Medelyno kvartalo plėtra įstrigo dėl miško gabalėlio

Miestas, Svarbu

Beveik 50 ha ploto Medelyno gyvenamojo rajono išvystymo projektas vėl turėtų įgauti pagreitį, nes pašalintos kliūtys, dėl kurių įstrigo projektavimo darbai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Projekto įstrigimo priežastys sukėlė ir miesto tarybos nario Arūno Tumos susidomėjimą. Jis Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkui parašė paklausimą, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip vyksta Medelyno gyvenamojo rajono vystymo darbai, nes šis projektas Klaipėdai yra ypač svarbus.

A. Tuma nurodo, jog šiųmečiame miesto biudžete buvo numatyta parengti Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techninį projektą. Šiam tikslui numatyta skirti 26 tūkst. eurų.

„Man žinoma, kad projektavimo darbai sustabdyti. Norėčiau sužinoti priežastis, kodėl toliau neprojektuojama, vykdytojai turi nurodyti priežastis ir duoti patikinimus, kad minimas projektas šiais metais bus parengtas“, – savo paklausime rašo A. Tuma.

Tačiau Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas kol kas net nesiėmė svarstyti šio paklausimo, nes esą tokį klausimą turėtų nagrinėti Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas.

A. Tuma savo paklausime taip pat siūlo, kad 2021 metų miesto biudžete atsirastų lėšos kvartalo infrastruktūrai rengti bei būtų skelbiami aukcionai sklypų įsigijimui.

„Komiteto vardu siūlau kreiptis į Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją ir gauti atsakymus į mano pateiktus klausimus bei pasiūlymus. Mano klausimai susiję su Klaipėdos miesto ,,Mėlynojo proveržio“ strategija, kurioje sakoma, kad gyventojų skaičius Klaipėdoje iki 2030 m. išaugs 25 tūkstančiais. Šiame kvartale numatoma, kad gyvens 5 tūkstančiai gyventojų. Taigi, ši aktualija labai svarbi“, – teigė A. Tuma.

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyrius vedėja Elona Jurkevičienė patvirtino, jog Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techninio projekto rengimas yra sustabdytas.

„Darbai sustabdyti dėl detaliojo plano keitimo ir išmiškinimo procedūrų. Kol tų dokumentų nėra, mes negalime pabaigti projektavimo procedūros. Tačiau atrodo, kad dabar jau viskas turi susitvarkyti ir atnaujinsime projektavimo sutartį“, – teigė E. Jurkevičienė.

Paklausta, ar svarbus techninis projektas šiemet bus baigtas, valdininkė nesiėmė prognozuoti.

„Žiūrėsime, pinigai yra suplanuoti. Juos suplanavome pernai rudenį, kai dar nežinojome, kiek truks tos išmiškinimo procedūros. Jos trunka ilgai ir tai ne nuo mūsų priklauso. Tame kvartale yra toks nedidelis gabaliukas, pažymėtas mišku, nors jo realiai nėra. Tad tą gabaliuką ir reikia „išimti“. Tai tokie biurokratiniai, techniniai dalykai, bet reikia sutvarkyti, nes techninis projektas turi atitikti visus planavimo dokumentus, reikia, kad visi jie tarpusavyje derėtų“, – kalbėjo E. Jurkevičienė.

Ji patikino, kad „situacija kontroliuojama, projektas tikrai nėra pamestas, bet, deja, yra tokių procedūrų, kurios ilgai užtrunka“.

Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techniniu projektu kvartale bus suprojektuoti inžineriniai magistraliniai tinklai: šilumos, vandentiekio, elektros.

„Kai magistraliniai tinklai atsiras, tada ir gyventojams bus patogiau įsikurti. Kai turėsime techninį projektą, kalbėsimės su infrastruktūros savininkais, nes sprendimų, kas turi įrengti tuos tinklus, dar nėra“, – tvirtino E. Jurkevičienė.

2018-ųjų liepą Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad „Medelyno kvartale netrukus prasidės infrastruktūros vystymo darbai“. Tuomet informuota, jog Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas liepos 13 d. pasirašė sutartį su UAB „Telšių keliai“, dirbsiančia jungtinėje veikloje kartu su „Projkelva“, dėl 47,4 ha Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūros išvystymo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų.

Planuojamas Medelyno kvartalas yra šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje. Pietuose jis ribojasi su Medelyno gatve, kuria patogiai pasiekiamas Liepojos plentas.

Planuojamo Medelyno kvartalo teritorija yra beveik neužstatyta, tik ties Savanorių bei Martyno Jankaus gatvių susikirtimu yra keli praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje statyti garažai bei ūkinės ir buitinės paskirties pastatai. Keliolika pastarųjų metų planuojamoje teritorijoje jokia ūkinė veikla nebuvo vykdoma.

„Klaipėda turi unikalų kvartalą, kuris iki šiol nebuvo vystomas, todėl mūsų noras yra turėti šiame rajone išskirtinį teritorijos išvystymą. Medelyno kvartale visų pirma planuojame įrengti infrastruktūrą – visas komunikacijas, kelius – ir tik tada pradėti tolesnį kvartalo vystymą. Vakaruose geroji praktika ir yra tokia, kad pirmiau išvystoma infrastruktūra, o po to yra parduodami sklypai“, – beveik prieš dvejus metus sakė tuometis savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas.

Teritorijoje planuojami įvairios paskirties pastatai – tiek vienbučiai, dvibučiai ir daugiabučiai namai, tiek visuomeninės paskirties pastatai, kuriuose galėtų įsikurti ugdymo įstaigos, jei toks poreikis būtų, ar komercinės patalpos. Pabaigus vystyti Medelyno kvartalą, šioje teritorijoje turėtų įsikurti apie 5000 gyventojų.

„Pagal sutartį „Telšių keliai“ kartu su „Projkelva“ įsipareigoja per 8 mėnesius parengti techninį projektą ir vykdyti jo priežiūrą. Techniniu projektu numatoma parengti susisiekimo komunikacijos (kelių, gatvių) ir inžinerinių tinklų (vandentiekis, buitinės nuotekos, lietaus tinklai, elektros tinklai, gatvių apšvietimo tinklai, telekomunikacijų (ryšių) tinklai, šilumos tinklai, dujos ir kt.) sprendinius“, – 2018 metų liepą pranešė savivaldybė.

Nurodyta, kad pasirašytos sutarties darbų vertė – 49 852 Eur su PVM.

12 Comments

  1. Aura

    Gabalėlis po gabalėlio -ir miškas visas suėstas. Gabalėlį atsikas Medelynas, o Girulių girią suės intermodalinis geležinkelio terminalas. Tad gal geriau palikti Medelyną miškui, nes Girulių girios neliks- valdžia jau pasirašė jos mirties nuosprendį.

    Reply
  2. Smagumėlis

    per dešimt metų +25 tūkstančiai atvažiuos. Pagal strategiją. Kol kas net prielaidų tam nesukurta, bet yra STRATEGIJA. Žmonės bėga lauk iš to miesto, o jie žiūri į savo strategiją. Net ir Tuma panašu perskaitė. O kas bus jei strategija pasikeis, teks išvežti? Tik kas tą infrastruktūrą išlaikys?

    Reply
    • KLP

      Na Klaipėdos rajonas su miestų paskutinius kelis metus sugeneruodavo 2000 gyventojų augimą kasmet. Tai per 10 metų visai įmanoma pasiekti 25 tūkst. augimą.

  3. Tuma

    ėmėsi miesto urbanistiką sureguliuoti. Ką ten su tais LIDLais žaisti po sklypelį. Kvartalas, 50 ha jau šis tas. Mastelis. Paorganizuos ir LIDL vietos, kam tos mokyklos. Jam geležies laužui krauti moksliukų nereikia. Nedera prie Tumos pižiko.

    Reply
  4. Visiškas BUDINAS

    ” Vakaruose geroji praktika ir yra tokia, kad pirmiau išvystoma infrastruktūra, o po to yra parduodami sklypai“, – beveik prieš dvejus metus sakė tuometis savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas. ” Nežinau į kurioj pusėj budinui vakarai, bet jei tikruose, ten už jūros – tai ten stato namus su baldais. Ir su darželiu ir su mokyklėle iškart. Tą padaro teritorijos vystytojas ir jam nereikia pirkti jokių sklypų. Ir kas po to, kiekvienas projektuos savo svajonę – pilis, dvarus, provansus ir modernus? Tvers kožnas savo labai gražią tvorą su paauksuotų liūtų galvomis. Ką bendro sklypo pardavimas turi su infrastruktūros statyba? Ji privalo būti, o žmogus perka namą. Ir kaip tokius profonautus lochus renkat į tarybą. Kolyma.

    Reply
  5. Saulė

    Įdomu ko čia Tumai parūpo Medelyno rajonas?

    Reply
  6. Mokinys

    Ir čia numatytas sklypas mokyklai, bet kad mums labai nesiseka su mokyklų statybom…

    Reply
    • Anonimas

      Sklypas mokyklai ne mokykla ir ne vaikas, valgyt neprašo. Palauks ir XXIIa. tik bėda, vėl teks išmiškinti. O su kuo mums sekasi?

  7. Sestokas

    .. miško gabaliukas, kurio nėra.
    Tetulyte, ar nereikia išsiaiškinti, kodėl taip yra?MISKAS YRA IR MIŠKO NĖRA!

    Reply
    • Anonimas

      sėklytė , kita, dar kita …daug sėklyčių nukrito į pievą ir užaugo miškas. Kol savivaldybė bylinėjosi ir planavo. Miškinykai su binokliais pamatė, O MIŠKAS, apsipaišė ribas ir pasakė, čia mūsų, valstybės. Negi Grubliauskas čia šikną judins į Vilnių pas AAministerį. Ir kas ten jo klausys. Paprasta, dar klausinėja. E.Jurkevičienė gi vedėja, ne žinotoja. Alga mokam tik vedėjai. Kam kabinėtis? O dar sestokas, teks palikti antriems metams.

  8. Pruncė

    Gaila miškų.

    Reply
  9. gipsas

    Ar negeriau mokyklą statyti šiame rajone? Pasvarstykite, protingieji KLP savivaldybės kurmiai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This