Savivaldybė dėl „Grigeo Klaipėda“ kreipėsi į prokuratūrą

Miestas

AB „Grigeo Klaipėda“ Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Taršos prevencijos departamentui pateikus paraišką Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimui pakeisti, Klaipėdos savivaldybė ne tik pateikė dėl jo pastabas AAA, bet ir raštu kreipėsi į ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos atliekančią prokuratūrą, prašydama, kad būtų „sustabdyti nesavalaikiai veiksmai, siekiant pakeisti TIPK leidimą”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Savivaldybės įmonė „Klaipėdos vanduo“ šių metų sausį „Grigeo Klaipėda“ išdavė prisijungimo sąlygas, kuriose aiškiai nurodyta, ką įmonė turi atlikti, kad galėtų savo gamybines atliekas leisti į miesto nuotekų tinklus. Šios sąlygos iki šiol nėra pilnai įgyvendintos. Nepaisant to, konstruojamoje situacijoje įžvelgiame tam tikrus nepriimtinus ketinimus. Norėdami gauti atsakymus ir informuoti apie tai, kas vyksta, kreipėmės į prokuratūrą“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Anot savivaldybės pranešimo, „Grigeo Klaipėda“ paraiškoje nurodė tikrovės neatitinkančią situaciją bei neva egzistuojantį juridinį nuotekų išleidimo pagrindą – esą nuo šių metų sausio 7 d. visus popieriaus ir kartono gamyklos nuotekos iš Nemuno g. 2, vadovaujantis šių metų kovo 13 d. sudaryta Laikinąja nuotekų tvarkymo paslaugų sutartimi, laikinai yra nukreiptos į AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų sistemą. Paraiškoje pateikiama minėta sutartis ir nurodyta, jog ji bus pratęsta. Tačiau minėta sutartis, anot savivaldybės, yra negaliojanti.

Paraiškoje taip pat nurodyta, kad iš dumblo kompostavimo aikštelių surinktos lietaus ir valytos filtrato nuotekos į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ priklausantį nuotekų išleidimo kolektorių išleidžiamos vadovaujantis 2017 m. lapkričio 2  d. Nuotekų transportavimo sutartimi su miesto vandentvarkos įmone. Tačiau vadovaujantis AAA privalomuoju nurodymu ir Klaipėdos apylinkės prokuratūros sprendimu nuo sausio 7 d. „Grigeo Klaipėda“ yra uždrausta transportuoti šias nuotekas.

Klausimų Klaipėdos miesto savivaldybei kelia ir „Grigeo Klaipėda“ siekis lietaus ir filtrato nuotekas iš dumblo kompostavimo aikštelių transportuoti būtent į AB „Klaipėdos vanduo“ priklausantį apvalytų nuotekų išleidimo kolektorių, o kitoms nuotekoms šalinti pasirinkti kitus būdus.

„Įvertinusi visą paraiškoje TIPK leidimui gauti pateiktą informaciją, Klaipėdos miesto savivaldybė daro prielaidą, kad „Grigeo Klaipėda“, gavusi pakeistą taršos leidimą, planuoja išleisti nuotekas net 3 vietose, nors tai daryti gali tik vienoje , t.y. pasirašius nuotekų tvarkymo paslaugų sutartis gali išleisti nuotekas tik į AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų tinklus Klaipėdoje, Nemuno g. 2. Taip pat Klaipėdos miesto savivaldybė pažymėjo, kad paraiškoje yra pateikta galimai neteisinga informacija apie nuotekų transportavimo sutartį tarp AB „Grigeo Klaipėda“ ir AB „Klaipėdos vanduo“. Šia sutartimi savivaldybės įmonė nenustatė jokių normatyvų „Grigeo“ išleidžiamoms nuotekoms. Priešingai, į sutartį buvo įrašyti reikalavimai , kuriuos AAA nustatė „Grigeo“ anksčiau išduotame TIPK leidime. Taip pat atkreiptas aplinkos apsaugos institucijos dėmesys, kad teiginys, kad „AB „Grigeo Klaipėda“ neišleidžia nuotekų į paviršinį vandens telkinį“, yra neteisingas”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Klaipėdos miesto savivaldybė atkreipė dėmesį ir į tai, kad paraiškoje rašoma apie valymo įrenginiuose susidarančio dumblo kompostavimą, nors aplinkos ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymas Nr. 349 draudžia naudoti neapdorotą nuotekų dumblą.

„Įvertinusi, kad paraiškoje nurodyta informacija (tame tarpe – ir planuojami veiksmai) prieštarauja ankstesniems teisėsaugos nurodymams, Klaipėdos miesto savivaldybė apie agentūrai pateiktą svarstyti „Grigeo Klaipėda“ paraišką nusprendė informuoti ikiteisminį tyrimą atliekančią Klaipėdos apylinkės prokuratūrą”, – rašoma pranešime.

2 Comments

  1. Vilius

    Bet jeigu jau Klaipėdos savivaldybė, kreipėsi į prokuratūrą. Tai kažkas čia tikrai yra negerai.

    Reply
  2. Nezinojau

    Kažkokie sukti tie Grigeo, vis nori apgauti praslyti. Paskui per televizorių Pangonis kalbės nieko nežinojau….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This