Klaipėdos universitetas vykdys kurortologinius tyrimus

Švietimas

Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija mato didelį poreikį ištirti, kaip kurortuose esantys gamtiniai ištekliai (mineralinis vanduo, purvas) galėtų padėti išspręsti šiandieninio gyvenimo tempo ir streso poveikį organizmui, kaip jie padėtų pagerinti žmonių savijautą ir darbingumą, tad su Klaipėdos universitetu (KU) pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Pagal ją artimiausiu metu numatoma vykdyti kurortologinius tyrimus.

Bus siekiama nustatyti, kokį poveikį natūralūs gamtiniai veiksniai ir jų kombinacijos turi asmenims, kurie skundžiasi lėtinio nuovargio sindromu, ilgalaikiu stresu ir kitomis sveikatos problemomis, koks sanatorinio gydymo poveikis žmonių sveikatai ir ligų prevencijai, kaip žmonių gera savijauta ir sveikata koreliuoja su šalies ekonomikos rodikliais.

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas Artūras Salda pastebi, kad daugelį metų kurortologija Lietuvoje buvo nustumta į mokslinių tyrimų paraštes.

„Šioje srityje atsiliekame nuo kitų šalių, nors turime labai stiprią sanatorinio-kurortinio gydymo bazę, puikius specialistus, laiko ir pagijusių klientų patvirtintus gydomuosius gamtinius veiksnius. Todėl labai džiaugiamės ir sveikiname KU rodomą iniciatyvą ir lyderystę šioje Lietuvai svarbioje srityje“, – pranešime spaudai cituojamas asociacijos prezidentas.

Vakarų regione nėra ištirtas mineralinis vanduo, durpynai, klimato terapijos nauda.

„Bendradarbiaudami su mokslininkais sieksime, kad Lietuva taptų žinoma Europoje savo gamtiniais ištekliais ir klientai važiuotų į mūsų kurortus iš visos Europos. Moksliniuose tyrimuose dalyvautų įvairių sričių medicinos specialistai, aukštosios mokyklos, tyrėjai, o sanatorijos yra puiki bazė moksliniams tyrimams“, – teigia  minėtos asociacijos vykdančioji direktorė Lina Nosevič.

Asociacija vienija 14 Lietuvos sanatorijų, reabilitacijos centrų ir sveikatinimo įstaigų, kuriose studentai galės atlikti praktikas, norintys iš arčiau susipažinti su specialybėmis bus kviečiami į atvirų durų dienas, planuojamos mokslinės-praktinės konferencijos.

Klaipėdos universiteto Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros prof. dr. Diana Šaparnienė mano, kad Lietuva turi potencialą aktyviau vystyti sveikatos turizmą ir kurortologinius tyrimus.

„Reikalinga suvienyti įvairių mokslo sričių potencialą, bendradarbiauti su praktikais. Esame pasirengę tyrinėti gamtinius išteklius bei jų pritaikomumą sanatoriniam ir reabilitaciniam gydymui, analizuoti kurortų ir kurortinių teritorijų darnios plėtros klausimus, naujovių bei inovacijų diegimo poreikį bei galimybes. Tyrimų rezultatai gali reikšmingai prisidėti prie kurortų ir kurortinių teritorijų plėtros“, – sako prof. dr. D. Šaparnienė.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Sveikatos tyrimų ir inovacijų centro direktorė prof. dr. Alona Rauckienė-Michaelsson įžvelgia ir verslo atstovų įsitraukimo galimybes į mokslo tyrimus, ypač akcentuojant dalyvavimą Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projektuose.

Pasak KU rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko, universiteto ir Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos bendradarbiavimo metu bus sutelkti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių mokslininkai.

„KU kartu su dar penkiais Europos universitetais, kuria pažangų ir ambicingą aljansą „EU-CONEXUS“, kuris suvienija šešių universitetų pajėgas apjungdamas daugiau kaip 40 tūkst. studentų, beveik 5,5 tūkst. profesorių, 33 fakultetus, 61 tyrimų institutą, beveik 400 studijų programų. Tai leis dar labiau išnaudoti mokslinį potencialą kurortologinių tyrimų srityje“, – sako A. Razbadauskas.

1 Comment

  1. ..

    1. Kiek KU atliktų studijų buvo realiai įgyvendinta?
    2. Nujaučiu, kad 99% KU studijų yra orinės, iš esmes skirtos tratinti ES ir pan. fondų pinigus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This