti kuo labiau objektyvesnė ir galiausiai nusprendžiau klausytis savo širdies.

Nebuvo lengva, bet supratau, kad taip tęstis amžinai negali. Supratau, jog visi mes turime galimybę rinktis ir niekada nėra per vėlu viską pradėti iš naujo.

Kuo remiatės, kurdama vaidmenį, bandydama į jį įsijausti?

Pagrindas yra Stanislavskio mokykla, ji tikrai praverčia: stengiesi įsivaizduoti save veikėjų vietoje. Yra universalių tiesų, apibūdinančių žmonių elgesį, emocijas – tai, kas tinka mums visiems, ar bent yra suprantama daugumai. Stengiuosi suprasti veikėją asmeniškai, neteisdama jo, pastebėti, kuo mes esame panašūs, ir tą supratimą išreikšti vaidmenyje. Vadovaujuosi tuo, kas mums visiems yra bendra, kad fiziškai įsiliečiau į tą pasaulį, jį priimčiau į save, kad išreikščiau nuoširdžias reakcijas. Todėl manau, kad labai svarbu yra nuolat treniruoti ir vystyti savo vaizduotę.

Koks būtų vienas dalykas, kurį norėtumėt perduoti savo gerbėjams?

Viskas yra įmanoma! Tik svarbu rasti savo kelią.

Parengta pagal medium.com 

4 Comments

  1. Rasa R.

    Ačiū už interviu. Tu-nepakartojama! Žinau, kiek jėgų pareikalavo ir kiek sunkių sprendimų tau reikėjo priimti siekant savo galutinio tikslo, kurį išsikėlei ar ne aštuntoje klasėje. Žinau, viską gausi ko nori, nes taip ir turi būti talentingiems ir atkakliems. Tavo fortepijono mokytoja Rasa??❤

    Reply
  2. Raitvile

    Šaunuole, didžiausi sveikinimai ir linkiu kad toliau tavo darbas atsipirktų su kaupu ❤️

    Reply
  3. nadežda

    Kokia ji šaunuolė, kokia nuostabi mergina!

    Reply
  4. Pagarba

    Tik sėkmės, atkakliai, talentingai ir žaviai klapėdietei Teklei.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Rodys ekcentriškosios Agnes Varda filmą

Kino klubas „8 ½“, primindamas apie didžiausias šių metų kino netektis, pristato Prancūzų kino režisierės Agnes Varda filmą „Žakas iš Nanto“. ...
2019-11-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This