Klaipėdos miesto biudžeto skylėms lopyti – paskola

Miestas, Svarbu

Politikai leido Klaipėdos savivaldybei šiemet, jei prireiks, pasiskolinti 14 mln. eurų, kad pinigų nepritrūktų valdininkų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų algoms bei socialinėms išmokoms. Tačiau administracijai patarta geriau peržiūrėti, ar įmanoma atpiginti įvairius projektus ir taip sutaupyti pinigų, ir neskubėti apsikrauti paskolomis.

publicdomainpictures.net nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė teigė, jog miesto tarybos leidimo imti trumpalaikę 14 mln. eurų paskolą iš valstybės biudžeto prašoma, nes buvo įvertinta Finansų ministerijos pateikta prognozė apie Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) netektį bei jau realiai negautos pajamos.

Anot K. Petraitienės, Finansų ministerija prognozuoja, jog Klaipėda šiemet gali negauti beveik 14,2 mln. eurų planuoto GPM. „Faktiniai duomenys yra tokie, jog per pirmus šių metų mėnesius GPM į miesto biudžetą surinkta 1,3 mln. eurų mažiau nei planuota. Paskolos dydis ir siejamas ne su papildomomis išlaidomis, o su planuotomis ir negautomis pajamomis, jei taip būtų. Turėdama miesto tarybos pritarimą, Klaipėdos savivaldybė galės kreiptis ir prašyti paskolos iš valstybės biudžeto, jei nebūtų surinktos pajamos ir trūktų apyvartinių lėšų“, – pabrėžė K. Petraitienė.

Ji teigė, jog kol kas savivaldybė dar turi 9,3 mln. eurų nepanaudotų apyvartinių lėšų, todėl jos pirmiausia ir bus naudojamos.

Trumpalaikės paskolos palūkanas nustato Finansų ministerija, jos metinė norma yra 0,021-0,022 proc.

Nurodoma, jog paskolos, jei ji bus paimta, lėšos būtų naudojamos darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms – 9 mln. 600 tūkst. Eur, socialinėms išmokoms (pašalpoms) – 1 mln. 100 tūkst. Eur, prekių ir paslaugų įsigijimui – 3 mln. 300 tūkst. Eur.

Miesto tarybos narė Nina Puteikienė klausė, ar tikrai savivaldybė įvertino visas galimybes pinigų būtinoms išlaidoms rasti miesto biudžete. „Ar iš tiesų savivaldybė iš naujo įvertino visus kuriamus naujus projektus, kad būtų įsigyjamos pigesnės prekės ir paslaugos, projektuose keičiamas medžiagiškumas. Ar imsime paskolą neįvertinę, ką ir už kiek šiemet darysime?“ – teiravosi N. Puteikienė.

K. Petraitienė pabrėžė, jog savivaldybėje kasdien vyksta pasitarimai, kiekvienas padalinys teikia informaciją, ko planuojama atsisakyti, kokie projektai vėluoja, todėl galima sutaupyti ir perskirstyti lėšas.

Paprašyta įvardinti konkrečius pavyzdžius, Finansų skyriaus vedėja tvirtino, jog esant poreikiui, tuos pavyzdžius galima surašyti ir atsiųsti tiems miesto tarybos nariams, kuriems tai įdomu.

„Kol kas nematau, kad kokie nors projektai atpigtų. Tik matau, kaip brangus granitas keičiamas į dar brangesnį“, – replikavo N. Puteikienė.

Politikai balsų dauguma ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje suteikė leidimą Klaipėdos savivaldybei imti tokią trumpalaikę paskolą. Įprastai tokia paskola turėtų būti grąžinta iki metų pabaigos, tačiau Vyriausybė nurodė, jog dėl susidariusios situacijos, šią trumpalaikę paskolą būtų galima grąžinti ir kitais metais, jei šiemet nepavyktų.

4 Comments

  1. Iš vakaru ekspreso straipsnis apie vagius

    Meras raginamas stabdyti medžių kirtimą Rumpiškės kvartale
    Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje uostamiesčio politikė Nina Puteikienė pareiškė susirūpinimą dėl mieste kertamų medžių.

    Reply
  2. Grubliauskas leido

    Šiandien kirsti Rumpiškės medžius be ornitologo pažymos.medžiau nebuvo sužymėti kryžiukais kirsti. Sveiki gražus medžiai. Grubliauskas leido visa sunkvežimi pavogti iš mūsų gyventoju

    Reply
  3. Grubliauskas ar gražu medžius vogti iš gyventoju?

    Šiandie Aplinkos apsauga gyventojai iškvietė . Padirodo grubiliausko draugialiai kirto nepažymėtus kryžiai medžius. Tai vogė iš mūsų medžius

    Reply
  4. Visi keliai vėda į mafija vavivaldybėje

    Skubėjo
    iškirsti Rumpiškės medžius iškirto. Tam kad pasiskolinti savo algom. Puota maro laiku. Šianden Gru bliauskas leido Rumpiškės kvartale nepažymėtus medžius nukirsti. Leido vogti Arborai jo draugialiams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This