Po studijų klaipėdietis darbą rado Australijoje

Veidai

30 vietą tarp pasaulio universitetų komandų tarptautiniame ACM ICPC programavimo konkurse pernai metais užėmusio klaipėdiečio Viliaus Pranckaičio karjeros kelias po studijų Kaune pakrypo į tolimąją Australiją. Kauno technologijos universiteto (KTU) absolventas dirba programavimo įmonėje „Canva“, įsikūrusiame tolimajame žemyne.

Asmeninio archyvo nuotr.

Vilius pripažįsta, kad tokią galimybę suteikė aktyvus dalyvavimas programavimo konkursuose, ten įgyti įgūdžiai ir sutikti bendraminčiai.

„Kaip kiti seka krepšinio ar futbolo naujienas, man įdomu sekti programavimo varžybų rezultatus, net jei ir pats nedalyvauju“, – teigia jaunasis specialistas, aktyviai į Lietuvos programavimo bendruomenės reikalus įsitraukiantis nepaisant didelio geografinio atstumo.

„Dar mokykloje tekdavo dalyvauti įvairiose olimpiadose ir konkursuose: tiek informatikos, tiek matematikos, tiek fizikos. Deja, kad ir kiek svajojau, mokykloje nė karto nepavyko prasibrauti toliau ir atstovauti Lietuvai tarptautiniuose turuose. Galima sakyti, kad dalyvavimas ACM ICPC komandinio programavimo pasauliniame finale buvo svajonės išsipildymas. Už tai privalau padėkoti komandos nariams Karoliui ir Evaldui, be kurių nebūtų pavykę to įgyvendinti“, – prisimena Vilius.

Pasak Viliaus, tokie konkursai padeda visapusiškai tobulėti – ne tik gerinti technines žinias, bet ir socialinius įgūdžius. Komandinis programavimas prisideda prie programuotojo asmeninių savybių ugdymo, pavyzdžiui, darbo komandoje, gebėjimo pasiskirstyti užduotis ir atsakomybę. Šios savybės yra ypatingai svarbios, siekiant sėkmingos karjeros bet kurioje srityje.

Vaikinas pripažįsta, kad dirbti Australijoje iš pradžių nė neketino. Pabaigęs mokslus planavo įsidarbinti kur kas arčiau – Europoje. Tačiau draugas, tuo metu gyvenęs Australijoje, su kuriuo studijų laikais ir dalyvaudavo programavimo konkursuose, pasiūlė įsidarbinti ten.

„Po kelių nesėkmingų darbo pokalbių Europoje ir vieno sėkmingo darbo pokalbio Sidnėjuje nusprendžiau, kad tai puiki proga pamatyti Australiją“, – pripažįsta iš Klaipėdos kilęs Vilius.

Tarptautinėje įmonėje, kurioje vaikinas dirba, tik nedideliam procentui kandidatų pasiūlomas darbas. Visgi kolektyvą sudaro darbuotojai iš viso pasaulio, ne vien iš Australijos. Tai, Viliaus nuomone, parodo, kad geru programuotoju galima tapti tiek Lietuvoje, tiek Australijoje, tiek visur kitur.

Paklaustas, kokia situacija yra su merginų įsitraukimu į IT sritį Australijoje, V. Pranckaitis pripažino, jog dauguma programuotojų jo įmonėje yra vyrai, nors yra ir šiek tiek merginų. Visgi Australijoje šiai problemai skiriama daugiau dėmesio ir viešumo nei Lietuvoje.

„Australijoje šia tema kalbama kur kas dažniau ir vyksta daugiau renginių, skirtų populiarinti programavimą tarp merginų“, – teigia pašnekovas.

Paklaustas, kiek programavime lemia darbas, kiek – talentas, Vilius pripažįsta, kad tai labai priklauso nuo darbo specifikos. Vieniems gali tekti ieškoti novatoriškų sprendimų, pavyzdžiui, kuriant autonominius automobilius. Kitiems svarbu pasirinkti tinkamus įrankius iš tų, kurie jau yra sukurti.

„Bet kokiu atveju tiek talentas, tiek įdirbis praverčia. Jei esi pakankamai sumanus, iš kelių skirtingų sprendimų gali išsirinkti teoriškai geriausią. Kita vertus, dažnai prireikia nemažai patirties, kad išsiaiškintum visus pliusus ir minusus bei galėtum tinkamai įvertinti, kuris iš sprendimų tiek teoriškai, tiek praktiškai geresnis už kitus“, – teigia jis.

Viliaus manymu, Lietuvai, norint įsitvirtinti regione ar Europoje kaip aukštųjų technologijų šaliai, būtina daugiau viešinti informaciją apie jau įvykdytus ir pasisekusius projektus.

„Taip, retsykiais tenka išgirsti apie lietuviškus lazerius. Bet ar tai viskas?“ – retoriškai klausia pašnekovas. Jis ir pats mielai prisijungtų prie inovatyvių ar didelio masto technologinių projektų, tačiau sunku ne tik įvardinti tokius projektus, bet ir rasti informacijos apie juos.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Parengta pagal KTU pranešimą spaudai 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Baigimo pažymėjimai - pasaulio lituanistinių mokyklų pedagogėms

Ketvirtadienį Klaipėdos universiteto rengiamas Lituanistines studijas oficialiai baigė 2-oji laida. Dviejų savaičių trukmės studijų baigimo pažymėjimai įteikti keturiolikai absolvenčių, į ...
2022-07-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Katastrofa ir Klaipėda*

Kai 2017 metais paaiškėjo, jog Lietuva pasauliui buvo reklamuojama nuotraukomis iš Suomijos, kilo didžiulis skandalas. Kita vertus, nieko čia tokio, ...
2021-11-29
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje – žymaus Australijos lietuvio kūrybos paroda

Prano Domšaičio dailės galerijoje spalio 28 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaromoje parodoje „Vaclovas Ratas. Anapus pusiaujo“ (kuratorės dr. Tojana Račiūnaitė ...
2021-10-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This