Vasara į pajūrį artės lėtai

Orai

Po rekordiškai šiltos žiemos ir šilto kovo mėnesio, balandis ir gegužė, o ypač antrasis gegužės dešimtadienis, šiluma nepasižymėjo. Antrojo gegužės dešimtadienio vidutinė oro temperatūra buvo net 4,6°C vėsesnė už įprastines daugiametes sąlygas.

Balandžio mėnesio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje dar buvo artima daugiametėms normom 6,5°C, o tai yra 0,2 vėsiau už daugiametę normą.

Vasara į pajūrį slinks lėtai, tik paskutinėmis gegužės dienomis gali sušilti iki 16-18 laipsnių. Palmiros Mart nuotr.

„Pirmojo gegužės dešimtadienio vidutinė temperatūra Lietuvoje buvo 10,3, daugiametė šio dešimtadienio oro temperatūra yra 11,1 °C. Taigi pirmasis gegužės dešimtadienis buvo 0,8 °C vėsesnis nei įprastai“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

Pasak jo, kur kas vėsesnis nei įprastai buvo antrasis gegužės dešimtadienis, jo vidutinė oro temperatūra buvo 7,9, o tai yra net 4,6 °C vėsiau už įprastines daugiametes sąlygas. Nuo 1961 m. tai trečias pagal vėsumą II gegužės dešimtadienis. Vėsiau yra buvę tik 1978 m., kai registruota 7,2 °C oro temperatūra ir 1980 m. – 7,4°C.

Vėsesnė nei įprastai gegužės viduryje oro temperatūra laikėsi ir šiaurinėje bei rytinėje Europoje. Visgi pietinėje Europoje vyravo nebūdingas šiam laikotarpiui karštis. Pavyzdžiui, Graikijoje gegužės viduryje užklupusi karščio banga buvo rekordiška. Taip karšta šiuo laikotarpiu Graikijoje nėra buvę per pastaruosius 50 metų.

Tuo metu Lietuvos pajūrį šiokia tokia šiluma džiugins tik šį šeštadienį – įdienojus oras Klaipėdoje gali sušilti iki 17 °C, nors saulė dangumi nesiritinės, bus ir debesų. O štai sekmadienį jau laukiama lietaus, kuris atneš vėsą – termometro stulpelis aukščiau 12 °C nepakils.

Trumpalaikis lietus galimas dar ir pirmadienį, o likusiomis savaitės dienomis lietus turėtų pasitraukti. Tačiau vasara į pajūrį slinks lėtai, temperatūra dienomis laikysis apie 14- 15 °C, tik paskutinėmis  gegužės dienomis gali sušilti iki 16-18 laipsnių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This