„Grigeo Klaipėda” – ir Seimo akiratyje

Politika, Svarbu

Trečiadienį priešpiet Seime vykusiame Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje be kitų nagrinėtų klausimų išklausyta ir informacija apie padėtį bendrovėje „Grigeo Klaipėda“.  Nuotoliniu būdu savo požiūrį dėl esamos situacijos bendrovėje išsakė Aplinkos apsaugos agentūros (AAA), „Grigeo Klaipėda”, „Klaipėdos vandens”, Aplinkos ministerijos bei uostamiesčio bendruomenės atstovai.

Po kilusio „vamzdžio” skandalo Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariai lankėsi Dumpiuose. Martyno Vainoriaus nuotr.

AAA vadovas Rimgaudas Špokas komiteto narius informavo, jog agentūra iš „Grigeo Klaipėda” yra gavusi paraišką leisti pakeisti taršos leidimą – TIP (Taršos integruotos prevencijos leidimas). Atsakymą bendrovei AAA privalo pateikti iki birželio 29 d.

„Bendrovė nori pakeisti pačią nuotekų išleidimo schemą, tai yra nuotekas išleidinėti į „Klaipėdos vandenis”, tačiau panaudoti ir savo įrenginius pirminiam valymui”, – paaiškino R. Špokas. Jis taip pat pranešė, jog AAA teiks prokuratūrai ieškinį dėl įmonės padarytos žalos gamtai – ieškinys bus teikiamas kartu su baudžiamąja byla.

Klaipėdietis Seimo narys, šio komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas išsakė abejones dėl to, ar įmonei galima suteikti taršos leidimą, kai paraiška jam formuluojama nepripažįstant anksčiau įvykusių taršos faktų – ir dėl nevalytų nuotekų, ir dėl skleidžiamo kvapo. Jį neramino ir tai, jog ruošdama projektą naujajam TIP gauti bendrovė rėmėsi senomis inventorizacijos ataskaitomis bei tais pačiais asmenimis, kurie rengė ir ankstesnį poveikio aplinkai vertinimą, ir sąlygas ankstesniam taršos leidimui gauti.

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas savo ruožtu pristatė įmonės parengtus pakeitimus, kurie būtini, norint gauti naująjį leidimą – jau „Info statybai” perduotą parengtą techninį projektą dėl pirminių nuotekų valymo įrenginių statybos, kurie leistų nuotekas perduoti „Klaipėdos vandenims”, nusausinto susidariusio dumblo, kuris nebebus laikomas aikštelėse, perdavimą sudeginti „Fortum Klaipėdai”, jau instaliuotą naują kvapų neutralizavimo sistemą, į taršos leidimą įtraukiant ir 5 nuorinimo šulinius ir kt. Jis taip informavo, jog šiuo metu rengiama nauja visų taršos šaltinių inventorizacija, taip iš dalies išsklaidydamas S. Gentvilo išsakytas abejones.

Tuo metu visuomenininkė Raimonda Zaborė kėlė klausimą, ar nereiktų šios taršios įmonės apskritai uždaryti, nes, jos teigimu, per tą laiką, kol įmonė nedirba, pietinės uostamiesčio dalies gyventojai smarvės esą nebejaučia.

Gerokai užsitęsusio posėdžio pabaigoje S. Genvilas bendrovei linkėjo atnaujinti savo veiklą.

„Bet labai principingai noriu paprašyti įmonės technologų ir ekologų, taršos leidimų rengėjų, kad būtų permąstyta istorija ir rastas būdas tą veiklą vykdyti tikrai ekologiškai”, – sakė klaipėdietis, kurio iniciatyva šis klausimas ir buvo įtrauktas į Aplinkos apsaugos komiteto darbotvarkę.

INFORMACIJA

„Grigeo Klaipėda“ šiuo metu bando gauti leidimą Dumpiuose esančių jos valymo įrenginių statybai atnaujinti. AB „Klaipėdos vanduo”atsisakius priimti „Grigeo Klaipėda“ nuotekas, bendrovė yra laikinai sustabdžiusi savo veiklą. Klaipėdos apygardos prokuratūros draudimą pradėti statybos darbus Dumpiuose bei teismo priimtą nutartį laikinai apriboti įmonės nuotekų valymo įrenginių veiklą, bendrovė yra apskundusi

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This