Dėl valdiškos vaistinės – politikų ginčai

Miestas, Svarbu

Tarp Klaipėdos politikų netyla ginčai dėl savivaldybei priklausančios „Debreceno vaistinės“, turinčios filialą ir Sportininkų gatvėje, tolimesnio likimo. Ketvirtadienį pritarta, jog ši savivaldybės įmonė taps uždarąja akcine bendrove ir turės apie 500 tūkst. eurų vertės įstatinį kapitalą.

Palmiros Mart nuotr.

Veiks tik geriau?

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis aiškino, jog miesto taryba dar pernai liepą pritarė, jog savivaldybės įmonė „Debreceno vaistinė“ būtų pertvarkyta į uždarąja akcinę bendrovę. Tuomet savivaldybės administracijai pavesta vykdyto tolimesnes procedūras pakeisti teisinį statusą. Todėl dabar miesto tarybai ir pateiktas sprendimo projektas, kuriuo formuojamas UAB „Debreceno vaistinė“ įstatinis kapitalas. Ir jis formuojamas ne pinigais, o nekilnojamuoju turtu – šiuo metu įmonės valdomomis patalpomis Taikos prospekte ir Sportininkų gatvėje. Nustatyta, kad jų rinkos vertė yra apie 0,5 mln. eurų.

„Taip sudaroma galimybė UAB „Debreceno vaistinė“ šiose patalpose toliau vykdyti savo veiklą. Šios savivaldybės įmonės pertvarkymas į UAB neriboja vaistinės veiklos, atvirkščiai – veikla bus palengvinta, nes bendrovė uždirbtą pelną galės skirti investicijoms į marketingą, remontą, paslaugų kokybės gerinimą. Šis sprendimo projektas nenumato, kad įmonė bus parduota ar likviduota, o įstatinio kapitalo formavimas yra būtinas, nes kitu atveju įmonė tiesiog nebegalės vykdyti veiklos, nes patalpos, kuriose ji dabar veikia, jai galėtų būti perduotos tik viešo konkurso būdu“, – pabrėžė E. Simokaitis.

Įtraukė ir prezidentą

Tačiau ne visi politikai lyg ir išgirdo, jog šis miesto tarybos sprendimas yra ne apie privatizavimą, todėl liejosi pasisakymai apie tai, kad vaistinės parduoti negalima.

„Žinau, kad gegužės 18 dieną Vitės bendruomenė išsiuntė laišką ir prezidentui Gitanui Nausėdai, ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai. Laiške prašoma palikti ankstesnę teisinę formą – savivaldybės įmonę“, – informavo miesto tarybos narė Ela Andrejeva.

Politikė Nina Puteikienė pabrėžė, jog pateiktame miesto tarybos sprendimo projekte nemato saugiklių, kad vaistinė tikrai nebus privatizuota.

„Nematau saugiklių, kurie įtikintų ir mane, ir bendruomenę, kad taip žingsnis po žingsnio vaistinė taps privatizuota. Manau, jog ir COVID-19 atsiradimas turėtų suteikti aiškų signalą, kad tokia įstaiga kaip vaistinė tampa strateginė. Nežinome, kokie iššūkiai laukia ateityje ir būtų stiprybė, jei būtent savivaldybė turėtų savo tokią įstaigą. Galbūt reikia ieškoti sinergijos su kitomis regiono savivaldybėmis dėl šios įstaigos išlaikymo, nes ji visam regionui gamina vaistus. Jei turime miesto ligoninę, tai kodėl šita vaistinė negalėtų veikti mūsų ligoninėje, o atsilaisvinusias patalpas savivaldybė sėkmingai galėtų panaudoti savo reikmėms. Nepritarsiu ir siūlau nepritarti sprendimo projektui, nes tai kelia riziką šiai įstaigai“, – kalbėjo N. Puteikienė.

Miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus teigė palaikantis ir E. Andrejevos, ir N. Puteikienės atsargumą, tačiau „šiandieninio sprendimo esmė – reikia turėti šiam UAB savo turtą, jei kalbame apie šitos bendrovės galimybes dirbti ir pelningai. Ji be šio turto to daryti negalės, ji negalės dirbti be suformuoto įstatinio kapitalo. Reikia, kad vaistinė būtų savo patalpų šeimininkė. O principinis sprendimas – asmeniškai ateityje niekada nepalaikysiu pardavimo proceso“.

Judita Simonavičiūtė ragino kolegas netrukdyti reorganizuoti Debreceno vaistinės iš savivaldybės įmonės į UAB.

„Prieš 15 tokius veiksmus jau atlikome su pirtimi, su turgumis ir jie toliau priklauso savivaldybei. Tik nuo mūsų priklausys, ar ateityje vaistinę privatizuosime, ar didinsime įstatinį kapitalą privačiomis lėšomis. Savivaldybės administracija kol kas net nežino kito veiksmo, ką tolau darys. Jie tikrai turėtų gerai apruošti klusimas, ir Socialinių reikalų ir sveikatos komitetas išnagrinėtų klausimą, ką siūloma šiai bendrovei daryti, kad ji ir būtų pelninga, ir teiktų tas paslaugas, kurios reikalingos. Šis tarybos sprendimas yra tarpinis, nes reikia toliau galvoti apie įmonės veiklą“, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

„Kur jūs matote pardavimo procesą šitame sprendimo projekte? Nepalaikydami šio sprendimo projekto vaistinę įvesite į spąstus“, – kolegas paakino Vytis Radvila.

Pritarkime ir duokime pažadą miestiečiams, kad ši vaistinė niekada nebus parduota. Bent jau konservatoriai tai pažada“, – teigė miesto tarybos narys Aidas Kaveckis.

23 miesto tarybos nariai balsavo už pateiktą sprendimo projektą, trys buvo prieš, o penki susilaikė.

Apeliavo į mero pažadą

Miesto tarybos posėdžio pradžioje nuotoliniu būdu surengtoje „Klaipėdiečių tribūnoje“ apie Debreceno vaistinę pasisakė aktyvus Vitės bendruomenės narys Ruslan Šneiderat.

Jis priminė, jog 2017 metais Vitės bendruomenė rinko parašus, kad „Sportininkų vaistinė“ liktų savivaldybės nuosavybe.

„Performavus vaistinę į UAB, akcijas būtų galima pardavinėti ir naujam savininkui niekas nenurodinėtų, ką veikti su įsigytu turtu, Tuomet pavyko pasiekti, kad „Sportininkų vaistinė“ liktų savivaldybė nuosavybe, tik būtų prijungta prie „Debreceno vaistinės“. Tik klaipėdiečių ir jų vaikų nemylintys asmenys gali nuspręsti atsisakyti šios vaistinės, kurioje gaminami labai svarbūs vaistais. 2017 metais buvo surinkta per 1000 gyventojų parašų, Klaipėdos meras tuomet taip pat patikino, kad vaistinė bus palikta ramybėje, nes taip nori bendruomenė. Tikiuosi, kad tada tie žodžiai buvo pasakyti ne šiaip sau. Vaistinėje per metus pagaminama apie 9000 vaistų – įsiklausykite, koks yra poreikis. Pabandykite pasakyti mamytei ar tėveliui, kad jų vaistinė bus privatizuota ir taps masažo salonu. Mes tikimės, kad politikai ir šįkart mus išgirs“, – kalbėjo R. Šneiderat.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This