Kur žiūri akcininkai – Klaipėdos miesto taryba?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2020-05-26

Komentarų: 4

Gegužės 28 d. Klaipėdos miesto taryba posėdyje svarstys savo įstaigų ir įmonių ataskaitas. Aišku, kad įmonių ataskaitoms bus pritarta, nepaisant to, jog klaipėdiečiai yra pasipiktinę akcinių bendrovių veikla.

Nuolatiniai skandalai bendrovėse, kaip antai, UAB „Gatvių apšvietimas“, AB „Klaipėdos vanduo“ rodo, kad tai yra šiltos vietelės saviems su gerais atlyginimais bei palankiomis sutartimis draugams.

Nusikaltimas į tą širšių lizdą įmesti savivaldybės įmonę Debreceno vaistinė. Palmiros Mart nuotr.

2019m. gruodžio 19 d.  AB „Klaipėdos vanduo“ sudarė sutartį su advokatų profesine bendrija „WINT law firm”. Pagal sutartį už paslaugas šiai įmonei numatyta sumokėti daugiau negu 16 tūkstančių eurų. „Atviroje Klaipėdoje“ Povilas Baltausis apie AB „Klaipėdos vanduo“ direktoriaus ir valdybos narių atlyginimą rašė, kad „ nepriklausomo valdybos nario atlyginimas proporcionaliai priklauso nuo generalinio direktoriaus atlyginimo, ir dabar valdybos pirmininkė gauna apie 1500 eurų į rankas bei paprasti nepriklausomi nariai apie 1000 per mėnesį. Ir visa tai už siaubingai didelius darbus – po posėdį per mėnesį, kuris dažniausiai vyksta nuotoliniu būdu.“

Stebėtojų tarybos sprendimu 2019 m. rugpjūčio 12 d.  valdybos pirmininke paskirta Regina Derkintytė-Kaupienė (Advokatų kontora AVERUS). Ar nekyla įtarimas, jog teisininkė pateko į valdybos pirmininkės postą tik tam, kad aprūpintų kontraktais kolegas, o ne gintų klaipėdiečių interesus? Beje, valdybos pirmininkės pavaduotoju yra dar vienas teisininkas, savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

UAB „Gatvių apšvietimas” buvęs direktorius Dangeras Aleksandrovas sutiko šalių susitarimu atleisti vieną iš vadovų, išmokant jam 8 mėnesių vidutinio atlyginimo išeitinę kompensaciją. 2018-2019 m. UAB „Ecomas” (dabar – „Namų kultas”) buvo pagrindinė stulpų atramų, apšvietimo lempų tiekėja, pardavusi savo produkcijos daugiau nei už 2 mln. eurų UAB „Gatvių apšvietimui“. Vienintelis bendrovės „Namų kultas” savininkas yra buvęs Liberalų sąjūdžio kandidatas Armandas Viskintas. Kas gali paneigti, jog jei nebūtų suskilusi Liberalų sąjūdžio partija, tai ir toliau būtų tikęs į direktorius Dangeras Aleksandrovas ir bendrovė, kuri tiekė stulpus?

Klaipėdos miesto savivaldybė yra pagrindinė AB ‚Klaipėdos energija“ akcijų savininkė. 75,45 % priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei, 19,47 % akcijų valdo UAB „Fortum Heat Lietuva“, kiti akcininkai – 5,08 %. Mūsų kaimynė Rusija drauge su Vokietija tiesia Baltijos jūros dugnu dujotiekį „Nord Stream 2″. Šiame projekte dalyvauja Suomijos energetikos kompanija „Fortum“. Ne tik JAV, bet ir Lietuva nepritaria dujotiekio „Nord Stream 2″ tiesimui, kitaip sakant, Rusijos ekonominiam įsigalėjimui Europos Sąjungoje. Kadangi AB Klaipėdos energija“ savo akcininkams moka dividendus, tai klaipėdiečiai pinigais taip pat prisideda prie rusiško projekto „Nord Stream 2″ įgyvendinimo.

Klaipėdos miesto tikrovė tokia, kad Savivaldybės taryba – pagrindinė akcijų savininkė, nevaldo situacijų, leidžia kilti skandalams.

Meras, prieš įtraukdamas į Klaipėdos miesto tarybos posėdžio darbotvarkę SĮ „Debreceno vaistinė” reorganizavimą, turėtų miestiečiams siūlyti, kaip bendrovėse stabdyti skandalus ir pinigų taškymą. Nusikaltimas į tą širšių lizdą įmesti savivaldybės įmonę „Debreceno vaistinė”.

Debreceno vaistinė savo ataskaitoje rašo, kad įmonės pagrindinė veikla – gaminti ir parduoti vaistus. Įmonė gamina vaistus gydymo įstaigoms, gyventojams pagal individualius gydytojų išrašytus receptus. Vaistinė turi nuolatinius ir specifinius pirkėjus. Kiekvienam aišku, kad ši specifinė veikla negali duoti didžiulių pelnų. 2019 m. pelnas buvo 7252 Eur.

Klaipėdos miesto Vitės bendruomenė raštu kreipėsi į merą ir administraciją, kad panaikintų 2019 m. liepos 25  d. priimtą sprendimą dėl Debreceno vaistinės reorganizavimo į uždarą akcinę bendrovę ir paliktų senąją teisinę formą – savivaldybės įmonė. Prašyme vienas iš argumentų buvo – koronaviruso epidemija reikalauja peržiūrėti siūlomus bei priimtus sprendimus. Iš mero atsakymo negavo. Administracija atsakyme taip pat nei žodžiu neužsimena, kodėl vaistų gamyba negalėtų likti savivaldybės kontrolėje ir padėti apsisaugoti nuo būsimų atakų virusų, kurie ateityje neišvengiami.

2020 m. gegužės 21 d. vykusiame miesto tarybos posėdyje, kai buvo svarstomas SĮ „Debreceno vaistinė” reorganizavimas, Tarybos narė Alina Velykienė paklausė, ar bus įsteigta valdyba. Edvardas Simokaitis atsakė, jog ją suformuoti privaloma. Būtų liūdniausias vaizdas, jeigu Debreceno vaistinei vadovautų dar penki „darmoedai” (valdybos nariai), kuriems būtų mokami solidūs atlyginimai. Jei specifinė įstaiga, teikianti ypatingą paslaugą, apaugs pinigų ėmėjais, tai ilgai neišsilaikys. O tada ateis galas – akcijos bus parduotos.

Argumentas, kad tapusi UAB-u galės imtis kitų veiklų, daugiau negu pasišaipymas. Čia tas pats, kaip ateiti į savivaldybę ir pasakyti, kad jūs mažai uždirbate, todėl papildomai imkitės laivų krovos darbų.

Nina Puteikienė kreipėsi į Tarybos narius ir paprašė, kad Debreceno vaistinės klausimą atidėtų ir sugrįžtų su suderintu sprendimu, kuris būtų priimtinas bendruomenei. Grąžinti įmonei savivaldybės įmonės statusą prašė Vitės bendruomenės atstovas Ruslan Šneiderat ir Tarybos narė Ela Andrejeva. Opozicijos vadovas Arvydas Vaitkus nepritarė A. Velykienės liberaliai nuomonei, kad savivaldybė turi atsisakyti jai nepriskirtų funkcijų. Valstietis teigė, kad sutinka su Tarybos nare N. Puteikiene, jog vaistinė gali tapti stipriąja savivaldybės puse. Klaipėdos meras, kaip ir miesto administracija dėl sprendimo grąžinti buvusį savivaldybės įmonė statusą, nepasisakė.

Nežinau, kodėl Tarybos posėdžio metu nebuvo pasisakyta ir dėl licencijų. Ši savivaldybės įmonė turi ne tik gamybinės vaistinės veiklos licenciją, bet ir licenciją farmacinei veiklai su narkotiniais ir psichotropiniais vaistais bei įsigyti, parduoti ar kitaip perleisti nuodingąsias medžiagas.

Daugiau negu juokinga, kai politikai ir tarnautojai remiasi Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) rekomendacijomis. Vienas Lietuvos ekonomistas apie LLRI pasakė, jog tai ne mokslinis, ne analitinis darinys, bet rinkos evangelistų šventovė. Klaipėdos liberalai negali suvokti, kad globali koronaviruso epidemija reikalauja priimti neordinarinius sprendimus. Šių sprendimų esmė, jog žmogaus sveikatą negalima vertinti vien ekonominiu efektyvumu. Arba kitaip pasakius Klaipėdos liberalai mažai kuo skiriasi nuo K. Juraičio pasekėjų, kurie vadovaujasi sąmokslo teorijomis, jog koronavirusas yra išsigalvotas.

Ką daryti, jei akcininkai, Klaipėdos miesto taryba, nesugebėdami įvesti tvarkos dabartinėse savo bendrovėse, toliau reorganizuoja ir kuria naujas? Kaip miesto valdžiai išaiškinti, kad koronavirusas yra tikrovė, kuri gali sugrįžti?

                                                                                                                                                                       Autorės nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

4 Comments

  1. Artiomas

    Į klausimą ką daryti, kai Klaipėdos miesto tarybos dauguma, negirdi bendruomenės? Vitės gyventoja mano, kad reikėtų kreiptis į teismą. Gal pasiūlymas nėra prastas.

    Reply
  2. Vitės gyventoja

    Jau laikas Vitės bendruomenei kreiptis į teismą.

    Reply
  3. Avso

    Blogiausia, kad nežinai ko imtis ir kaip teisėtai visuomenė galėtų sutvarkyti biurokratinius savivaliautojus. Turi turto, bet neprižiūri – tai ne tik apsileidimas, bet ir nusikaltimas. Ir tai yra Neniškio atsakomybė. O jaigu blauzdos per skystos tai ir lysti į postą nereikėjo. Patirties nulis, o ambicijų nors vežimu vežk.

    Reply
  4. G. Arnastauskas

    Straipsnis labai reikalingas, pajudinant misto taryba rimtam darbui. Tik K. Juraicio nuomone apie virusa yra kita.Si paskelbta pasauline pandemija nera tokia baisi, kaip nori parodyti pasauline ziniasklaida. Zodis ”issigalvojimas ” reiskia kalbejima apie neegzistuojancius dalykus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This