Po sprogimo LEZ įmonėje į aplinką galėjo patekti pavojingos medžiagos

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2020-05-22

Komentarų: 3

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienį prieš 11 val. Bendrasis pagalbos centras sulaukė neįprasto pranešimo.

Pagalbos telefono numeriu 112 paskambinęs asmuo pranešė, jog Klaipėdoje, Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje (LEZ) esančioje bendrovėje „Orion Global Pet įvyko įrenginių gedimas ir dėl technologinio proceso esą gali kilti gaisras.

Išsiaiškinti situacijos į įvykio vietą pasiųsti Klaipėdos ugniagesiai.

Jų atstovas priešpiet „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog kol kas gaisras įmonėje nekilo, aiškinamasi gedimo priežastis, o ugniagesiai dar kurį laiką liks budėti įmonės teritorijoje. Žmonės iš teritorijos evakuoti.

Po pietų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė spaudai Laura Valauskienė patvirtino, jog dėl 12.38 val. įmonėje įvykusio sprogimo kilo gaisras.

„Šiuo metu vyksta gesinimas, sutelktos didžiulės pajėgos, yra štabo automobilis, dvi autokopėčios, 5 autocisternos”, –  sakė ji.

Atviros liepsnos katilinėje nebuvo, rūko tik joje esanti alyva, kurią ir įrengimus ugniagesiai vėsino. Kiek dar reikės jiems darbuotis, penktadienį popiet buvo neaišku.

Pietinės miesto dalies gyventojai dėl incidento gavo įspėjamąsias Klaipėdos savivaldybės žinutes apie į aplinką galėjusias patekti pavojingas medžiagas.

Tuo metu LEZ pranešė, kad gamyklos biokuro katilinės šildymo sistemoje pratekėjo šilumnešio agentas, dėl to aukštoje temperatūroje susidarė dūmai.  Nutraukus biokuro padavimą ir deginimą bei vėstant katilinės įrenginiams, užfiksuotas lokalus sprogimas katilinėje. Pirminiais duomenis, sprogti galėjo vienas katilinės filtrų.

Skelbta, jog kompanijos gamybinė veikla tęsiama be pertrūkio. Pastebėjus incidentą, biokuro katilas buvo iš karto išjungtas, o energijos gamyba įmonės reikmėms iš biokuro buvo laikinai perjungta į gamtines dujas.

Šeštadienio rytą praneša, kad avarija likviduota. Nors gaisras neišplito, jo gesinimas užtruko dėl iki kelių šimtų laipsnių įkaitusio reagento (alyvos).

Bendrovė aiškinasi įvykio aplinkybes. Biokuro katilinės veikla sustabdyta, atliekama techninė ekspertizė.

Viršyta benzeno koncentracija

Gegužės 27-ąją Aplinkos apsaugos agentūra pranešė, kad paimtų mėginių rezultatai rodo, jog buvo nustatyta padidėjusi benzeno koncentracija, kuri svyravo 0,206-0,242 mg/m³. Pavėjinėje pusėje esančiose gyvenvietėse šio teršalo koncentracija siekė 0,023-0,024 mg/m³. Teisės aktuose pusės valandos šio teršalo koncentracijai ribinė vertė nenustatyta. Benzeno vidutinei metinei koncentracijai nustatyta ribinė vertė – 0,005 mg/m³.

Tirtų stireno ir tolueno koncentracijos neviršijo nustatytų normų. Pusės valandos stireno koncentracija mėginiuose, imtuose 40-50 m šalia įmonės, siekė 0,003 mg/m³ (pusės valandos ribinė vertė – 0,04 mg/m³), o kitose tyrimų vietose buvo mažesnė už nustatymo ribą. Tolueno koncentracija netoli įmonės svyravo 0,005-0,006 mg/m³ (pusės valandos ribinė vertė – 0,6 mg/m³), Lanko g. siekė 0,003 mg/m³, o kitose tyrimų vietose buvo mažesnė už nustatymo ribą. Kitų tirtų lakiųjų organinių junginių (etilbenzeno ir kt.), kurių vertinimui teisės aktuose yra nustatytos ribinės vertės, koncentracija nei vienoje tyrimų vietoje jų neviršijo ir buvo mažesnė už nustatymo ribą.

Gegužės 26 d., pasikartojus incidentui gamykloje dar kartą buvo paimti aplinkos oro mėginiai galimai oro taršai nustatyti. Šių ėminių tyrimų rezultatus planuojama turėti kitos savaitės pradžioje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”137870,137871,137872,137873,137874,137875,137876,137877,137878,137879,137880,137881,137882,137883,137884,137885,137886,137865,137863,137893,137894,137895″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. miestelėnas

    difenilo eteris ir bifenilas. Kenksmingas ikvėpus. Dirgina akis, kvėpavimo sistemą ir odą. Nuodingas vandens gyvūnams, gali sukelti ilgalaikį neigiamą poveikį vandens aplinkoje.

    Reply
  2. OGP

    „rūko tik joje esanti alyva”, o kad ta alyva yra toksiska ir jos garai sukelia sveikatos sutrikimu nera skelbiama.
    Kiekviena medziaga turi tureti saugos duomenu lapus, ka daryti medziagai issiliejus ir kokie pavojai gresia. Neskelbiama, kad nekiltu panika tarp gyventoju suzinojus, kuom jie siuo metu kvepuoja.

    Reply
  3. ???

    Tai ko
    Tai kaip ar jau galima langus atidaryti? Kodėl niekas neinformuoja apie padėtį?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This