Miesto bendrasis planas: prireiks dar metų?

Miestas, Svarbu

Jau daugiau nei penkerius metus naują miesto bendrąjį planą (BP) rengianti Klaipėdos savivaldybė gali įklimpti dar labiau – Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atlieka viešinimo procedūrų teisėtumo tyrimą.

Žinia, ši institucija dėl viešinimo procedūrų pažeidimo jau buvo nutraukusi naujo Vilniaus miesto bendrojo plano tvirtinimo procedūrą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Rengti naują miesto BP Taryba nusprendė dar 2015 m. vasario 19 d. Tų metų gruodį buvo pasirašyta 291 999 Eur vertės sutartis su UAB „Urbanistika” dėl plano parengimo. Ji turėjo galioti iki 2018 m. balandžio 14 dienos, tačiau dėl įvairiausių peripetijų, tarp kurių buvo ir nesutarimai dėl Uosto BP, sutartis buvo vis pratęsiama. Pagal šių metų sausio 31 d. pasirašytą eilinį pakeitimą ji pratęsta iki birželio 30 d. Dėl papildomų viešinimų ir pristatymų jos suma pernai birželį buvo padidinta 9 680 eurų.

Tačiau gali būti, kad savivaldybei ir vėl prireiks tartis tiek dėl naujo termino, tiek dėl naujų išlaidų.

VTSPI, atsakydama į „Atviros Klaipėdos” klausimus dėl BP tikrinimo procedūrų, informavo, jog yra gavusi suinteresuotos visuomenės skundų dėl savivaldybės atsakymų į pateiktus pasiūlymus ir atliktų viešinimo procedūrų.

„Nagrinėdama skundus, Statybos inspekcija nustatė, jog planavimo organizatorius netinkamai vykdė teisės aktuose įtvirtintą pareigą motyvuotai atsakyti į visuomenės pateiktus pasiūlymus. Todėl Statybos inspekcija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo nuostatomis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai pateikė privalomuosius nurodymus, kuriais įpareigojo planavimo organizatorių pakartotinai išnagrinėti visuomenės pasiūlymus, dėl kurių Statybos inspekcija gavo skundus, ir pateikti motyvuotus atsakymus į juos. Pateiktais privalomaisiais nurodymais Statybos inspekcija taip pat įpareigojo planavimo organizatorių nevykdyti tolimesnių BP keitimo proceso procedūrų (derinimo, tikrinimo ir pan.), kol nebus įvykdyti Statybos inspekcijos pateikti privalomieji nurodymai ir pašalinti pažeidimai”, – rašoma VTSPI atsakyme.

Jame taip pat informuojama, kad šiuo metu inspekcija atlieka ir BP keitimo viešinimo procedūrų teisėtumo tyrimą.

„Tyrimo metu Statybos inspekcija kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorių dėl informacijos, dokumentų ir paaiškinimų pateikimo. Gavus ir išnagrinėjus planavimo organizatoriaus pateiktą informaciją bus priimti sprendimai dėl BP keitimo viešinimo procedūrų teisėtumo”, – rašo inspekcija.

Pernai gruodžio pradžioje ji priėmė sprendimą nutraukti privalomą Vilniaus miesto BP patikrinimą dėl netinkamai atliktos viešinimo procedūros. Priėmus tokį sprendimą nebegalima teikti plano tvirtinti savivaldybės tarybai, kol neištaisomi esminiai viešinimo procedūrų pažeidimai ir negautas VTPSI pritarimas tvirtinimui.

Reaguodama į tokią situaciją Vilniaus savivaldybė pakartotinį naujo miesto BP viešinimą pradėjo vasario pradžioje. Pasiūlymams teikti buvo numatytas beveik mėnesio laikotarpis. Tada buvo teigiama, jog BP derinimas bus baigtas vėliausiai iki rugsėjo pabaigos.

Naujojo Vilniaus miesto BP rengimo procedūras sostinės savivaldybė pradėjo 2016-aisiais ir planavo baigti iki 2018 metų, tačiau jis baigtas rengti 2019-ųjų rugsėjį.

11 Comments

  1. Ačiū gerb. Benečiui

    A2i8 gerb.Bene2iui nors padoru ž-mogu turi Klaipėda. Tas medžių ir Klaipėdos naikintojai Grubliauskas ir Neniškis tarnauja tik manome otkatčikams. Suniokojo visa miesta .Pavogė iš mūsų medžius . VVVVagiai laiuk iš savivaldybės

    Reply
  2. xy

    benetis ne šaunuolis, o miesto priešas.

    Reply
  3. Pagaliau

    miesto bendruomenės įkišo pagalį į ratus miesto valdžios nesąmonėms kurpti. Nedidelį, bet panašu neblogą. Kad taip jis neiškristų iki pat naujų savivaldybės rinkimų, naujos miesto tarybos ir mero.

    Reply
  4. Teisybe

    Klp miesto savivaldybe baisi parsidaveliu gauja,kuri atstovauja ne teisinga ineteresa o interesantus (zuikius pasisiliepusius krumuose), kurie bando prastumti savo varkytes. Kada pagaliau atsiras atsakomybe? Sazine? Kompetencija?
    Miesta valdo – muzikantas, sali- mientas.

    Reply
  5. Šaunuolis

    E.Benetis vis tik įveikė aikštingą Amšiejienę be jokių parsidavusių architektų sąjungų

    Reply
    • taip

      100 %

  6. Anupras

    Baikim cirkus vieną kartą, tie kas nenori, kad Klaipėda vystytūsi ir bujotų, siūlau keltis į Platelius, ten, girdėjau, išvalė pakrantes nuo senų valčių, galėsite saugiai pabraidžioti…

    Reply
    • Sugrįžki, Anuprai!

      Mielas Anuprai. Palikit ramybėj gimtąsias Platelių apylinkes ir skubiai kelkitės į taip Jūsų pamėgtą 15 km ilgio uosto patvorį. Šalia geležių, anglių, kokso, durpių ir baltarusiškų trąšų krovėjų ir jų krovinių betarpiškoje kaimynystėje Jūs tikrai jausitės kaip namie! Vaitkus per rinkimus žadėjo dar ir naktinę polikliniką pastatyti. Sugrįžki, Anuprai!

    • Vargdieni

      vargdieni Anūprai. Su tokiu miesto bendruoju planu tu ir tavo vaikai su anūkais vergaus uostui tiesdami ir šluodami gatves, o ne bujos Klaipėda. Beje, ir tavo Platelių išvalytose pakrantėse greitai tada trąšų ir rūdos kalnai atsiras. Neskubėk su tais siūlymais keltis

    • Anuprai

      gal mums iš kart į poliarinį ratą važiuoti? Ten, prie Laptevų jūros? Tu liksi čia, vienas, kirų ganyti?

  7. TIEK, KIEK REIKĖS

    Kad ir dviejų. Svarbu, kad KL BP sprendiniai būtų skirti ne krovai, ne taršai. Ir ne lezams, klasco, grigeo, uosto krovikams. Sąrašas suinteresuotų – ilgas…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rimantas Cibauskas padėjo ant teismo savo atostogas

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas kartu su savo advokatu toliau demonstruoja ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Naujas pietinis uostas - sena idėja

Nors turi bendrąjį planą, numatantį plėtrą ir ties Melnrage, ir naujų teritorijų formavimą pietuose, Klaipėdos uostas dabartinės centrinės valdžios yra ...
2023-08-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Siekia didesnės baudos Irenai Šakalienei

Klaipėdos apylinkės teismą pasiekė dar vienas antstolės kreipimasis, kuriuo prašoma skirti baudą buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai ...
2022-10-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This